Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Renkaiden asentaminen autoon

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Uusien autonrenkaiden ostamisesta aina renkaan puhkeamiseen (ja siitä aiheutuvaan tyhjään renkaaseen) saakka saattaa esiintyä muutama hetki, jolloin sinun on suunnattava autokorjaamoon uusien renkaiden asennusta varten.

Vaikka renkaiden asennus kotona on teknisesti mahdollista, on helpompaa, turvallisempaa ja huomattavasti nopeampaa jättää asia ammattilaisen huoleksi. Kun auton pyöriin on asennettava uudet renkaat, on suositeltavaa mennä korjaamoon, jonka asentajat ovat perehtyneet renkaiden asennukseen, sillä virheellisesti asennettu rengas saattaa johtaa vahinkoihin ja ajamisvaikeuksiin.

Seuraavassa tarkastelemme renkaiden asennusprosessia autokorjaamossa, jotta ymmärrät paremmin tärkeimmät renkaan vaihtoon liittyvät vaiheet.

Renkaan vaihtaminen

Vaihe 1: Renkaiden irrottaminen

Kun ajoneuvo on saapunut korjaamoon, asentaja voi aloittaarenkaiden asennuksen. Aivan aluksi hän nostaa auton hydraulinostimella niin, että kaikki neljä pyörää ovat irti maanpinnasta.

Vaihe 2: Pyöränmutterien irrottaminen

Nyt on aika irrottaa pyöränmutterit tai lukitusliuskojen mutterit. Ne löytyvät aivan pölykapselin alapuolelta. Mutterit ovat yleensä pyöreitä tai kuusikulmaisia, ja ne voidaan irrottaa painamalla ja vastapäivään työntämällä. 

Vaihe 3: Renkaiden irrottaminen

Kun täyttöpaine on vapautettu irrottamalla venttiilin sisäosa, vanha rengas tai renkaat voidaan irrottaa vanteesta. Asentaja käyttää tähän todennäköisesti työkalua nimeltä renkaan levitin, jonka avulla renkaat voidaan irrottaa vannetta tai muita tarvikkeita vahingoittamatta. 

Vaihe 4: Uusien renkaiden asentaminen

Nyt kun vanhat renkaat on irrotettu, asentajan on tarkastettava vanteen kunto ja siinä mahdollisesti oleva ruoste tai kulumat, jotka vahingoittavat vannetta. Kun tarkastukset on tehty, asennetaan uusi rengas, jonka leveys on vanteen kokoon sopiva. Autoon voidaan asentaa sisärenkaaton tai sisärenkaallinen rengas. Molempien rakenne on hyvin samanlainen – pääasiallisena erona on se, että sisärenkaattomissa renkaissa ei ole paineilmaa pitävää sisärengasta. Sen sijaan sekä vanne että rengas muodostavat ilmasäiliön.

Kun olet tehnyt valintasi sisärenkaattoman ja sisärenkaallisen renkaan välillä (sisärenkaattomat ovat yleisempi vaihtoehto), asentaja tarkastaa ennen uuden pyörän kiinnittämistä, että kulutuspinnan kuviot osoittavat oikeaan suuntaan, ja kiinnittää sitten renkaat vanteeseen renkaan levittimen avulla. Tämän jälkeen rengas tai renkaat täytetään oikeaan rengaspaineeseen pitkällä jatkoletkulla turvallisuuden takaamiseksi.

Vaihe 5: Lopputarkastukset

Asentaja tarkastaa vanhat renkaat kulutuspinnan epätasaisen kulumisen varalta, sillä pyörien väärä suuntaus tai epätasapainossa olevat pyörät voivat aiheuttaa ennenaikaista kulutuspinnan kulumista. Jos näin on tapahtunut, asentaja voi muuttaa auton akseligeometriaa niin, että se on oikeassa asennossa tai korjata pyörien tasapainoa niin, että oikea paino jakautuu tasaisesti.

Vaihe 6: Alas laskeminen

Ennen uusien renkaiden ja vanteiden asentamista autoon asentaja varmistaa, että uudet renkaat on kiinnitetty oikein. Jos sinulla on pyörimissuunnaltaan määrätyt renkaat, ne ovat asetettava oikeansuuntaisesti täyden suorituskyvyn varmistamiseksi. Kun renkaat on kiinnitetty oikein, renkaan sivuseinämässä olevan nuolen tulee osoittaa pyörimissuuntaan.

