Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku

Michelin varustaa kaikki henkilöautonrenkaansa RFID-sirulla – ennakoi tulevaisuuden robottiautojen olennaista turvavarustetta

2020-12-10

Michelin varustaa vuodesta 2023 alkaen kaikki henkilöautonrenkaansa RFID-sirulla. Jo tänä vuonna Michelin toimittaa autonvalmistajille 1,5 miljoonaa RFID-yhteydellä varustettua rengasta autonvalmistajille.

Renkaat ovat auton tärkein turvavaruste. Onkin yhä tärkeämpää, että autoon asennetaan oikeat renkaat ja että auton tietokone tunnistaa ne RFID-sirun ansiosta ja liittää niiden tiedot auton ajo-ominaisuuksiin. Samalla RFID-sirulla varustetut renkaat avaavat rengashuollolle uusia palvelumuotoja, kun niiden kuntoa pystytään seuraamaan ja ennakoimaan.

Liikenneturvallisuuden kannalta on valtava edistysaskel, kun Michelin toimittaa vuodesta 2023 alkaen kaikki henkilöautonrenkaansa RFID-sirulla varustettuina. RFID-siru vulkanoidaan renkaaseen valmistusvaiheessa.

– Teemme määrätietoista yhteistyötä autonvalmistajien kanssa ja kehitämme yhteistyössä algoritmeja, jotka muuntavat RFID-sirun välittämät tiedot autoilijalle personoiduksi informaatioksi jokaisen renkaan kunnosta. Kun lähitulevaisuudessa varustamme kaikki renkaamme RFID-sirulla, kuljettaja saa auton jokaisesta renkaasta tärkeät tiedot kojelaudan näyttöön samaan tapaan, kuin tiedot polttoaineen määrästä  ja ulkolämpötilasta, sanoo Michael Ewert, VP Global Sales Original Equipment, Micheliniltä.

Michelin uskoo, että mahdollisuus RFID-tekniikkaan perustuvaan renkaiden kunnon seurantaan on olennainen tekijä tulevaisuuden robottiautojen turvallisuudessa. Michelin käytännössä liittää renkaat tietoverkkoon, mikä merkitsee, että renkaat ovat jatkuvassa yhteydessä auton aktiiviseen turvajärjestelmään.  

– Siinä vaiheessa, kun auton tietokone voi olla suorassa yhteydessä rengashuoltoon, avautuu RFID-sirullisten renkaidemme kautta tie uuteen maailmaan. Huolto näkee omasta tietokoneestaan kunkin renkaan tilanteen,  ja voi algoritmien perusteella ennakoida, milloin renkaiden kunto on syytä tarkastaa. Huolto voi tarvittaessa varautua renkaanvaihtoon asiakkaan seuraavan käynnin yhteydessä, sanoo Anders Svensson, Senior Commercial Manager OE, Michelin Nordicilta.

RFID-tekniikka renkaissa tarjoaa tulevaisuudessa alustan uudenlaiselle liiketoiminnalle. Vielä tärkeämpää on, että tekniikan ansiosta liikenneturvallisuus paranee. Autojen luistonestojärjestelmä ESP toimii tulevaisuudessa RFID-sirun kanssa, jolloin se pystyy sovittamaan toimintansa renkaiden kunnon mukaiseksi. Järjestelmä tietää, onko autossa uudet vai kuluneet kesä- tai talvirenkaat.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun luistonestojärjestelmä aktivoituu hätäjarrutuksissa tai kun on olemassa luiston riski, se huomioi renkaiden kunnon ja toimii sen mukaisesti. Kuljettajan on tällöin helpompi hallita autonsa käytöstä. Tulevaisuudessa robottiautojen kehittyessä niiden RFID-tekniikalla varustetut renkaat yhdistetään auton turvajärjestelmään, joka säädetään huomioimaan RFID-sirujen tiedot renkaista.

RFID-sirun käyttö henkilöautonrenkaissa perustuu kuljetusalalla tapahtuneeseen kehitykseen. Logistiikkatoiminnoissa RFID-tekniikka on osoittautunut erinomaiseksi työkaluksi tavaravirtojen hallinnoinnissa sekä renkaiden käsittelyssä. Jo nyt 90 prosenttia Michelinin toimittamista raskaan kaluston renkaista on varustettu transpondereilla, ja vuoteen 2023 mennessä kaikki raskaan kaluston renkaat varustetaan RFID-sirulla.

