(1) Perustuu 150 litran polttoainesäästöön 40 000 km:n matkalla sekä polttoaineen hintaan 1,15 € / litra (painotettu keskiarvo). Tulos voi vaihdella ajoneuvosta ja ajo-olosuhteista riippuen. Suorituskyky mitattu UN ECE R117 -säännön testimenetelmän mukaisesti.
(2) Jarrutusteho välillä 80 km/h - 20 km/h mitattuna UN ECE R117 -säännön testimenetelmän mukaisesti.
(3) Melu mitataan 80 km/h -nopeudella kulkevalle autolle moottori sammutettuna, mitattuna UN ECE R117 -säännön testimenetelmän mukaisesti.
(4) ETRTO:n (Euroopan rengas- ja vanneteknisen järjestön) käyttämän menetelmän mukainen jarrutustehotesti talvisissa tieolosuhteissa.
(5) Keskimääräinen ero jarrutusmatkassa talvi- ja kesärenkaan välillä. Jarrutusmatka lumella 50 - 0 km/h. TÜV SÜD 2013 -testit rengaskoossa 205/55 R16, suoritettu -5 ° C -lämpötilassa.
(6) Jarrutusteho jäällä 20 - 5 km/h mitattuna ISO-normissa 19447 määriteltyjen testimenetelmien mukaisesti.

EU:N RENGASMERKINTÄ:
MIKÄ SE ON?
EU:N RENGASMERKINTÄ:
MIKÄ SE ON?
Oikeiden renkaiden valitseminen ajoneuvoon ei ole välttämättä helppoa. Renkaita ostettaessa on huomioitava monia eri tekijöitä. Nykyisessä taloudellisessa ja ekologisessa tilanteessa on entistä tärkeämpää, että kuluttajat voivat tehdä tietoon perustuvan ostopäätöksen ja valita autoonsa kestävät, turvalliset ja polttoainetaloudelliset renkaat.
Juuri tätä tarkoitusta varten EU-rengasmerkintä on kehitetty.
EU-rengasmerkintä: esittely
EU-rengasmerkintä lyhyesti
Euroopan komissio otti EU-rengasmerkinnän käyttöön Euroopassa vuonna 2012 auttaakseen autoilijoita tekemään tietoon perustuvan valinnan renkaita ostaessaan.
Komission asetus edellyttää, että kaikissa henkilöauton, SUV-auton ja jakeluauton renkaissa on oltava rengasmerkintätarra, joka antaa selkeää tietoa renkaan suorituskyvystä (märkäpito, polttoainetaloudellisuus ja vierintämelu).
Rengasvalmistajat ilmoittavat luokitustiedot itse EU-tasolla määritettyjen testausmenetelmien mukaan mitattujen tulosten perusteella.
EU-rengasmerkinnän uudistuminen
EU-rengasmerkintää uudistetaan 1. toukokuuta 2021 alkaen. Muutosten taustalla on pääasiassa unionin vuoteen 2030 ulottuva ilmasto- ja energiapolitiikka, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
Miten uutta EU-merkintää luetaan?

Uusi asetus tuo EU-rengasmerkintään monia muutoksia, jotka selviävät alla olevasta rengasmerkintäoppaasta:
Standardirenkaan tiedot
Tässä osiossa on yrityksen nimi tai toimittajan tuotemerkki, rengastyypin tunniste eli tuotenumero, rengaskokomerkintä, rengasluokka (esim. C1, C2 tai C3).
Merkintäluokat
Yksi tärkeimmistä muutoksista koskee vierintävastuksen ja märkäjarrutuksen luokittelutasoja, joiden määrää on nyt vähennetty viiteen A:sta (paras) E:hen (heikoin).
Lumipitomerkintä ja jääpitomerkintä näkyvät vierintämelun symbolin vieressä, mikäli rengas täyttää vaaditut kriteerit.

Polttoainetaloudellisuus
JOKA VIIDES TANKILLINEN POLTTOAINETTA
on renkaiden keskimäärin kuluttama määrä
Vieriessään rengas muuttaa muotoaan joutuessaan kosketuksiin tien kanssa. Muuttaessaan muotoaan kumi lämpenee ja osa energiasta haihtuu lämpönä. Lämpenemistä vähentämällä on mahdollista vähentää polttoaineenkulutusta ja siten myös kasvihuonekaasupäästöjä. Ajoneuvon liikettä vastustavaa voimaa kutsutaan vierintävastukseksi.

172 € (1)
on keskimääräinen säästö polttoainekustannuksissa A-luokan renkailla varustetussa autossa verrattuna E-luokan renkailla varustettuun autoon.
Polttoainetaloudellisuuden luokitustasoa on tarkistettu poistamalla D-luokka (aiemmin tyhjä).
Esimerkiksi rengas, jolla oli aiemmin "E"-luokitus jollakin näistä kriteereistä, saa nyt luokituksen "D".

Märkäpito
JARRUTUSMATKA MÄRÄLLÄ TIELLÄ
1 Millisekunti
Rengas on ajoneuvon ainoa kosketuskohta tiehen. 80 km/h -nopeudella sillä on alle yksi millisekunti aikaa auton ohjaamiseen, kiihdyttämiseen tai jarruttamiseen. Rengas on tärkeä turvallisuustekijä. Sen tehtävänä on tarjota pitoa riippumatta päällysteen kunnosta, tien muodosta (suora tai kaareva) tai sääolosuhteista (kuiva tai sateinen).

