Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Electric car range

Mikä voi vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Sähköauton energiankulutus ei riipu pelkästään ajetusta matkasta. Myös muut tekijät voivat vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan. Mitä ne ovat ja miten niihin voidaan vaikuttaa? Selvitämme asiaa tässä artikkelissa.

Akun kapasiteetti heikkenee ajan myötä 

Sähköauton maksimitoimintasäde riippuu akun kapasiteetista. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että akun kapasiteetti laskee ajan myötä. Akuston heikkeneminen vaihtelee ajoneuvon merkistä ja mallista riippuen. 

Hyvä uutinen on, että kapasiteetin heikkenemistä voidaan hidastaa välttämällä päivittäistä pikalatausta tai mahdollisuuksien mukaan auton altistamista pitkään kuumille tai kylmille lämpötiloille. 

Ulkolämpötila vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan

Ajaminen kuumalla tai kylmällä säällä vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan. Miksi? Akun ja matkustamon pitäminen optimaalisessa lämpötilassa kuluttaa energiaa. 

  • Talvella energiaa kuluu ohjaamon lämmittämiseen, mutta myös akun toimintahäiriöiden estämiseen kylmällä säällä. 
  • Kesällä energiaa taas kuluu auton viilentämiseen. Sama koskee akun jäähdyttämistä, joka lisää energiankulutusta. 
Kylmä sää vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan.

Ajonopeus vaikuttaa sähköajoneuvon toimintamatkaan

Mitä suurempi ajonopeus, sitä enemmän se vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan. Tämä johtuu ns. "vastusvoimasta", joka vaihtelee auton aerodynamiikan mukaan. Huomaa, että tämä ilmiö ei ole lineaarinen: kulutus kasvaa nopeuden lisääntyessä.

Onneksi sähköautojen suunnittelussa on edistytty, sillä ne ovat nykyään aerodynaamisempia ja tuottavat siten vähemmän ilmanvastusta. Autonvalmistajat kehittävät kuitenkin edelleen sähköautomallejaan tehdäkseen ajoneuvoista vähemmän massiivisia.

Vierintävastus voi lyhentää sähköauton toimintamatkaa

Vierintävastus on tärkeä ominaisuus sähköauton toimintamatkan kannalta. Renkaan vieriessä renkaan ja tien välissä vallitseva kitka on vastus, jonka voittamiseen tarvitaan energiaa. Mitä suurempi vastus on, sitä enemmän energiaa se kuluttaa ja vaikuttaa siten sähköauton toimintamatkaan. Siksi rengas, joka on optimoitu vähentämään tätä vastusta,  voi pidentää sähköauton toimintamatkaa.

Vierintävastus ja regeneratiivinen jarrutus

Sähköautojen erityispiirteenä on, että ne pystyvät jarrutettaessa ottamaan energiaa talteen regeneratiivisen jarrujärjestelmän ansiosta. Sitä voisi verrata polkupyörän dynamoon: pyörät pyörittävät moottoria ja moottorin pyöriminen lataa akkua.

Jos kuitenkin vierintävastus on suuri, rengas absorpoi osan energiasta, jonka kuuluisi siirtyä akkuun sen lataamiseksi. Siksi on tärkeää, että sähköauto on varustettu renkailla, joiden vierintävastus on mahdollisimman alhainen.

Valitse renkaat, jotka kasvattavat sähköauton toimintamatkaa

michelin e primacy g1 0590 compositing jante v1 20201021 nj

Vuosien innovaatiotyön ansiosta Michelin on kehittänyt renkaat, joissa kaikissa on matala vierintävastus. Sen ansiosta kaikki Michelin-renkaat sopivat myös sähköautoihin. Valitse toimintamatka käyttötarpeesi mukaan.
Jos sinulle on tärkeintä mahdollisimman pitkä toimintamatka, Michelin tarjoaa energiatehokkaat renkaat, jotka on suunniteltu erityisesti tähän tarkoitukseen: MICHELIN e.Primacy (kesärengas) sekä MICHELIN Pilot Sport EV
 

Jos haluat ajaa turvallisesti vaihtelevissa sääoloissa, MICHELIN CrossClimate 2 on sopivin vaihtoehto. 

