Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Miten ajaa moottoripyörällä matkustajan kanssa

Miten ajaa moottoripyörällä matkustajan kanssa

Olet päättänyt lähteä matkaan moottoripyörällä matkustajan kanssa. Se voi olla hauskaa sekä sinulle että matkustajallesi, mutta päätöstä ei pidä tehdä kevyesti. Siihen sisältyy vastuu, ja siksi tietyt varotoimet ovat tarpeellisia riskien rajoittamiseksi ja molempien osapuolten turvallisuuden maksimoimiseksi. Lue parhaat vinkkimme tästä artikkelista.

Onko pyöräsi suunniteltu ottamaan mukaan matkustajan?

Vaikka asia vaikuttaa itsestään selvältä, on ehdottoman tärkeää, että moottoripyörä on varustettu ja hyväksytty kahden matkustettavaksi. Voit tarkistaa tämän ajoneuvosi rekisteröintiasiakirjasta.

Hyväksytyssä moottoripyörässä on oltava kaksoisistuin, jalkatuet ja hihna tai kahvat, joista matkustaja voi pitää kiinni.

Moottoripyörän matkustajan varusteet

Olet saattanut nähdä elokuvissa, kuinka matkustaja istuu kuljettajan takana aurinkoisella tiellä hiusten hulmutessa tuulessa yllään T-paita ja tennarit. Älä seuraa tätä esimerkkiä! Moottoripyörän suojavarusteet ovat välttämättömät. Sekä sinun että matkustajan on oltava asianmukaisesti varustettu:

Kypärät

Kypärät ovat pakollinen vaatimus lain nojalla. Ne voivat pelastaa ihmishenkiä. Kypärää valitessa on kuitenkin tärkeää valita sopiva koko. Toisin sanoen matkustajan pää ei saa liikkua kypärän sisällä.

Ajovaatteet

Moottoripyörän ajovaatteiden tarkoituksena ei ole vain pitää matkustajaa lämpimänä. Ne antavat myös suojaa kaatumistilanteessa. Jos ne on vahvistettu isojen nivelien kohdalla (polvet, kyynärpäät) ja selässä, ne tarjoavat paremman suojan. Kunnollisissa ajovarusteissa olisi hyvä olla ainakin polvi-, kyynärpää- ja selkäsuojat. Ajohanskat, jotka ovat joissakin maissa pakollisia ja edellyttävät hyväksyntää, suojaavat käsiä kylmyydeltä ja kolhuilta.

Ajokengät

Suosittelemme myös sopivia kenkiä, jotka suojaavat nilkkoja ja jalkaholvia. Ajokenkiä voivat olla esimerkiksi korkeavartiset kengät tai saappaat. On tärkeää suojata jalan herkät osat mieluiten mahdollisimman paksulla materiaalilla.

Moottoripyörällä matkustettaessa sekä sinun että matkustajan on oltava asianmukaisesti varustettu

Varaa aikaa selittämiseen

Ennen matkaan lähtöä keskustele matkustajan kanssa ja selitä pyörällä liikkumisen yksityiskohtia, varsinkin, jos tällä ei ole aiempaa kokemusta. Voit myös kertoa matkustajalle, miten pyörään noustaan ja miten pyörän kyydissä ollaan. 

Miten matkustajan tulisi kiivetä pyörään?

Yleensä pyörään noustaan vasemmalta puolelta, mutta se ei ole pakollista. Tärkeintä on, että matkustaja nousee ajoneuvoon joustavasti ja oikeaan aikaan.

Oikea aika on silloin, kun sinä kuljettajana pyydät matkustajaa nousemaan kyytiin. Hänen tulee odottaa, kunnes istut mukavasti pyörässä ja molemmat kädet ohjaustangolla.

Matkustaja voi asettaa jalan jalkatapille, toisen käden olkapäällesi ja toisen roiskeläpälle tai matkatavaratelineelle, asettaa toisen jalkansa nopeasti ja joustavasti pyörän toiselle puolelle ja istua sitten satulaan.

