Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
moottoripyörä banneri milloin valita renkaat vinkkejä ja ohjeita

Milloin moottoripyörän renkaat on vaihdettava?

Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää: Tarkista renkaat

Huonokuntoiset renkaat  voivat vaikuttaa negatiivisesti ajoneuvon suorituskykyyn, mikä merkitsee turvallisuusriskiä niin kuljettajalle kuin matkustajillekin. Tarkista viikoittain seuraavat asiat:

  • renkaiden kunto

  • urasyvyydet

  • mahdolliset iskuista aiheutuneet vauriot tai merkit poikkeuksellisesta kulumisesta; tarkista lisäksi rengaspaineet kahdesti kuussa.

Jos olet epävarma jostain, käänny asiantuntijan puoleen!

Kuusi syytä vaihtaa renkaat

1. Renkaassa on pistovaurio

Nykypäivän renkaat kestävät hyvin iskuja, mutta joskus ne saattavat puhjeta. Jos pistovaurio tapahtuu, anna asiantuntijan tarkastaa renkaasi korjauskelpoisuuden määrittämiseksi. Vain ammattilainen voi varmistaa, että renkaan sisäosa ei ole vaurioitunut korjauskelvottomaksi.

2. Renkaat ovat kuluneet alle lakisääteisen urasyvyyden

Renkaiden olka-alueella esiintyvät Michelin-ukot osoittavat kulumisvaroittimien sijainnin. Kulumisvaroittimet ovat pieniä kohoumia kuviourien pohjassa.

Jos renkaan urasyvyys on yltänyt kulumisvaroittimien tasolle, rengas on lähellä tai alle lain salliman 1 mm rajan. Michelin suosittelee ehdottomasti vaihtamaan renkaan ennen tämän minimirajan saavuttamista. Tämän tason jälkeen turvallisuutta, pitoa ja suorituskykyä ei enää voida taata varsinkaan märillä alustoilla.

3. Renkaissa on ikääntymisen merkkejä

Renkaan käyttöikää on vaikeaa ennakoida, sillä se ei riipu valmistuspäivästä. Renkaissa saattaa olla ikääntymisen merkkejä, vaikka niitä ei olisi koskaan käytetty tai niitä on käytetty vain harvoin. Renkaiden käyttöikään vaikuttavat monet tekijät: sää-, säilytys- ja käyttöolosuhteet, kuormitus, nopeus, rengaspaineet, kunnossapito, ajotapa...

Tästä syystä renkaat on tarkastettava säännöllisesti mahdollisen ikääntymisen tai heikkenemisen varalta. Se voi ilmetä esimerkiksi renkaan muodonmuutoksena tai kumin säröilynä kulutuspinnassa, olka-alueella tai kyljissä. Renkaat kannattaa myös tarkistuttaa ammattilaisella, joka osaa arvioida, pitäisikö ne vaihtaa.

5 vuoden testi… ennen kuin on liian myöhäistä!

Kun renkaita on käytetty 5 vuotta tai pidempään, pätevän mekaanikon tulee tarkistaa ne vuosittain. Jos renkaat on vaihdettava, noudata valmistajan suosituksia koskien alkuperäisten renkaiden vaihtoa. Kymmenen vuotta vanhat renkaat tulee varmuuden vuoksi vaihtaa, vaikka ne näyttäisivät yleisesti hyväkuntoisilta eikä ura olisi kulunut sallittuun rajaan asti.

4. Renkaassa on vaurio

Rengas voi vaurioitua pahasti sen osuessa esimerkiksi jalkakäytävän reunaan, ajoradalla olevaan kuoppaan tai terävään esineeseen, ja siitä voi tulla ajokelvoton. Rengasvauriot on aina syytä tarkistuttaa ammattilaisilla, joilla on asiantuntemus päättää, voiko renkaan korjata vai onko se vaihdettava uuteen.
Vaurioitunutta tai tyhjänä ajettua rengasta ei saa enää käyttää.

Milloin rengas on korjauskelvoton?

  1. Renkaan sivussa on pistovaurioita
  2. Reunavaijeri on vaurioitunut tai näkyvissä
  3. Kulutuspinnassa on irtautumista
  4. Renkaan kudos on näkyvissä
  5. Rengas on öljyn tai ruosteen vaurioittama
  6. Sisäkumissa tai sisäkumikalvossa on murtumaa tai säröilyä liian alhaisen rengaspaineen vuoksi.

 

5. Renkaassa on epäsäännöllistä kulumista

Epänormaali, epätasainen kuluminen - laikukas kuluminen, laidoilla, keskellä - viittaa usein mekaaniseen ongelmaan (kuluneet tai väsyneet iskunvaimentimet, voimansiirto, vaihdelaatikko..), tasapainotushäiriöt ym. Se voi myös johtua ajosta alipaineisella renkaalla.

Renkaat tulisi tasapainottaa kuuden kuukauden välein, jotta poikkeuksellinen kuluminen voidaan estää. Näin renkaiden käyttöikä on pitempi ja ajaminen miellyttävämpää. Joskus renkaiden kuluminen saattaa vaikuttaa liialliselta ajettuihin kilometreihin nähden verrattuna muihin moottoripyöriin, joilla on ajettu täsmälleen samoissa olosuhteissa.

Käänny tällöin asiantuntijan puoleen.

6. Ajoneuvossa on vääränlaiset renkaat

Valitse renkaat lakisääteisten vaatimusten ja ajoneuvon varustelusuositusten mukaisesti. Jotta suorituskyky on optimaalinen, käytä edessä ja takana renkaita, joissa on samanlainen urakuvio. Toisistaan poikkeavat kuviot, urat ja kulutukset saattavat vaikuttaa renkaan tasapainoon ja vakauteen. Älä asenna sekaisin radiaali -ja ristikudosrenkaita, ellei pyöränvalmistaja toisin suosittele.

Kun renkaat on aika vaihtaa, käytä apuna rengasvalitsintamme  tai käänny asiantuntijamme puoleen, joka auttaa sinua rengasvalinnassasi.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.