Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
mg 0840

MOOTTORIPYÖRÄN RENKAAN KULUMINEN: MILLOIN MOOTTORIPYÖRÄNRENKAAT ON VAIHDETTAVA?

Moottoripyörän renkaan kuluminen, pullistumat, muodonmuutos, pistovauriot… Jos renkaissa näkyy merkkejä kulumisesta tai iskuista, täytyykö ne vaihtaa uusiin? Lue vinkkimme ja ota selvää, mitä varoitusmerkkejä kannattaa tarkkailla, jotta voit ajaa turvallisesti.

Milloin moottoripyörän renkaat tulee vaihtaa?

Huonokuntoiset renkaat voivat heikentää ajoneuvon suorituskyvyn ja jopa vaarantaa oman tai läheistesi turvallisuuden. Siksi on suositeltavaa tarkistaa seuraavat seikat kuukausittain:

  • renkaiden kunto
  • kulumisen ilmaisimet
  • mahdolliset iskuista johtuvat vauriot tai merkit poikkeavasta kulumisesta
  • rengaspaine

Kun tarkastat renkaita silmämääräisesti, kiinnitä erityistä huomiota renkaan kulutuspintaan ja sivuihin. Tarkkaile, onko renkaissa kulutuspintojen poikkeavaa, liiallista tai epätasaista kulumista, vieraita esineitä, pullistumia tai muodonmuutosta, pistovaurioita, kumin murtumaa tai hapertumista tai vaurioita.

Jos rengas on puhjennut

Renkaat ovat kestäviä ja suunniteltu kestämään tietyn määrän iskuja, mutta joskus ne saattavat puhjeta. Mikäli rengas on tyhjä, ammattilaisen tulee tarkistaa se. Vain ammattilainen voi varmistaa, että renkaan sisäosa ei ole vaurioitunut korjauskelvottomaksi.

Jos renkaat ovat kuluneet alle lakisääteisen urasyvyyden

Moottoripyörän renkaan kuluminen on väistämätöntä renkaasta riippumatta. Huolehdi siitä, että renkaiden urasyvyys on lain mukaan riittävä.

Renkaassa olevat kulumisen ilmaisimet ovat 0,8 mm korkeat. Tämä korkeus on täsmälleen sama kaikissa renkaissa.

Vaikka kulumisen ilmaisimet kertovat kulumisen tasosta, on tärkeää huomata, että kyseessä on viitteellinen arvo. Se ei siis välttämättä ole sama kuin laissa määrätty urasyvyys. Laissa määrätty raja vaihtelee maakohtaisesti. Esimerkiksi Ranskassa pienin sallittu urasyvyys on 1 mm ja Sveitsissä 1,6 mm.

Miten moottoripyörän renkaan kulutusilmaisin löytyy?

Renkaiden olka-alueella esiintyvät Michelin-ukot osoittavat kulumisvaroittimien sijainnin. Kulumisvaroittimet ovat pieniä kohoumia kuviourien pohjassa

wear indicator

1 – Etsi Michelin-ukko
2 – Etsi lähin moottoripyörän renkaan kulumisen ilmaisin pääurasta

Kun rengas on kulunut tähän rajaan asti, renkaan lakisääteinen urasyvyys on saavutettu tai alitettu. Vaikka Michelin-renkaat on kehitetty kestävää suorituskykyä ajatellen, on erittäin suositeltavaa vaihtaa renkaat jo tätä aiemmin. Tämän tason jälkeen turvallisuutta, pitoa ja suorituskykyä ei enää voida taata varsinkaan märillä alustoilla.

Jos renkaissa on ikääntymisen merkkejä

Renkaan käyttöikää on vaikeaa ennakoida, sillä se ei riipu valmistuspäivästä. Renkaissa saattaa olla ikääntymisen merkkejä, vaikka niitä ei olisi koskaan käytetty tai niitä on käytetty vain harvoin. Renkaiden käyttöikään vaikuttavat monet tekijät: sää-, säilytys- ja käyttöolosuhteet, kuormitus, nopeus, rengaspaineet, kunnossapito, ajotapa...

