LÖYDÄ OIKEA RENGASLÖYDÄ OIKEA RENGAS NÄYTÄ KAIKKI RENKAATNÄYTÄ KAIKKI RENKAAT JÄLLEENMYYJÄTJÄLLEENMYYJÄT

Guide Michelin – MICHELIN-OPAS


SUOMALAISET TÄHTIRAVINTOLAT MICHELIN-OPPAASSA


Suomalainen ravintola sai ensimmäisen kerran tähden Michelin-oppaassa vuonna 1987. Katso mitkä suomalaisravintolat ovat saaneet yhden tai useamman tähden oppaan uusimmassa (2018) painoksessa.


Helsinki
Ask
Olo 
Demo
Ora
Grön
Palace

Michelin-oppaan historiaa


Rengasvalmistaja Michelin julkaisi ensimmäisen oppaan jo vuonna 1900. Sitä jaettiin ilmaiseksi kaikille, jotka ostivat auton. Koko Ranskassa oli tuohon aikaan vain noin 3 000 autoa, ja niistä 95 prosenttia oli Pariisissa. Oppaan tarkoituksena oli saada kansa matkustamaan autoillaan ympäri maata, jotta
1. renkaat kuluisivat ja autoilijat joutuisivat ostamaan uudet!
2. kasvattaa kiinnostusta autoihin, jotta useammat ostaisivat auton (ja tarvitsisivat siihen renkaat)

Ensimmäiset oppaat sisälsivät hyödyllistä tietoa siitä, missä auton voi tankata (huoltoasemia ei tuolloin ollut kovin tiheässä!), miten rengas tai ajovalo vaihdetaan sekä missä voi syödä hyvin ja yöpyä.

Oppaan oli siis tarkoitus (kuten yhä edelleen) tehdä matkailusta helpompaa – tämä tavoite ilmenee nykyisinkin Michelinin mottona: ”viitoittaa tietä”.

Ravintoloiden tähtiluokitus aloitettiin 1930-luvulla.

Tavoitellut tähdet
Michelin-oppaassa tähtiluokitus koskee vain ruuan laatua ja hienostuneisuutta. Palvelun ja ravintolan viihtyisyyden arvostelu tapahtuu symbolilla, jossa esiintyy 1 – 5 ristikkäistä ruokailuvälinettä. Hotellit arvostellaan samalla periaatteella käyttäen eri kokoisia talosymboleja. Sekä ruokailuvälinesymbolit että talosymbolit voivat esiintyä myös punaisina – se tarkoittaa, että kyseinen kohde on tunnelmaltaan poikkeuksellisen viihtyisä.

- kolme tähteä tarkoittaa, että ravintola on itsessään ”matkan arvoinen”
- kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa ”tehdä kiertomatka”
- yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on ”kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä”

Miten arvostelu tapahtuu?
Tähdet kertovat ainoastaan ravintolassa tarjottavasta ruuasta.
Sen arvostelussa on perustana viisi kriteeriä:
1. raaka-aineiden laatu
2. ”käsityö” – eli valmistustapa ja makujen yhteensopivuus
3. ”persoonallisuus” – eli miten kokki onnistuu tuomaan esiin jotain ainutlaatuista
4. rahanarvoisuus
5. laadun pysyvyys – ruokailuelämyksen on oltava yhtä vakuuttava riippumatta siitä, koska se tapahtuu

Keitä ravintolatarkastajat ovat ja miten sellaiseksi tullaan?
Michelinin ravintolatarkastajilla on yleensä perusteellinen hotelli- ja/tai ravintola-alan koulutus sekä useamman vuoden käytännön kokemus johtotason tehtävistä alalla. Tultuaan Michelinille he käyvät läpi kuuden kuukauden mittaisen sisäisen koulutuksen, jonka aikana perehdytään arvosteluiden kriteereihin ja niiden soveltamiseen käytännössä yhtenäisellä tavalla. Arvostelun tulee tapahtua kriteerien perusteella niin puolueettomasti, että sen tulos on sama riippumatta siitä kuka tarkastajista sen tekee. Ennen kuin uusi tarkastaja voi tehdä tarkastuskäyntejä yksin, hän kulkee kokeneen tarkastajan mukana usean kuukauden ajan juuri arvosteluiden yhtenäisyyden varmistamiseksi.

Michelin-oppaan tarkastajat esiintyvät anonyymisti. Siten varmistetaan, että ravintolat eivät anna heille erityiskohtelua, vaan he saavat saman palvelun kuin mikä tahansa satunnainen ruokavieras. Anonymiteetin ja puolueettomuuden kunnioittaminen on tärkeää, sillä siitä riippuu Michelin-oppaiden maine.

Michelin-opas vaiko Guide Michelin?
Kumpikin on oikein! Guide Michelin on oppaan alkuperäinen, ranskankielinen nimi, johon liitetään sen kaupungin, alueen tai maan nimi, jota opas käsittelee. Sen jälkeen ilmoitetaan vuosi – opas ilmestyy päivitettynä joka vuosi. Pohjoismaita varten on oma opas:The Michelin Guide Countries. Myös kokonaisen maan kattavia oppaita on – esim. Guide Michelin France – sekä yksittäisen kaupungin kattavia, kuten Guide Michelin London. Vuonna 2006 ilmestyi ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen opas, Guide Michelin New York City 2006.  Michelin julkaisee myös Vihreitä oppaita (Michelin Green Guide) maittain, alueittain tai kaupungeittain. Nämä ovat historiasta ja nähtävyyksistä kertovia turistioppaita.

Michelin Bib Gourmand

Michelin-opas sisältää valikoiman tarkastettuja hotelleita ja ravintoloita eri hinta- ja tasoluokissa. Jotkut ravintolat saavat nimensä viereen symbolin nimeltä ”Bib Gourmand”, joka kertoo ravintolan olevan hyvätasoinen ja tarjoavan huolella valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan. Esimerkiksi Ranskassa voi kaikissa Bib Gourmand ravintoloissa nauttia kolmen ruokalajin illallisen alle 35 euron hintaan. Guide Michelin New York City puolestaan sisältää kategorian, jonka ravintoloissa voi syödä illallisen alle 25 dollarin hintaan. Michelin-opas on mainio apuväline sille, joka haluaa uuteen kaupunkiin tullessaan löytää mieleisensä ravintolan ja välttää ”turistirysät”.

Michelin-opas iPhonessa

The Michelin Guide Nordic Countries mobiilisovelluksena Myös pohjoismaisen Michelin-oppaan voi nyt ladata ilmaisena sovelluksena iPhoneen ja Android-puhelimeen. Katso sovelluksen latausohje tästä.

Voit lukea lisää Michelin-oppaasta tästä

https://guide.michelin.com/fi