Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Moottoripyörällä ajaminen ryhmässä

MOOTTORIPYÖRÄLLÄ AJAMINEN RYHMÄSSÄ

Ryhmässä ajaminen on erittäin hauskaa. Olette yhdessä, jaatte saman määränpään, olette yhtä intohimoisia moottoripyöräilijöitä ja olette matkalla, joka vie teidät pois arjesta. Jotta kaikki toimisi hyvin, jokaisen on ajettava kurinalaisesti ja noudatettava sääntöjä. Tutustu onnistuneen ryhmässä ajon vinkkeihimme.

Pidä oikea etäisyys

Ryhmässä ajaminen tarkoittaa erilaisten ajotapojen omaksumista. Ajakaa riittävän lähellä toisianne, etteivät ajoneuvot pääse kiilaamaan väliinne, mutta säilyttäkää samalla kohtuullinen etäisyys hätäjarrutuksen varalta. Ihanteellisen turvaetäisyyden laskemiseksi laske 2 sekuntia kunkin pyörän välillä.

Ryhmässä ajaminen edellyttää oikean etäisyyden säilyttämistä

Miten seurata toinen toisiaan tiellä?

Moottoripyöräilijöiden ryhmä ajaa yleensä yhdellä ajokaistalla, mutta tämä aiheuttaa kaksi ongelmaa:

  • näkyvyyden puute: on vaikea nähdä edessä olevan moottoripyörän ohi ja ennakoida tiellä olevia esteitä.
  • jarrutusongelma: jos edessä on äkillinen pysähdys, ainoa jarrutusmatka on sinun ja edellä ajavan moottoripyörän välinen etäisyys.

 
Paras muodostelma on ajaminen lomittain. Ensimmäinen pyörä on ajokaistansa vasemmassa reunassa, seuraava oikeassa reunassa ja niin edelleen. Yhdessä riittävän turvaetäisyyden kanssa tällä muodostelmalla voidaan väistää este ilman törmäysvaaraa. Näin ryhmässä ajavilla on hyvä näkyvyys eteenpäin.

Sopeutuminen erilaisiin tietyyppeihin

Tätä muodostelmaa voidaan luonnollisesti käyttää vain riittävän leveillä teillä. Pienillä mutkaisilla teillä voi olla tarpeen tyytyä yhteen kaistaan pidennetyillä turvaväleillä. Ellet ole osa kokenutta ryhmää, joka pystyy säilyttää lomittaisen muodostelman, kaikki kaarteet kannattaa ajaa peräkkäin yhdellä kaistalla ja muodostaa lomittaisen ryhmän taas, kun tie levenee.

Sopeudu erilaisiin tietyyppeihin, kun ajat ryhmässä

Kommunikoikaa!

Tee aina aikomuksesi selväksi muille ryhmässä ajaville, etenkin jos vaihdat paikkaa tai suuntaa. Käytä vilkkuja, käännä päätäsi, tarkista kuolleet kulmat, heiluta käsiäsi, jos kypärässäsi ei ole sisäpuhelinta. Tee kaikki mahdollinen, jotta muut tielläliikkujat näkevät ja ymmärtävät sinut. Älä kiirehdi. Ryhmässä ajaminen ei tarkoita, että voit ajaa holtittomammin, päinvastoin.

Luota omaan harkintakykyysi

Pelkästään se, että edessäsi oleva moottoripyörä on suorittanut  jonkun liikkeen, ei tarkoita, että sinun pitäisi toistaa se. Tee oma analyysisi tilanteesta ja toimi oman harkintasi mukaan.

Letkajärjestys

Muista, että kaikki ryhmäsi moottoripyörät eivät aja samalla nopeudella. Turvaetäisyyksien ja reaktioaikojen vuoksi moottoripyöräryhmä toimii joustavasti. Kun ensimmäinen moottoripyörä kiihdyttää, viimeinen kiihdyttää hieman myöhemmin. Mitä suurempi ryhmä, sitä suurempi ero. Heikommat tai painavammat pyörät ja vähemmän ajaneet ajavat letkan kärjessä. Rytmi on lineaarisempi kuin ryhmän hännillä, jossa kokeneemmat kuljettajat pystyvät seuraamaan edellä ajavia.

Ryhmässä ajaminen tarkoittaa ajojärjestyksen noudattamista

Ryhmänjohtaja

Ryhmänjohtajan on ennakoitava ajaminen koko letkan osalta ja ajettava tasaisesti, jotta tämä joustovaikutus vähenee. Esimerkiksi kaupunkiin ajettaessa hänen on hidastettava heti nähtyään nopeusrajoitusmerkin, jotta kaikki ajavat kaupunkiin ryhmänä ja noudattavat rajoitusta.

Pidä silmällä takana ajavia.

Pidä aina silmällä takana ajavia, ettet kadota ryhmäsi jäseniä näkyvistä.

Ryhmän koosta riippumatta on tärkeää tarkistaa säännöllisesti taustapeileistä, että takana tulijat ovat vielä mukana. Hidasta vauhtia, jos kadotat heidät näkyvistä. Jos koko ryhmä noudattaa tätä sääntöä, edessäsi oleva moottoripyörä tekee samoin ja niin edelleen letkan kärjessä ajavaan saakka. Voit tehdä tämän tarkastuksen jokaisessa risteyksessä tai kaistanvaihdossa. Näin et kadota ketään näkyvistä matkan aikana.

Ryhmän säännöt

Ryhmässä ajamiseen liittyy tiettyjä sääntöjä. Yleinen sääntö on, että kukaan ei saa vaihtaa paikkaa letkassa ja että kaikkien tulee palata pysähdysten jälkeen omalle paikalleen. Tärkeintä on sopia ryhmän ajosäännöistä ennen lähtöä riippumatta läsnä olevien kuljettajien kokemuksesta ja taidosta, jotta ajaminen on kaikille hauskaa ja turvallista.

Johtaminen

Nimetkää ennen lähtöä ryhmänjohtajat. Ryhmänjohtaja on se, jolla on eniten kokemusta. Hänen on pystyttävä seuraamaan reittiä, ohjaamaan muita ja seuraamaan liikennettä, tietä, sen käyttäjiä ja seuraavia moottoripyöriä. Hänen täytyy ennakoida pysähdykset varoen muita kuljettajia ja törmäysvaaraa.

Moottoripyöräilijä, joka on letkan hännillä, tarvitsee niin ikään paljon kokemusta ja valppautta. Hänen on seurattava joustovaikutusta. Ehdoton sääntö: kukaan ei saa koskaan olla hänen takanaan.

Erityispiirteet

Ryhmässä ajettaessa edellä ajavan moottoripyörän on pystyttävä näkemään viimeinen moottoripyörä ainakin silloin tällöin varmistaakseen, että kaikki ovat mukana. Siksi on suositeltavaa, että molemmat käyttävät huomioliiviä tai jotain muuta erottuvaa ollakseen helposti tunnistettavissa. Jos tämä ei ole mahdollista, esimerkiksi suuressa ryhmässä, yksi moottoripyörä päästetään välittämään viestejä letkan päästä toiseen.

Oletko valmis matkalle? Muista tarkistaa rengaspaineet.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.