Michelin suosittelee kuljettajia tarkistamaan renkaat säännöllisesti, jotta ikääntymisen tai kulumisen merkit voidaan havaita, kuten muodonmuutokset tai murtumat urissa, kulutuspinnan reunoilla tai sivuilla...

Renkaat tulee myös tarkistuttaa ammattilaisella, joka osaa arvioida, pitäisikö ne vaihtaa.

Miten pitkään moottoripyöränrenkaat kestävät?

tyre lifespan

Kun renkaita on käytetty viisi vuotta tai pidempään, pätevän ammattilaisen tulee tarkistaa ne vuosittain. Jos renkaat on vaihdettava, noudata valmistajan suosituksia alkuperäisosien vaihtamisesta. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kaikki yli 10 vuotta vanhat renkaat tulisi korvata uusilla, vaikka urasyvyys täyttäisi lain vaatimukset.

Jos rengas on vaurioitunut

Jalkakäytävien reunat, kuopat ja tylpät esineet voivat vaurioittaa renkaita vakavasti. Pätevän ammattilaisen tulee tarkistaa repeämät, viillot tai muodonmuutoksett huolellisesti. Vain ammattilainen voi selvittää, onko rengas korjattavissa. Peukalosääntö on, että vaurioituneilla tai tyhjentyneillä renkailla ei tule ajaa.

Milloin rengas on korjauskelvoton?

repairable area of motorcycle tyre

Rengas on korjauskelvoton seuraavissa tapauksissa:

  • Renkaan sivussa on pistovaurioita (korjaaminen on mahdollista vain T-alueella, joka kattaa 3/4 renkaan leveydestä)
  • Renkaan jalkaosat ovat näkyvissä
  • Irronnut tai vääristynyt kulutuspintakumi
  • Hapertuminen siten, että renkaan sisäosat näkyvät
  • Öljyistä tai syövyttävistä aineista johtuvat vauriot
  • Kumin murtuminen renkaan ikääntymisen vuoksi

Tässä esimerkkejä vaurioista, jotka vaativat ammattilaisen toimenpiteitä:

cracks

Murtumat

splits

Halkeamat

marble

Poimuuntuminen

Jos renkaat ovat kuluneet poikkeavalla tavalla

Poikkeava moottoripyörän renkaan kuluminen tietyissä kohdissa kulutuspinnoilla – keskellä tai olka-alueella – viittaa usein virheelliseen rengaspaineeseen. Liian korkea rengaspaine kuluttaa enemmän renkaan keskiosaa, kun taas liian matala rengaspaine kuluttaa enemmän olka-aluetta, mikä voi ajan mittaan vaurioittaa kudosrungon sisäosaa. Välttääksesi tämän tarkista rengaspaine säännöllisesti, jotta se vastaa valmistajan suosituksia.

Jos moottoripyörän renkaat kuluvat epätasaisesti, syy voi olla myös mekaaninen (kuluneet iskunvaimentimet, vaihteisto, kiinnikkeet…) tai erittäin urheilullinen ajotyyli.

Jos olet epävarma jostakin, käänny ammattilaisen puoleen.

Jos ajoneuvossa on vääränlaiset renkaat

Valitse renkaat lakisääteisten vaatimusten ja valmistajan tyyppihyväksynnän mukaisesti.

Varmistaaksesi renkaiden optimaalisen suorituskyvyn käytä mieluiten saman merkkisiä ja saman tuotesarjan renkaita edessä ja takana. Älä koskaan asenna ajoneuvoon radiaalirengasta ja muun tyyppistä rengasta, ellei valmistaja ole niin määrännyt. Paras tapa varmistaa, että käytössäsi on oikeat renkaat, on seurata valmistajan antamia tyyppihyväksyntöjä.

Kun on aika vaihtaa uudet renkaat, tutustu alla olevaan rengasvalitsimeen varmistaaksesi, että teet oikean valinnan, tai kysy ammattilaisen neuvoa.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.