Kun rengas on asennettu autoon, pyöränmutterit kiristetään suurimman osan matkasta käsin, ennen kuin auto lasketaan takaisin maahan ja mutterit kiristetään tiukasti ammattityökalulla, jota kutsutaan momenttiavaimeksi. Tämän jälkeen olet valmiina palaamaan tien päälle! 

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia

Usein kysytyt kysymykset:

Kuinka paljon renkaiden asentaminen maksaa?

Uusien renkaiden asennushinta vaihtelee oman asuinpaikkasi, renkaiden koon ja muiden vaatimusten, kuten asennettavien renkaiden määrän, mukaan. Hintaan saattaa vaikuttaa lisäksi se, ostatko renkaat jälleenmyyjältä, joka myös asentaa ne ajoneuvoosi, vai ostatko renkaat erikseen. 

Kuinka kauan kestää renkaiden vaihtaminen omatoimisesti?

Ajoitpa sitten kuopan tai tiellä olevan naulan yli, renkaan tyhjeneminen on yleinen onnettomuus, jonka kaikki kuljettajat kohtaavat jossakin vaiheessa. Vaikka renkaan vaihto onkin parasta jättää ammattilaisen huoleksi, voit tukalassa tilanteessa asentaa itse vararenkaan tai käyttää rengastiivistesuihketta, jotta pääset ajamaan autokorjaamoon, jossa renkaasi voidaan tarkastaa tai vaihtaa.

Omasta osaamistasostasi riippuen puhjennut rengas on mahdollista vaihtaa vararenkaaseen alle 30 minuutissa. Älä kuitenkaan hätäile vaan etene turvallisesti jokaisen vaiheen läpi. Muista, että voit käsitellä ajoneuvoasi vain turvallisessa ja luvallisessa paikassa ja että ajoneuvon ja tunkin on oltava vakaalla pinnalla, pyörien kiilattuina, pysäköintijarrun päällä ja vaihteella (tai pysäköitynä automaattivaihteiden tapauksessa), jotta ajoneuvo ei pääse liikkumaan. Lisäksi vararenkaassa on oltava oikea paine, minkä vuoksi on tärkeää tarkistuttaa vararenkaan paine säännöllisesti jokaisessa ammattilaisen suorittamassa katsastuksessa. Jos tunnet olosi epävarmaksi, voi olla hyvä idea harjoitella renkaan vaihtoa turvallisessa paikassa, kuten kotipihalla.

Ennen ajomatkalle lähtöä varmista aina, että sinulla on kaiken varalta mukanasi kaikki tarvikkeet, jotka tarvitset vararenkaan vaihtamiseen. Suurin osa näistä tarvikkeista toimitetaan ajoneuvon mukana, mutta jotkin ovat hyödyllisiä lisävälineitä, joita kannattaa säilyttää auton peräkontissa erilaisia hätätilanteita varten (kuten taskulamppu tai puhjenneen renkaan korjaussarja). 

Kuinka kauas vararenkaalla voi ajaa?

Vararengastyypistä riippuen vararengasta ei yleensä ole suunniteltu käytettäväksi pitkän aikaa – tai erityisen suurilla ajonopeuksilla. Joissakin automalleissa on tilaa vain pienemmille vararenkaille, joilla ei tule ajaa yli 80 kilometrin tuntinopeudella, sillä niissä on vähemmän kitkaa ja niiden ajettavuus huonolla säällä on heikompi. Muista myös, että vararengas saattaa olla toisen vuodenajan rengas kuin autossasi käytössä olevat renkaat.

Kun vararengas on asennettu paikalleen, käy rengasasiantuntijalla mahdollisimman pian varmistaaksesi, että pyörä on tukevasti asennettu, ja vaurioituneen renkaan tarkastamiseksi. Jos vararengas on tilapäiseen käyttöön tarkoitettu (Temporary Use) tai pienikokoinen (Space Saver) vararengas, sinun on noudatettava ajoneuvon käyttöoppaassa mainittuja rajoituksia. Yleissääntönä voi todeta, että ajoneuvo kannattaa toimittaa korjaamoon heti, kun se on mahdollista, kattavaa arviointia ja renkaan vaihtoa varten.

Milloin autonrenkaat tulee vaihtaa?

Renkaat on erittäin suositeltavaa vaihtaa 10 vuoden jälkeen. Jos kuitenkin huomaat, että renkaasi on vahingoittunut tai saavuttanut lakisääteisen kulutuspinnan kulumisrajansa ennen tämän ajanjakson päättymistä, rengas on vaihdettava. 
Yleissääntönä voi todeta, että renkaat on tarkistutettava ammattilaisella 5–6 vuoden välein.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.