Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
mg 1745 min 1 1 3

MOOTTORIPYÖRÄN RENKAIDEN NOPEUS- JA KANTAVUUSLUOKAT

Mitä moottoripyörän renkaiden nopeus- ja kantavuusluokat tarkoittavat?

Euroopan rengasvalmistajien järjestö ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) määrittelee rengasstandardit, jotka rengasvalmistajien on täytettävä. Näihin kuuluvat nopeus- ja kantavuusluokitukset.

Moottoripyörävalmistajat hyväksyvät kullekin ajoneuvolleen sekä etu- että takarenkaiden koot sekä enimmäisnopeuden ja -kantavuuden. Tämän jälkeen rengasvalmistaja suorittaa lakisääteiset testit varmistaakseen, että renkaat ovat ETRTO-standardien ja moottoripyörävalmistajien tyyppihyväksynnän mukaisia.

Toisin sanoen nopeus- ja kantavuusluokitus varmistavat, että moottoripyörään asennetaan nopeuden ja kuormituksen kannalta oikeanlaiset renkaat turvallista ajoa varten.

Miten renkaat testataan?

Michelin tekee renkaan valmistusvaiheesta lähtien lukuisia testejä varmistaakseen, että niin moottoripyörävalmistajille kuin asiakkaillekin toimitetaan turvalliset ja standardien mukaiset renkaat.

Tätä varten simuloidaan enimmäiskantavuus, mukaan lukien rasitustekijät, jotka voivat vaikuttaa renkaan käyttäytymiseen. Ajamme myös testiajoja sellaisella vähimmäispaineella ja enimmäisnopeudella, joita renkaan tulisi kestää.

Testitulosten on osoitettava, että rengas pystyy toimimaan vähimmäispaineella, rasituksessa ja ajoneuvon valmistajan määrittelemällä nopeudella. Tällöin renkaaseen voidaan merkitä asianmukainen nopeus- ja kantavuusluokitus.

Moottoripyöränrenkaiden nopeusluokitusten ymmärtäminen

Ajoneuvoilla on enimmäisnopeus, jolla hyväksyttyjen renkaiden on pystyttävä toimimaan. Nopeusluokitus vastaa tätä enimmäisnopeutta. Se ilmoitetaan kirjaimella.

Esimerkki: 180/55 ZR 17 M/C (73W)
Tässä tapauksessa renkaan nopeusluokka on (W).

Voit tarkistaa alla olevasta taulukosta, mitä enimmäisnopeutta nopeusluokitus vastaa.

Moottoripyörän renkaan nopeusluokitustaulukko

speed index

Esimerkissämme luokitus (W) vastaa yli 270 km/h:n nopeutta.

Nopeusluokitus suluissa

Suluissa oleva nopeusluokitus tarkoittaa ”yli”.

Ilman sulkuja W vastaa 270 km/h:n enimmäisnopeutta (katso taulukko).

Suluissa se tarkoittaa, että ajoneuvo voi ajaa yli 270 km/h ilman nopeusrajoitusta.

On huomattava, että jos suluissa viitataan nopeusluokitukseen, se sisältää yleensä kantavuus-/nopeusluokitusparin yleisten merkintätapojen noudattamiseksi. Näin ollen edellä annetussa esimerkissä rengasmerkintä ei ole 73(W), vaan: (73W).

Moottoripyöränrenkaiden kantavuusluokitusten ymmärtäminen

Ajoneuvoilla on enimmäiskantavuus, jolla hyväksyttyjen renkaiden on pystyttävä toimimaan. Kantavuusluokitus vastaa tätä enimmäiskuormitusta. Kantavuusluokitus ilmoitetaan nopeusluokituksen kirjainta edeltävällä numerolla.

Esimerkki: 120/70 ZR 17 M/C (58W)
Tässä tapauksessa renkaan kantavuusluokka on 58.

Voit tarkistaa alla olevasta taulukosta, mitä enimmäiskuormitusta kantavuusluokitus vastaa.

Moottoripyörän renkaiden kantavuusluokkataulukko

load index

Esimerkissämme 58 vastaa 236 kg:n enimmäiskuormaa.

Kantavuusluokitus ottaa huomioon ajoneuvon painon lisäksi myös kuljettajan, mahdollisten matkustajien ja matkatavaroiden painon.

Tästä syystä takarenkaan kantavuusluokka on korkeampi kuin eturenkaan, jotta se voisi kantaa suuremman kuorman.

Onko nopeus- ja kantavuusluokitusten noudattaminen pakollista

mg 1097


Kyllä. Määräykset edellyttävät, että moottoripyöränvalmistajan tyyppihyväksyntää noudatetaan ajoneuvon käyttäjän ja mahdollisen matkustajan turvallisuuden varmistamiseksi. Moottoripyöräsi on siis varustettava renkailla, jotka ovat sallittujen mittojen mukaiset. Tähän sisältyvät ajoneuvollesi turvallisiksi määritellyt kantavuus- ja nopeusluokitukset.

Jos ajoneuvossasi ei ole valmistajan hyväksymiä renkaita, siihen liittyy turvallisuusriskejä, ja se voi myös vaarantaa vakuutusturvan onnettomuustilanteessa.

Vaikka renkaasi on hyväksytty nopeusluokitukselle, jolla et koskaan ajatellut ajaa, tyyppihyväksyntää täytyy silti ehdottomasti noudattaa. Miksi? Koska nopeus- ja kantavuusluokat korreloivat keskenään. Jos käytät hyväksyttyä matalamman nopeusluokan rengasta, kantavuusluokitus voi olla riittämätön ajoneuvollesi, mikä altistaa sinut edellä mainituille riskeille.

Missä kantavuus- ja nopeusluokitus ilmoitetaan?

load rating speed rating

Ne ovat osa vakiomerkintää renkaan sivussa tai ajoneuvon ohjekirjassa (joskus myös rengaspaine-etiketissä).

Katso lisätietoja rengasmerkintöjä koskevasta artikkelistamme.

Vahvistettujen renkaiden erityispiirteet

Jotkin moottoripyörävalmistajat ilmoittavat saman kokoisille renkaille sekä normaalin kantavuusluokituksen että vahvistettujen renkaiden kantavuusluokituksen. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun valmistaja tuo markkinoille ajoneuvon uuden version ominaisuuksilla, jotka lisäävät kuormitusta (tehokkaampi moottori, suurempi tavaratila...)

Tästä syystä samalla nopeusluokalla voi joskus nähdä kaksi eri kokoa

Toisella on esimerkiksi normaali kantavuusluokka:
130 / 70 - 12 56P
(56 on kantavuusluokka)

Toinen taas on vahvistettu rengas, joka on ilmoitettu esimerkiksi merkinnällä ”REINF”:
130 / 70 - 12 62P REINF
(62 vastaa suurempaa kantavuutta ja REINF-merkintä tarkoittaa vahvistettua rengasta)

Molemmissa tapauksissa renkaiden nopeusluokka on P.

Ajoneuvon mallista riippuen jompikumpi mitoista on valmistajan hyväksymä.

Ammattilainen opastaa sinua

Jos et ole varma mikä rengaskoko sopii ajoneuvoosi, ammattilaisen tehtävänä on auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset renkaat valmistajan tyyppihyväksynnän mukaisesti.

Etsi ammattilainen lähialueeltasi:

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Moottoripyörä
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.