Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Mitä moottoripyörän varusteita kannattaa valita?

MITKÄ MOOTTORIPYÖRÄN VARUSTEET TULISI VALITA?

Kun ajat moottoripyörällä tai skootterillla, kehosi altistuu välittömästi riskeille onnettomuuden tai kaatumisen sattuessa. Riippumatta aiemmasta kokemuksesta tapaturman riski on aina olemassa. Tästä syystä moottoripyörän varusteet ja vaatteet on valittava huolellisesti, jotta ne tarjoaisivat mahdollisimman hyvän suojan. Mutta miten osaat tehdä oikean valinnan? Oppaamme auttaa sinua.

Suojaa... ja mukavuutta

Nämä kaksi seikkaa kulkevat käsi kädessä, kun haluat nousta pyörällesi turvallisin mielin. Vartalon suojaaminen on tärkeintä (ja tarkastelemme tätä kohtaa tarkemmin myöhemmin), mutta mukavuuden ei tarvitse kärsiä sen seurauksena.

Moottoripyörän varusteiden valintaan vaikuttavat myös sääolosuhteet (kylmyys, lämpö, tuuli, sade jne.). ja käyttömukavuus (taskujen määrä, säätöhihnat, irrotettava huppu jne.), riippuen siitä, miten käytät moottoripyörääsi.

Perusvarusteet

Saatavilla on hyvin monenlaisia moottoripyörävarusteiden ja -vaatteiden yhdistelmiä, kuten alla nähdään, ja valintasi tarkentuu kokemuksesi myötä. Mutta on silti tärkeää tietää, mitä moottoripyörän perusvarusteita tarvitset suojataksesi itsesi onnettomuuden sattuessa.

Kaikkien moottoripyöräilijöiden tulisi käyttää seuraavia varusteita, jotka on mukautettu heidän ajotarpeisiinsa:

  • Hyväksytty kypärä (pakollinen): katso kypärän valintaoppaamme
  • Hyväksytyt käsineet (pakolliset joissakin maissa)
  • Hyväksytyt kengät tai saappaat
  • Hyväksytyt ajohousut, joissa on polvi- ja lonkkasuojat
  • Hyväksytty takki, jossa on olka- ja kyynärsuojat
  • Selkäsuoja (joka voidaan integroida takkiin tai käyttää takin alla)

 
Moottoripyörävarusteiden on täytettävä sekä suojausstandardit että ajon vaatimukset. Standardit ovat olemassa sen varmistamiseksi, että moottoripyöräilyvaatteet ja -varusteet sopivat aiottuun käyttöön.

Miten moottoripyörävarusteet kannattaa valita?

Varusteita on monenlaisia riippuen ensisijaisesti siitä, miten käytät moottoripyörääsi ja millaista suojaa haluat. Siksi kannattaa aloittaa miettimällä, miten aiot käyttää varusteita.

Moottoripyörävarusteet käyttötarkoituksen mukaan

Kilpa-ajoihin/kilparadoille

Moottoripyörävarusteet kilpa-ajoihin/kilparadoille

Kilpailukäyttöön suosittelemme 2-tason selkäsuojaa, jossa on olkahihnat sekä 2-tason rintasuojaa.

Voit myös valita kokonahkaisen puvun tai takin ja housut, jotka voi vetää yhteen vetoketjulla vyötäröltä, sekä urheilumoottoripyöräsaappaat, joissa on nilkan ylikiertymisen estävät vahvikkeet.

Täydentääksesi moottoripyörän varusteitasi valitse hanskat, joissa on pitkät hihansuut antamaan lisätukea putoamisen varalta. Ne on myös ergonomisesti suunniteltu niin, että ne antavat hyvän tuntuman ohjaustangosta. 

Matka-ajoon:

Moottoripyörävarusteet matka-ajoon

Matka-ajossa eli touringissa varusteiden on oltava monipuolisia. Moottoripyörävarusteeksi suosittelemme "seikkailu"-asua, joka koostuu housuista ja takista tai kalliimpaa 3-kerroksista laminaattitakkia, joka on kevyempi, monipuolisempi ja mukavampi. Toinen vaihtoehto on monikerroksinen 3-in-1 takki, joka tarjoaa parhaan mahdollisen suojan sään vaihteluita vastaan. Tai edullisempi 2-in-1 Adventure-yhdistelmä, joka on suunniteltu myös arkikäyttöön.

Päivittäinen ajo/kaupunkiajo

Olet varmaan huomannut, että kaksipyöräisellä ajoneuvolla ajaminen päivittäin tarjoaa monia etuja: voit matkustaa nopeammin ja välttää liikenneruuhkia, päästöjä on vähemmän kuin autolla ajaessasi, pyöräsi vie vähemmän tietilaa ja pysäköinti on helpompaa. Monet ostavat skootterin juuri näistä syistä, eivät välttämättä ajonautinnon vuoksi.

