Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Pitääkö moottoripyörässä olla talvirenkaat?

VAADITAANKO MOOTTORIPYÖRÄÄN TALVIRENKAAT?

Päivittäinen ajo moottoripyörällä on muodostunut sinulle rutiiniksi, eikä siinä ole ollut sinulle mitään ongelmia. Kunnes lämpötila laskee ja tulee talvi. Kohtaat vaikeampia ja joskus odottamattomia sääolosuhteita, jotka selvästi lisäävät riskejä. Silloin joudut pohtimaan seuraavia kysymyksiä: Osaatko ajaa turvallisesti talvisissa olosuhteissa? Tarvitaanko moottoripyörään talvirenkaita? Käymme asiaa läpi tässä artikkelissa. 

Moottoripyörällä ajaminen talvella

Lumisateen jälkeen tie muuttuu liukkaaksi. Kun lumi sulaa, se muuttuu vedeksi, joka voi muuttua jääksi, kun lämpötila laskee yön aikana. 

Silloin on luonnollista pohtia, onko moottoripyörällä turvallista ajaa lumella tai jäällä, ja tarjoavatko renkaasi riittävän pidon matkan aikana. 

Tarjoavatko moottoripyöräsi renkaat riittävän pidon lumella tai jäällä?

Kyse ei ole pelkästään pidosta.

Pito on tietysti välttämätöntä. Ja pito-olosuhteet ovat paljon epävarmemmat, kun maa on märkä ja kylmä kuin silloin, kun sää on lämmin ja kuiva. Autoissa sopivat renkaat, jotka pitävät hyvin lumisilla tai jäisillä teillä, voivat varmistaa turvallisen ja sujuvan ajon. 

Mutta moottoripyörässä kyse ei ole vain pidosta. Toinen asiaan vaikuttava tekijä on tasapaino. Koska moottoripyörässä on vain kaksi pyörää, voit menettää tämän oleellisen tasapainon milloin tahansa lumisella tai jäisellä tiellä. Etenkin silloin, kun renkaiden pito on heikentynyt kylmän vaikutuksesta. 

Renkaan lämpötila

On tärkeää ymmärtää, että jokaisella renkaalla on ihanteellinen käyttölämpötila. Ihanteellisella tarkoitetaan, että kyseisessä lämpötilassa rengas toimii parhaiten. Tämän lämpötilan saavuttamiseksi renkaalla on ajettava tietty määrä kilometrejä, joka vaihtelee rengastyypin mukaan. Talviolosuhteissa, jolloin renkaiden kumi jäykistyy kylmässä ja niiden pito heikkenee, tämän ihannelämpötilan saavuttaminen ja ylläpitäminen on kuitenkin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Kilpailuissa käytetään rengaslämmittimiä renkaiden lämmitykseen ennen kisan alkua, jolloin niissä on ihannelämpötila jo liikkeelle lähtiessä. Silloin renkaiden lämpötila ei laske kilpailun aikana käytetyn ajonopeuden takia.

Mutta vaikka nämä varusteet olisivat käytettävissä radan ulkopuolella, lämmitettyjen renkaiden lämpötila laskisi nopeasti kylmässä, koska niitä ei käytettäisi samoissa ajo-olosuhteissa ja samoilla nopeuksilla kuin tavallisesti. 

Renkaiden ihannelämpötilaa on siis mahdotonta ylläpitää lumisella tai jäisellä tiellä

Entäpä moottoripyörän talvirenkaat?

Michelin suunnittelee ja valmistaa talvirenkaita nelipyöräisiin ajoneuvoihin vaikeita talviolosuhteita ja alhaisia lämpötiloja silmällä pitäen. Kaikki testimme ovat vahvistaneet niiden suorituskyvyn vaikeimmissakin talviolosuhteissa.

Olisi siis loogista ajatella, että  suunnittelisimme ja valmistaisimme talvirenkaita myös moottoripyöriin. Asia ei kuitenkaan ole näin. Miksi ei? 

Michelin on sitoutunut valmistamaan laadukkaita renkaita, jotka tarjoavat optimaalisen suorituskyvyn ennen kaikkea turvallisuutesi vuoksi. Kuten edellä olemme nähneet, moottoripyörällä ajaminen lumisella tai jäisellä tiellä aiheuttaa merkittäviä turvallisuusongelmia, joita emme usko moottoripyörän talvirenkaiden ratkaisevan. 

Moottoripyörän talvirenkaat eivät riitä takaamaan turvallisuutta lumella tai jäällä

Entä jos kuitenkin joudut ajamaan moottoripyörällä talvikelillä?

Suosittelemme välttämään moottoripyörällä ajamista lumisilla teillä. Lämpötilan laskiessa, lumisateella ja teiden muuttuessa jäisiksi mieti ensin omaa turvallisuuttasi ja valitse toinen liikkumistapa kuin moottoripyörä.

Jos joudut kuitenkin ajamaan moottoripyörällä talviolosuhteissa, seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa vähentämään riskejä: 

1 – Varotoimet ennen liikkeellelähtöä

  • Ilmanpaine:   Varmista, että renkaissasi on valmistajan suosittelemat ilmanpaineet.
  • Muista puhdistaa valot ja suuntavilkut, jotta muut kuljettajat näkevät sinut. 
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan vaatteita, jotka näkyvät selvästi kaukaa.


2 – Matkalla 

Lähde liikkeelle hitaasti, mieluiten toisella vaihteella, jotta takapyörät eivät luista.
Aja erittäin tasaisesti.
Säilytä riittävä etäisyys edellä ajavaan.
Jarrutus: käytä mieluummin moottorijarrutusta. Jarruta varovasti ja käytä etu- ja takajarruja yhdessä välttääksesi etupyörän lukkiutumisen.
Kääntyminen: pysyttele lähellä tien keskilinjaa, ettet joudu ajamaan tien reunoihin muodostuneen jään päältä. Vältä liiallista kallistamista, jotta renkaiden kosketuspinta olisi mahdollisimman laaja.
Syvä lumi: jos tiellä on syvä lumikerros, pyri ajamaan autojen jättämillä urilla.
Vältä ajamasta viemärinkansien päältä, jotka voivat olla liukkaita.
Ja ennen kaikkea, älä kiirehdi. Tärkeintä on saapua perille turvallisesti! 

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.