MICHELIN e.Primacy on energiatehokas rengas, joka lisää sähköauton toimintamatkaa 

Renkaat, jotka lisäksi vähentävät ympäristövaikutuksia

Sähköauton aiheuttama renkaiden kuluminen tai abraasio (renkaiden kitkaan liittyvät pienhiukkaspäästöt) on suurempaa kuin polttomoottoriautossa sähköajoneuvon raskaamman painon takia.

Siksi oikeiden renkaiden valinta sähköautoon on ensiarvoisen tärkeää ympäristön kannalta. Michelin-renkaat tarjoavat alhaisen vierintävastuksen ja pidemmän sähköauton toimintamatkan, minkä lisäksi ne on optimoitu vähentämään abraasiota.

Maaliskuussa 2022 tehdyn ADAC-tutkimuksen(1) mukaan, jossa verrattiin lähes sadan renkaan kulumista, MICHELIN oli ykkösenä vähäisimpien pienhiukkaspäästöjen listauksessa. Sen pienhiukkaspäästöt olivat 28 % alhaisemmat kuin kilpailevilla rengasmerkeillä(2) ja se tarjosi silti vahvan suorituskyvyn.

Oikea rengaspaine parantaa sähköauton toimintamatkaa

Oikeiden renkaiden valinta vaikuttaa myönteisesti akun käyttöikään ja ympäristöön, minkä lisäksi on tärkeää huolehtia oikeista rengaspaineista. Oikeat rengaspaineet vaikuttavat renkaiden suorituskykyyn ja auttavat siten parantamaan sähköautojen toimintamatkaa.

Suositeltu rengaspaine, joka löytyy mm. kuljettajan puoleisen oven sivusta tai polttoaineluukun kannesta, optimoi renkaan vierintävastuksen, vähentää kulumista, parantaa turvallisuutta ja pidentää renkaan käyttöikää.

Ajotyyli voi vaikuttaa sähköajoneuvon toimintamatkaan

Ajotyyli on myös tekijä, joka voi vaikuttaa energiankulutukseen, jopa enemmän sähköautossa kuin polttomoottoriautossa. Esimerkiksi urheilullinen ajo kuluttaa enemmän energiaa.

Käytä mahdollisimman paljon ennakoivaa jarrutusta ja hyödynnä regeneratiivista jarrutusta, jotta akkuun tallentuisi mahdollisimman paljon energiaa ja sähköauton toimintamatka pitenisi.

Urheilullinen ajotyyli kuluttaa enemmän energiaa ja lyhentää siten sähköauton toimintamatkaa

Ajoalusta

Myös ajoalusta voi vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan. Vuoristotiellä ajaminen vaikuttaa luonnollisesti akkuun enemmän kuin tasaisella, suoralla tiellä ajaminen.

Moottoritiellä ei kannata ajaa liian kovaa, koska ajonopeus nostaa akun kulutusta. Mukauta ajonopeus ja matka sen mukaan, millaisen ajomatkan voit tehdä tehdä ennen seuraavaa latausta.

OIKEUDELLISET HUOMAUTUKSET

(1) Renkaan kuluminen: Kuluminen ja ympäristökuormitus/ ADAC e.V. | 81360 München / joulukuu 2021

(2) Sisäinen laskelma perustuu vuoden 2021 ADAC-tutkimukseen, päivitetty maaliskuussa 2022. Kaikista tutkituista renkaista Michelin-renkaiden keskimääräinen kulumisarvo oli 95 g/1 000 km verrattuna testattujen premium-kilpailijoiden keskiarvoon 122,3 g/1000 km, eli 28 % vähemmän.

 

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.