Onnettomuusriski on silti todellisuutta kaupunkialueilla, ja on tärkeää, että sinulla on oikeat suojavarusteet, olitpa sitten liikkeellä skootterilla tai moottoripyörällä, myös aivan lyhyillä matkoilla.

Kaupunkiajossa tarpeesi voivat vaihdella ammatin mukaan. Jos tapaat esimerkiksi asiakkaita, et ehkä halua näyttää stereotyyppiseltä moottoripyöräilijältä saappaissa ja nahkavaatteissa. Nykyään on saatavana hyvin tyylikkäitä ja hillittyjä moottoripyörävaatteita, jotka tarjoavat erittäin korkean suojaustason.

Toisaalta, jos työsi ei rajoita pukeutumistasi, voit keskittyä tyyliin sovittamalla värit yhteen moottoripyörän kanssa ja maksimoimalla mukavuuden.

Moottoripyörän varusteiden valinta voi myös riippua siitä, ajatko päivittäisen työmatkasi lisäksi myös vapaa-aikana.

Vapaa-aika

Tällaisessa käytössä vaatteiden säänkestävyys on vähemmän tärkeää. Jos ajat moottoripyörällä vapaa-aikanasi, esimerkiksi viikonloppureissulla ystävien kanssa, vedenpitävät moottoripyörävarusteet eivät välttämättä ole niin tärkeät. Sateella ajaminen ei ole mukavaa ja siinä on aina riskejä. Jos suunnitellulle päivälle osuu sadesää, matkaa voi aina siirtää. Yllä lueteltuihin moottoripyörän perusvarusteisiin kuuluu nahkatakki, joka on hieman urheilullinen ja ennen kaikkea erittäin mukava.

Turvatyyny: välttämätön lisä, joka voi pelastaa ihmishenkiä

Vaikka turvatyyny ei korvaa edellä mainittuja moottoripyörän varusteita, se tarjoaa tehokkaan lisäsuojan. Toinen tärkeä etu on se, että sitä voi käyttää vaatteiden alla. Huomaamattomana se saattaa kiinnostaa monia kaksipyöräisten harrastajia ja skootterilla tai moottoripyörällä ajavia, jotka käyttävät pyörää päivittäisillä työmatkoillaan.

Alkuperäinen turvatyynyteknologia on perustunut moottoripyörään kiinnitettyyn vaijeriin. Kun vaijeri venyy kaatumisen aikana, se vapauttaa aukon käyttäjän suojaamiseksi. Tekniikalla on kuitenkin rajoituksia etenkin, jos moottoripyöräilijä on kiinni pyörässään onnettomuuden sattuessa..

Kaksipyöräisten ajoneuvojen turvatyynyjen kehitys on kuitenkin edistynyt valtavasti etenkin teknologian ansiosta, joka voidaan mukauttaa erilaisiin lajeihin, kuten kilpa-ajoon.

Turvatyyny on välttämätön lisävaruste moottoripyörään, joka voi pelastaa henkesi

Kuinka se toimii?

Turvatyynyliiviä käytetään takin alla tai se on integroitu suoraan takkiin. Kaasupatruuna on kytketty turvatyynyyn ja edistyneimmissä malleissa elektroniikkalaatikkoon, joka sisältää algoritmeja, jotka havaitsevat kehosi epänormaalit liikkeet antureiden avulla. Järjestelmän ansiosta turvatyynyn tasku täyttyy yleensä ennen törmäystä, vaikka kuljettaja kaatuisi olematta erillään moottoripyörästä.

Tällainen turvatyyny suojaa pääasiassa tärkeimpiä alueita: rintakehää, vatsaa, niskaa ja selkää pelastushenkilöstön saapumiseen saakka.

Yhteenveto

On luonnollisesti vaikeaa antaa tarkkoja neuvoja moottoripyörän varusteista ilman, että tiedät omat erityistarpeesi ja odotuksesi. Edellä annetut tiedot ja neuvot ovat saattaneet kuitenkin antaa sinulle selkeämmän kuvan saatavilla olevista vaihtoehdoista, jotka voivat sopia sinulle. Keskustelemalla moottoripyörävarusteiden ammattilaisen kanssa voit rajata valintaasi vielä enemmän.

Muista, että liikenneturvallisuutesi riippuu myös renkaidesi suorituskyvystä. Varmista aina, että ne ovat hyvässä kunnossa ja että ne on täytetty oikeaan paineeseen.

Artikkeli kirjoitettu FURYGANin teknisellä avustuksella. 

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.