RFID-verkosta
Yksi mainittava etu RFID-tekniikasta rengashuollossa on asennusvirheiden ennaltaehkäisy. Koska renkaan RFID-siru on taltioinut täsmällisen sijaintinsa suhteessa pyörän akseliin, pystyy mekaanikko heti skannatessaan sirun tiedot arvioimaan, onko rengas asennettu oikein. RFID-tekniikka estää myös renkaiden vaihtumisen keskenään asennuksessa, sillä jokaisessa sirussa on oma tunnistenumeronsa. Kaikki oleellinen tieto renkaasta on luettavissa ja aikaa säästyy, kun rengasta ei tarvitse tarkastaa silmämääräisesti ja käsin tunnustelemalla. Myös renkaiden varastoinnissa RFID-sirusta on hyötyä, sillä sen avulla varastomäärät voidaan optimoida.

Kysymyksiä & Vastauksia

K: Mistä sanoista lyhenne RFID tulee?
V: RFID tulee sanoista   ”Radio Frequency Identification”. Lyhenne tarkoittaa itsenäistä sirua, jonka tiedot voidaan lukea kirjoitus- ja lukukelpoisesta muistista.

K: Koska RFID-sirulla varustetut henkilöautonrenkaat tulevat markkinoille?
V: Niitä toimitetaan jo nyt ensiasennusmarkkinoille. Vuodesta 2023 alkaen kaikki Michelinin renkaat varustetaan RFID-sirulla.

K: Nostaako RFID renkaan hintaa?
V: RFID-tekniikka on kustannustehokas ratkaisu varmistaa renkaan oikea tunnistus logistiikka-alalla. Ne logistiset hyödyt, jotka asiakkaat, rengasmyyjät ja -valmistajat saavat RFID-tekniikan käytöstä, kompensoivat RFID-tekniikan lisähinnan renkaassa.

K: Mitä hyötyä RFID:stä on kierrätyksen ja kiertotalouden kannalta?
V: RFID-siru sisältää tietoa renkaan käyttöiästä ja sen valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista. Näiden tietojen avulla on helpompaa lajitella loppuunkuluneet renkaat oikeaan kierrätyskäyttöön.

K: Mikä tulee olemaan tietoverkkoon yhdistettyjen renkaiden taloudellinen merkitys teollisuudelle?
V: Cf. Acumen Research and Consultings -laitos arvioi raportissaan tämän vuoden helmikuulta, että tietoverkkoon yhdistettyjen renkaiden maailmanmarkkinat nousevat lähes 350 miljoonaan euroon vuonna 2026. Se vastaisi tällä sektorilla 70 prosentin vuotuista kasvua. Tietoverkkoon yhdistetyt renkaat mahdollistavat tulevaisuudessa useita uusia liiketoimintamalleja.

Lehdistön yhteyshenkilö, Michelin Nordic, Tukholma: Lotta Wrangle
Puhelin: 46 72 250 07 40, sähköposti: lotta.wrangle@michelin.com

 

Michelin on johtava rengasvalmistaja, joka on omistautunut ihmisten ja tavaroiden liikkuvuuden edistämiseen kestävän kehityksen mukaisesti. Michelin valmistaa ja myy renkaita kaiken tyyppisiin ajoneuvoihin ja tarjoaa innovatiivisia sekä digitaalisia sovelluksia ajoneuvokalustojen hallintaan ja matkailuun. Lisäksi Michelin julkaisee matkaoppaita, hotelli- ja ravintolaoppaita sekä kaupunki- ja tiekarttoja sekä on-line että painettuina versioina. Yhtymän pääkonttori sijaitsee Clermont-Ferrandissa Ranskassa ja sillä on paikallinen organisaatio 170 maassa; henkilöstön määrä on yli 127 000. 69 rengastuotantolaitoksessaan Michelin valmisti vuonna 2019 yhteensä 200 miljoonaa rengasta. Tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaa teknologiakeskus, jonka yksiköt sijaitsevat Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. (www.michelin.comwww.michelin.fi)

Auto Piktogrammi cjxadkp7r016p0jqwuyo6sdgj pdf Renkaat
960d15d1551e9719 800x800ar
b9f552c53f0c55a0 800x800ar
9ea6f4c431e784f0 800x800ar
ad315fdfeabe43e2 800x800ar
abbacb763daf3d2c 800x800ar
bbda223904b9375e 800x800ar
afa7bdddc01addd0 800x800ar
b3e7fd7830776cde 800x800ar
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.