Miten moottoripyörällä matkustavan tulisi käyttäytyä tiellä?

Aja hitaasti, kunnes matkustaja tuntee olonsa rentoutuneemmaksi.

Jos matkustajalla ei ole aiempaa kokemusta, kyydissä olo voi olla pelottavaa, mikä vaikuttaa hänen käyttäytymiseensä tiellä. Pelko voi johtaa nykiviin liikkeisiin, mikä voi häiritä ajamista ja vaarantaa molempien turvallisuuden. Lähde siis liikkeelle hitaasti, älä aja liian kovaa ja vältä voimakkaita kiihdytyksiä, kunnes matkustaja alkaa tuntea olonsa rentoutuneemmaksi.

Seuraa liikkeitä

Matkustaja voi pitää kiinni kuljettajan vyötäisiltä tai pyörän hihnoista tai kahvoista, jotka on suunniteltu tähän tarkoitukseen.

On tärkeää, että matkustaja pysyy paikallaan ajon helpottamiseksi ja että hän kallistaa hieman päätään ennakoidakseen käännökset, töyssyt ja muut epätasaisuudet.

Jotta ajo olisi sujuvaa, matkustajan tulisi seurata kuljettajan liikkeitä kallistumalla kevyesti samaan suuntaan kuin kuljettaja kaarteissa. Matkustajan tulisi kääntää päänsä sille puolelle, mihin kaarretaan

Matkustajan tulee seurata kuljettajan liikkeitä ja tarkkailla tietä.

Matkustaessasi opit "tuntemaan" matkustajan. Tiedät, onko matkustaja rauhallinen ja rento, tai liikkuuko hän nykivästi ja levottomasti, istuuko hän oikeassa asennossa tai kallistuuko hän liian paljon vai liian vähän. Keskustele hänen kanssaan pysähdyksen aikana, jotta ymmärrät, mikä saa hänen olonsa epävarmaksi, ja rauhoita häntä tarvittaessa.

Kommunikoikaa

Tiellä ajettaessa on ajonopeudesta riippuen joskus vaikeaa kommunikoida ja ymmärtää toisiaan puheen avulla (ellei käytössä ole kypäräpuhelinta). Ennen liikkeellelähtöä voitte sopia matkustajan kanssa merkkikielestä eri tilanteiden varalta. Esimerkiksi napauttamalla kahdesti reisiäsi.

Miten valmistaudut pitkälle moottoripyörämatkalle matkustajan kanssa

Tarkista rengaspaineet

Renkaiden ilmanpaine tulee tarkistaa ennen pitkää matkaa ja varmistaa, että niissä on valmistajan suosittelemat paineet. Vajaapaineinen rengas, johon kohdistuu matkustajan ja matkatavaroiden paino, voi ylikuumentua moottoritiellä suurilla nopeuksilla, mikä aiheuttaa renkaan puhkeamisen tai räjähdyksen riskin.

Harjoittele

Jos olet suunnittelemassa pitkää matkaa, suosittelemme, että harjoittelet matkustajasi kanssa ennen lähtöä. Tämä on välttämätöntä, jos ette ole koskaan ajaneet yhdessä, ja etenkin jos matkustajasi matkustaa ensimmäistä kertaa moottoripyörällä tai sinulla on ensimmäistä kertaa matkustaja kyydissäsi.
Samalla matkustaja voi tarkistaa, että hänen ajovarusteensa ovat sopivat. Kypärän on esimerkiksi oltava mukava eikä se saa puristaa päätä.

Toivomme, että näillä vinkeillä voit nauttia matkastasi ja ajaa matkustajan kanssa mahdollisimman turvallisesti. Turvallista matkaa!


Artikkeli kirjoitettu BMC Moton teknisellä avustuksella

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.