9 m
on keskimäärin lyhyempi jarrutusmatka A-luokan renkailla varustetulla autolla, jolla ajetaan 80 km/h -nopeudella, verrattuna D-luokan renkailla varustettuun autoon(2).
Märkäpito -tasoa tarkistetaan poistamalla luokka D (aiemmin tyhjä).
Esimerkiksi rengas, jolla oli aiemmin "E"-luokitus jollakin näistä kriteereistä, saa nyt luokituksen "D".

Vierintämeluluokka
ULKOINEN VIERINTÄMELU
ilmoitetaan desibeleissä (dB)
3 ääniaaltoa korvataan kirjaimilla: A, B tai C (3 aaltoa = C).
Liikennemelu on merkittävä ympäristöongelma. 80 km/h -vakionopeudella kulkevassa autossa renkaan aiheuttama melu on yleensä suurempi kuin moottorin melu. Tämä vierintämelu riippuu myös rengas tyypistä ja tien pinnasta.

A-luokan rengas tuottaa PUOLET VÄHEMMÄN MELUA kuin B-luokan rengas(3).
Uusia symboleja
Uudessa EU-rengasmerkinnässä on mukana myös:
QR-koodi
tarran oikeassa yläkulmassa.
Skannaa tämä koodi ladataksesi lisätietoja renkaasta. Se tarjoaa pääsyn Euroopan tuotetietokantaan (EPREL), joka sisältää tietoa renkaiden luokituksesta sekä renkaiden tekniset tiedot.

Lumipitomerkintä
3 Peaks Mountain Snow Flake
“3PMSF” -merkinnällä varustetut renkaat ovat ainoat renkaat, joilla on varmistettu soveltuvuus talvikäyttöön, sillä ne on kehitetty erityisesti lumella käytettäviksi ja ne ovat läpäisseet kaikki suorituskykyvaatimuksia mittaavat objektiiviset testit(4)
30 m(5)
50 km/h -nopeudessa talvirenkaan jarrutusmatka on keskimäärin 30 m lyhyempi lumisilla teillä kuin kesärenkailla(5)

JÄÄPITOMERKINTÄ
Jarrutusmatka jäällä
Koska rengas on ajoneuvon ainoa kosketuskohta tiehen, sen merkitys jäisillä teillä on turvallisuuden kannalta ratkaiseva. Tästä syystä on EU-rengasmerkintään on nyt lisätty uusi "Jääpitomerkintä" osoittamaan renkaan lyhyempää jarrutusmatkaa jäällä.
1,4 m(6)
20 km/h -nopeudessa tällä jääpitomerkinnällä varustetun renkaan jarrutusmatka jäällä on vähintään 1,4 metriä lyhyempi kuin ympärivuotisen renkaan.(6)
Jääpitosymbolilla varustetut renkaat on kehitetty tienpinnoille, jotka ovat yleisiä Pohjoismaissa talvella, kun tiet ovat lumen tai jään peitossa. Niitä ei tule käyttää leudoissa sääolosuhteissa (lämpimämpi tai märkä sää), koska renkaiden ominaisuudet voivat heikentyä (erityisesti ohjattavuus, kuluminen ja märkäpito).
Mitä muuta voin tehdä polttoainetaloudellisuuden ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi?
Ajotavallasi on myös suuri vaikutus polttoaineenkulutukseen ja turvallisuuteen. Onneksi ajotavan muuttamiseen ja parantamiseen on kuitenkin monia vinkkejä:
Taloudellinen ajotapa
on yksi niistä. Pitämällä yllä tasaista nopeutta voit vähentää merkittävästi polttoaineenkulutusta. Löydät lisää neuvoja ja vinkkejä täältä.
Turvavälit
ovat tärkeitä. Pitämällä turvallisen ajoetäisyyden edellä ajavaan voit ennakoida paremmin jarrutuksen ja hidastaa ajonopeutta.
Rengaspaineet
on tarkistettava säännöllisesti (erityisesti ennen lähtöä pidemmälle matkalle). Tämä on tärkeää renkaan polttoainetaloudellisuuden ja märkäpidon kannalta. Lue tästä, miten rengaspaineet tarkistetaan.
Suunnittele
matkasi ja tarkista liikennetilanne ennen lähtöä. Säästät aikaa ja polttoainettal! Kokeile Via Micheliniä matkareittisi suunnitteluun

Scott Clark
MICHELIN Executive Vice President
Automotive, Motorsport, Experiences, and Americas Region
Member of the Group Executive Committee
Michelininin innovatiivinen henki
Michelin parantaa jatkuvasti tuotteidensa suorituskykyä tehdäkseen liikkuvuudesta kaikille turvallisempaa, tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää. Innovaatio on jokaisen valmistamamme renkaan ydin.
“Kuten näette, ympäristökysymykset ovat keskeisiä strategisten painopisteidemme kannalta. Vähentääkseen ympäristövaikutustaan nopeammin Michelin on sitoutunut vähentämään kaikkien tuotantolaitostensa hiilidioksidipäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2010. Lopullisena tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Michelin kehittää myös ratkaisuja uusiutuvien tai kierrätettyjen materiaalien käyttämiseksi uusien renkaiden tuotannossa ja pyrkii jatkuvasti parantamaan entisestään renkaittensa suorituskykyä. Vuoteen 2030 mennessä MICHELIN-renkaat ovat 20 prosenttia energiatehokkaampia kuin vuonna 2010. Tulevaisuudessa kaikki on kestävää!
Muut artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua
Laillinen huomautus