Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Motorcycle tyre repair: is my tyre repairable?

MOOTTORIPYÖRÄN RENKAAN KORJAUS: ONKO RENKAANI PAIKATTAVISSAKP?

Mikään ei ole turhauttavampaa kuin se, että rengas puhkeaa kesken matkan – kaukana kotoa tai korjaamolta. Onko moottoripyörän rengas mahdollista paikata? Jos on, miten se tehdään? Vastauksemme löytyvät tästä artikkelista.

Artikkelin sisältö:

Onko moottoripyörän rengas mahdollista paikata?

Joissakin erityistapauksissa moottoripyörän puhjenneen renkaan korjaaminen on mahdollista. Rengasrikon laatua ei kuitenkaan useimmiten kannata itse ryhtyä arvioimaan.

Miksi? Ensinnäkin siksi, että silloin pitäisi päästä käsiksi renkaan sisäpuolelle. Toiseksi, renkaan kunnon arviointi ja määrittäminen vaatii ammattilaisen silmää.

Renkaan kunnosta riippuen ammattilainen joko korjaa sen tai suosittelee sen vaihtamista. Siksi on ehdottoman tärkeää, että viet renkaasi asiantuntijalle mahdollisimman pian, jotta hän voi tehdä oikeat johtopäätökset.

On tietysti vaikeaa viedä rengasta ammattilaisen arvioitavaksi, jos olet kaukana lähimmästä korjaamosta ja rengas on tyhjä. Tällöin ota huomioon kaksi asiaa:

Jos sinulla on moottoripyörän renkaiden korjaussarja: jos löydät rengasrikon kohdan, käytä korjaussarjaa renkaan väliaikaiseen paikkaamiseen*, jotta pääset lähimmälle korjaamolle.
Jos sinulla ei ole moottoripyörän korjaussarjaa: moottoripyörä on hinattava lähimpään korjaamoon. Yleensä asia hoituu soittamalla vakuutusyhtiöön.

Jos renkaan jalkaosa on vaurioitunut (jos se irtoaa vanteesta), emme suosittele väliaikaista korjausta korjaussarjalla. Soita tällöin hinauspalvelu noutamaan moottoripyöräsi.

Moottoripyörän renkaiden korjaussarja

Moottoripyörän renkaiden korjaussarjassa on yleensä paikkaustiivistettä moottoripyöränrenkaan väliaikaiseen korjaamiseen. Puhjenneen renkaan paikkaamiseksi paikkaustiiviste työnnetään työkalulla renkaaseen sen ulkopuolelta, jolloin reikä tiivistyy. Tämän jälkeen suihkepurkki, joka yleensä sisältyy sarjaan, ruuvataan kiinni venttiiliin renkaan uudelleen täyttämiseksi.

flat tyre

On tärkeää tietää, että tämäntyyppinen korjaus on vain väliaikainen. Ensinnäkin siksi, että renkaaseen työnnetty paikkaustiiviste ei takaa täydellistä tiiviyttä. Toiseksi, on suuri turvallisuusriski ajaa puhjenneella renkaalla, jos ammattilainen ei ole tarkastanut renkaan sisäpuolta.

Moottoripyörän renkaan korjaussarja on vain väliaikainen ratkaisu, jonka avulla voit ajaa lähimmän ammattilaisen luokse, jotta tämä voi tehdä arvioinnin renkaan kunnosta.

Saatat myös miettiä, miten rengas voidaan paikata kestävän kehityksen mukaisella tavalla.

Tämän selitämme seuraavassa kappaleessa.

Miten moottoripyörän rengas paikataan?

mushroom

PRP eli sienipaikka

Tehokkain korjaustapa, kun sen käyttö on mahdollinen, on ”sienipaikka”, jota kutsutaan myös PRP-menetelmäksi.

Tämän lisätarvikkeen nimi tulee sen sienen muodosta: varsi työnnetään reikään estämään ilmankiertoa, ja yläosassa oleva litteä osa sulkee reiän sisäpuolelta.

