Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
moottoripyörä edito renkaiden huolto vinkkejä ja ohjeita

Renkaiden kuluminen

Miksi jotkin renkaat kuluvat muita nopeammin?

moottoripyörä edito kuluminen vinkkejä ja ohjeita

Renkaiden kilometritulos riippuu monista tekijöistä. 

Joihinkin niistä kuljettaja voi itse vaikuttaa, kuten rengaspaine, kuorma, nopeus ja ajotapa (jarruttaminen ja kiihdyttäminen).

Joihinkin kuljettaja ei taas voi vaikuttaa, sillä ne ovat riippuvaisia käyttöolosuhteista ja käyttötarkoituksesta:

  • Maantieajo: tien mutkaisuus, alustan tyyppi
  • Maastoajo: alustan tyyppi (hiekka, sora, muta…), ilman lämpötila

Yksittäisellä tekijällä saattaa olla vain pieni vaikutus renkaalla ajettavaan kilometrimäärään, mutta useiden tekijöiden yhteisvaikutus aiheuttaa huomattavasti enemmän kulumista.

Renkaan kulutuspinta vastaa pitkälti renkaan pidosta tiellä. Kuluessaan sen kyky poistaa vettä renkaan alta heikkenee. Siksi ajonopeutta tulee alentaa märällä tiellä.

Renkaiden kuluneisuus kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Miten renkaan kuluneisuus tarkistetaan?

Kulutuspinnan urasyvyys tulee tarkistaa renkaan eri kohdista.

Tarkistuksen voi tehdä urasyvyysmittarilla tai käyttämällä renkaassa olevia kulumisvaroittimia (jos renkaassa on kulumisvaroitin, renkaan sivulla on symboli). Kun rengas on kulunut lakisääteiseen rajaan asti, se tulee vaihtaa uuteen.

Milloin ja miten renkaat tarkistetaan?

Renkaat tulee tarkistaa säännöllisesti, jotta poikkeuksellinen kuluminen ja mahdolliset vauriot voidaan havaita.
Suorita seuraavat toimenpiteet järjestyksessä:

  • Kulutuspinta: Etsi mahdollisia vierasesineitä, viiltoja, paikallisia vaurioita tai poikkeavaa kulumista
  • Sivut: Etsi iskujen (jalkakäytävän reunusten, terävien kuoppien jne.) aiheuttamia vaurioita, viiltoja, murtumia tai  muodonmuutoksia
  • Jalka-alue: Etsi jälkiä hankautumisesta tai vanteen vaurioista.

Kaikki pisto- ja viiltovauriot ja selkeät muodonmuutokset kulutuspinnassa, sivuilla tai jalka-alueella on aina tarkistettava ammattimiehellä. Sama pätee vanteen vaurioihin.

Renkaita ei saa missään olosuhteissa ottaa takaisin käyttöön, jos niissä on vaurioita, kuten vääntynyt tai näkyvissä oleva reunavaijeri, kumin tai vyökerrosten irtautumista, öljypohjaisten tai syövyttävien aineiden aiheuttamia vaurioita, sisäkumin hankaumaa tai säröilyä liian alhaisen rengaspaineen vuoksi.

Tarkista aina ajoneuvon tarkistuksen yhteydessä, että venttiilihatut ovat tyydyttävässä kunnossa. Jos et ole varma asiasta, vaihda ne.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.