Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Moottoripyöräkypärän valinta

MOOTTORIPYÖRÄKYPÄRÄN VALINTA

Moottoripyöräkypärä on pakollinen lisävaruste. Jokaisella matkallasi sinun (ja kaikkien matkustajien) pää tulee suojata kypärällä, joka vaimentaa iskuja kaatumistilanteessa. Mutta mistä tiedät, mikä malli kannattaa valita? Asiantuntijamme opastavat sinua oikean moottoripyöräkypärän valinnassa.

Mikä moottoripyöräkypärä on paras?

Markkinoilla on laaja valikoima eri kypärämalleja.

Yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Umpikypärät
  • Avokypärät
  • Modulaariset kypärät
  • Maastokypärät

 
Jos olet aloitteleva motoristi, näin laaja valikoima voi olla hämmentävä. Kypärän valintaan vaikuttaa ensinnäkin moottoripyöräsi käyttötapa.

On luonnollista etsiä omaan toimintaan soveltuvia moottoripyöräkypäriä.

Motocrossissa esimerkiksi on luonnollista etsiä maastopyöräilykypäriä, jotka on suunniteltu tähän lajiin.

Umpikypärä on tutkitusti kaikkein turvallisin.

Kaupunkiajossa valinta ei ole yhtä itsestään selvä. Pitäisikö valita umpi-, modulaarinen tai avokypärä? Jos et ole varma, muista, että umpikypärä on tutkitusti kaikkein turvallisin.

Valitsemastasi kypärätyypistä riippumatta on tärkeää, että moottoripyöräkypärä täyttää alla mainitut kriteerit.
 

Oikean kokoinen moottoripyöräkypärä

Liian pieni moottoripyöräkypärä tuntuu epämukavalta. Liian suuri kypärä heiluu päässä eikä suojaa vahingon sattuessa. Siksi on tärkeää valita kypärä, joka sopii pään kokoon.
 

Päänympäryksen mittaaminen kypärää varten voidaan tehdä mittanauhalla

Miten moottoripyöräkypärä mitataan?

Päänympäryksen mittaaminen kypärää varten voidaan tehdä mittanauhalla

Päänympäryksen mittaaminen kypärää varten voidaan tehdä mittanauhalla

Tarkista sitten, vastaako kypärän takana oleva koko omaasi. Huomaa, että mitat on joskus merkitty kirjaimilla, kuten vaatteiden kohdalla: S on pieni, M on keskikokoinen, L on suuri..

Voit tarkistaa sopivan koon alla olevasta taulukosta:

Pään ympärysmitta

53/54 cm

55/56 cm

57/58 cm

59/60 cm

61/62 cm

63/64 cm

Kypärän koko

XS

S

M

L

XL

XXL

Valitse mukava kypärä

Kun olet löytänyt sopivan moottoripyöräkypärän, kokeile sitä.

Se ei saa liikkua, kun ravistat päätäsi, eikä sitä voi irrottaa irrottamatta leukahihnaa. On myös tärkeää, että se tuntuu mukavalta.

Huomioi pieninkin epämukavuus

Pidä moottoripyöräkypärää päässäsi riittävän kauan tunteaksesi epämukavuuden.

Ohimoilla, otsalla tai takaraivossa ei pitäisi tuntua epämiellyttävää painetta. Jos kypärä tuntuu epämukavalta näillä alueilla ensimmäisellä sovituksella, se voi pahentua ajan myötä. Sovita silloin toista moottoripyöräkypärää. On vain yksi alue, jossa kypärän on oltava napakka: posket. Tämä voi aluksi tuntua epämukavalta, mutta vaahtomuoviset poskipalat asettuvat ajan myötä, jolloin mukavuus paranee, mutta kypärä pysyy tukevasti paikoillaan.

Huomaa, että vaikka koko olisi sopiva, jotkin mallit voivat tuntua epämukavilta, koska niiden muoto ja pääsi malli eivät sovi yhteen. Tässä tapauksessa ei auta kuin sovittaa toista mallia.

Tarkista varusteet

Tarkista aurinkovisiiri, tuuletusaukot ja muut varusteet varmistaaksesi, että kaikki ovat helposti säädettävissä.

Kiristä leukahihna varmistaaksesi sopiva kireys (kahden sormen pitäisi mahtua hihnan ja leuan väliin).

Laita silmälasit päähäsi

Jos käytät silmälaseja, varmista, että voit käyttää niitä kypärän kanssa ilman hankaluutta. Joissakin moottoripyöräkypärissä on urat, joihin lasien sangat voidaan asettaa.