Tämä on tehokkain paikkaustapa: se estää ilmaa poistumasta renkaasta, mutta myös vettä, likaa ja muita ulkoisia tekijöitä pääsemästä reikään. Tämä edellyttää kuitenkin pääsyä renkaan sisäpuolelle (toisin kuin paikkaustiiviste, joka työnnetään ulkopuolelta). Siksi tämä on annettava ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilainen noudattaa tiettyjä vaiheita, jotta paikkauksen lopputulos olisi tehokas ja kestävä.

repairable zone

Renkaan korjattavissa olevat alueet

Moottoripyörän renkaan korjattavuus riippuu pistovaurioalueesta.

Rengas voidaan paikata vain, jos reikä on kuvassa esitetyllä T-alueella, joka kattaa noin kolme neljäsosaa kulutuspinnasta.

Tämä alue ei sisällä kulutuspinnan reunaa ja renkaan sivua, joissa korjaus ei kestäisi.

Renkaan korjauksen rajat

Muita kriteerejä renkaan korjauskelpoisuuden määrittämiseen ovat nopeusluokitus, reiän halkaisija ja korjauskertojen määrä.

Nopeusluokka

Reiän enimmäishalkaisija

Korjausten enimmäismäärä

< VR

6 mm

2

ZR

3 mm

2

Yllä olevasta taulukosta käyvät ilmi seuraavat seikat:

– Moottoripyörän rengasta ei suositella korjattavaksi useammin kuin kaksi kertaa.
– Rengas, jonka nopeusluokka on pienempi kuin VR, voidaan korjata enintään 6 mm:n reiän halkaisijaan asti.
– Rengas, jonka nopeusluokka on pienempi kuin ZR, voidaan korjata enintään 3 mm:n reiän halkaisijaan asti.

Kun rengas puhkeaa, se voi kärsiä muitakin vaurioita.

Jos esimerkiksi jatkat ajamista jonkin aikaa renkaan puhkeamisen jälkeen, renkaan sisäpuolelle voi syntyä epämuodostumia, jotka tekevät siitä hauraamman.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että renkaan sisällä olevat kudoslangat ovat vääntyneet pahasti. Näkyvä epämuodostuma renkaan sisällä osoittaa, että nämä kudoslangat ovat kuumentuneet. Tässä tapauksessa ammattilainen ei suosittele korjausta, koska rengas ei enää ole turvallinen.

mottling

Renkaiden tiivistyssarja

Rengastiiviste on geelimäistä ainetta, joka työnnetään renkaaseen venttiilin kautta ja joka vähentää puhkeamisriskiä. Renkaan pyöriessä rengastiiviste leviää koko renkaan sisäpinnalle peittäen sen tasaisesti.

Renkaan tiivistesarjaa voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä tai korjaavana toimenpiteenä.

– Rengastiivistettä voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi levittämällä rengastiivistettä uuteen renkaaseen.
– Rengastiivistettä voidaan käyttää myös puhjenneen renkaan korjaamiseen, jolloin sitä ruiskutetaan venttiilin läpi reiän tiivistämiseksi. Sen jälkeen rengas täytetään uudelleen patruunalla, joka tulee sarjan mukana.

Moottoripyörän renkaiden tiivistysaineiden ominaisuudet voivat vaihdella merkeittäin, samoin kuin niiden tehon kesto. On myös syytä huomioida, että kuumuudesta johtuvan haihtumisen vuoksi rengastiiviste tulee tarkistaa kuivumisen varalta aika ajoin. Jos näin käy, renkaan sisäpuoli on puhdistettava ja rengastiivistettä on ruiskutettava uudelleen suojavaikutuksen pidentämiseksi. Katso rengastiivisteen tiedot oikeaa käyttöä varten.

Moottoripyörän renkaan korjaus lähialueella

Mietitkö, kuinka löytää lähistöltäsi ammattilainen korjaamaan moottoripyörän renkaasi? Käytä vain jälleenmyyjähakuamme

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.