Tarkista kypärän paino

Moottoripyöräkypärän paino voi vaihdella käytetyistä materiaaleista riippuen: polykarbonaattikypärät tarjoavat yleensä hyvän hinta-laatusuhteen, kuitukypärät ovat lujempia ja monikuitukypärät ovat sekä lujia että kevyitä.

Paino on yksi oleellinen valintakriteeri, sillä se on tärkeä tekijä mukavuutesi kannalta. Liian painava moottoripyöräkypärä voi tuntua epämukavalta pitkillä matkoilla, sillä se painaa niskaa. Toisaalta liian kevyt kypärä voi olla epätasapainossa, jolloin paino on joko liian kaukana edessä tai liian kaukana takana.

Aikuisen henkilön kypärän ihannepaino on 1,2-1,4 kg.

Näkökenttä

Tien päällä moottoripyöräkypärän pitäisi antaa mahdollisimman laaja näkökenttä. Tarkista asia varmistamalla, että silmäsi ovat keskellä kypärän aukkoa.

Moottoripyöräkypärän tulee tarjota mahdollisimman laaja näkökenttä tiellä ajettaessa.

Moottoripyöräkypärän tulee tarjota mahdollisimman laaja näkökenttä tiellä ajettaessa.

Kypärän ilmanvaihto

Ilmanvaihtojärjestelmät ovat tärkeitä huurtumisen poistamiseksi. Jos ne ovat huonolaatuisia, huurtumisen tai höyrystymisen poistaminen on vaikeaa kylmällä tai märällä säällä. Kesällä taas voi tulla liian kuuma.

Haittapuolena on, että hyvin tuuletettu moottoripyöräkypärä on meluisampi, joten on tärkeää löytää oikea kompromissi. Avokypärissä ja modulaarisissa kypärissä ei ole leukasuojaa, joten ne ovat meluisammat kuin umpikypärät.

Huomaa, että monissa kypärissä on nykyään Pinlock-visiiri (ohut kalvo, joka asennetaan kypärän alkuperäisen visiirin sisäpinnalle, joka imee kosteutta ja suojaa tehokkaasti huurtumiselta).

Kypärämateriaalit

Suosittelemme valitsemaan moottoripyöräkypärän, jossa on laadukas materiaali ja paksu, hypoallergeeninen vaahto. Suosi myös irrotettavia sisäosia, jotka on helpompi puhdistaa.

Leukahihnan kiinnitys

Leukahihnan kiinnitykseen on erilaisia järjestelmiä: kaksois-D-rengaslukitus tai mikrometrinen lukitus.

Kaksois-D-lukitusta käytetään pääasiassa ratamoottoripyöräilyssä, koska se on kevyempi mutta silti tehokas. Siinä on kaksi D-kirjaimen muotoista metallisolkea. Hihna pujotetaan yhden soljen läpi ja sitten toisen soljen läpi vastakkaiseen suuntaan.

Mikrometristä lukitusta on helpompi säätää ja käsitellä. Se voidaan vapauttaa yhdellä kädellä.

Turvallisuuden kannalta molemmat järjestelmät ovat yhtä tehokkaita. Valitse oman mukavuutesi kannalta paras kiinnitystapa.

Moottoripyöräkypärän leukahihnan kiristysjärjestelmä

Moottoripyöräkypärän ulkonäkö

Joillekin on tietysti tärkeää, että kypärä näyttää hyvältä. Kypärämalli saattaa kiinnittää huomiosi sen muotoilun, muodon tai värien vuoksi. Älä kuitenkaan unohda, että turvallisuus ja mukavuus ovat etusijalla.

Naisten kypärät

Jotkin valmistajat tarjoavat moottoripyöräkypäriä, joissa on paksummat poskipehmusteet naisten kapeampia kasvoja ajatellen. Kypärän käyttömukavuuden ja -turvallisuuden kannalta on tärkeää sovittaa kypärää.

Lasten kypärät

Suosittelemme valitsemaan lapselle umpikypärän, joka tarjoaa parhaan mahdollisen turvallisuuden. Kypärä ei saa kuitenkaan painaa liikaa, sillä lapsen niska on vielä heikko eikä sitä saa ylikuormittaa.

Muita tärkeitä seikkoja turvallisuuden takaamiseksi

Moottoripyöräkypärä on ensisijainen turvavaruste, mutta se ei ole ainoa. On myös tärkeää valita käyttötarkoitukseen sopivatmoottoripyörävarusteet, jotta myös muu kehosi on suojattu.

Muista myös, että renkaat ovat ainoa kosketuspiste tien ja moottoripyörän välillä. Turvallisuutesi ja mielenrauhasi vuoksi valitse ne viisaasti.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.