Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
r9a12 header def

Miten renkaat voivat parantaa ajokilometrien määrää ja polttoainetaloutta?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Renkaan ja polttoainetehokkuuden välisen suhteen tunteminen voi auttaa sinua kulkemaan aiempaa pidemmän matkan täydellä tankillisella, mikä ei ole hyvä uutinen ainoastaan kukkarollesi, vaan myös ympäristölle. Seuraavassa katsomme, miten voit parantaa polttoainetaloutta, keskittymällä renkaan ja polttoainetehokkuuden koodeihin: kuinka voit ymmärtää merkinnän ja mitä polttoainetehokkuuden kaavio todella tarkoittaa.

Mitä polttoainetalous tarkoittaa?

Sen laskeminen, kuinka kauas auto voi kulkea täydellä tankilla, ei ole niin yksinkertaista kuin miltä se saattaa vaikuttaa. Kaksi ajoneuvoa voi aloittaa ajomatkan samalla polttoainemäärällä ja ajaa yhtä pitkän matkan, mutta silti perillä ne ovat saattaneet kuluttaa polttoainetta huomattavan erilaisen määrän useiden eri tekijöiden vuoksi. Tämä mitataan mpg (miles per gallon) -arvona, joka vastaa noin 4,55 litralla polttoainetta kuljettua matkaa maileissa. Mitä korkeampi mpg-numero on, sitä tehokkaampi ajoneuvo on.

Auto ei pelkästään käynnisty tietyllä mpg-luokituksella, vaan ajettavan matkan pituuteen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten ajotapa, ajoneuvon renkaat ja maasto. Tämän vuoksi käytämme usein ilmaisua ”polttoainetalous” puhuessamme siitä, kuinka moottorin polttoaineen käyttö voidaan optimoida.

Miten vähentää polttoaineen kulutusta: ajoneuvojen ymmärtäminen

Sen ymmärtäminen, mitkä autot kuluttavat eniten polttoainetta ja miksi, on avainasemassa sen määrittämisessä, kuinka polttoainetaloutta voi parantaa. Yleisesti ottaen mitä suurempi ja painavampi ajoneuvo on, sitä enemmän polttoainetta se kuluttaa. Miksi? 

Tämä johtuu osittain renkaan vierintävastuksesta. Energia, jota tarvitaan auton työntämiseen pysähdyksistä tasaisella alustalla, määräytyy ainoastaan renkaiden vierintävastuksen perusteella. Mitä painavampi auto on, sitä enemmän sitä on työnnettävä, mikä puolestaan lisää tarvittavan energian määrää. Mutta jos renkaiden vierintävastus on alhainen, autoa tarvitsee työntää vähemmän.

Niinpä yksinkertainen tapa säästää polttoainetta on valita pienempi ja kevyempi ajoneuvo. Tai varmistaa, että otat matkalle mukaan vain tarvitsemasi asiat!

Kuinka auton polttoainetalouden parantaminen onnistuu?

Kaikki eivät tietenkään voi vaihtaa ajoneuvoaan. Kaikilla ei myöskään ole mahdollisuutta tinkiä ajoneuvon koosta, kuten suurperheellisillä tai niillä, joiden on kuljetettava varusteita. Katsotaanpa, kuinka voit saada täyden tankillisen riittämään entistä pidempään – lue nämä vinkit mpg-arvon parantamiseen.

•    Rengaspaine
Merkittävä tekijä, jota monet eivät huomioi miettiessään tapoja parantaa polttoainetalouttaan, on rengasvalinta ja rengaspaineet. Renkaat, joissa on väärä rengaspaine, saattavat aiheuttaa tarpeetonta energiahukkaa. Muista siis tarkistaa rengaspaineesi säännöllisesti optimaalisen suorituskyvyn varmistamiseksi. Se on myös tärkeää turvallisuutesi kannalta.

•    Huolto
Säännöllinen ajoneuvon huolto takaa, että kaikki osat toimivat asianmukaisesti ja tasaisesti, – ja optimoi näin polttoaineen kulun ajoneuvon sisällä sekä estää tarpeettoman energiankulutuksen. Esimerkiksi sen varmistaminen, että moottori on viritetty, tai viallisen happianturin korjaaminen voi vaikuttaa huomattavasti ajokilometrien määrään.

•    Kevennä autoa
Polttoaineen säästämiseksi varmista, ettet lastaa ajoneuvoon tarpeetonta kuormaa, mikä rasittaa renkaita ja vaatii enemmän energiaa vierintävastuksen kumoamiseksi. Tarkasta tavaratila: työkalupakki, jonka toisinaan otat mukaan vanhempiesi taloon, on esimerkki tavarasta, jonka ei tarvitse olla autossasi joka päivä.

•    Vähennä ilmanvastusta
Nykyään useimmissa autoissa on aerodynaamiset linjat, jotka auttavat ajoneuvoa kulkemaan sulavammin ilman halki. Mitä enemmän voit vähentää ilmanvastusta, sitä enemmän voit säästää polttoainetta. Jos olet esimerkiksi asentanut ajoneuvosi katolle katto- tai pyörätelineen, harkitse sen irrottamista siihen saakka, kunnes tarvitset sitä.

•    Suunnittele matkat 
 Polttoainetalouden parantaminen onnistuu jo ennen moottorin käynnistämistä: suunnittele matkasi etukäteen liikenneruuhkien välttämiseksi ja selvitä optimaaliset ajoreitit GPS-laitteen tai mobiilisovelluksen avulla. Mitä enemmän pystyt välttämään äkkinäisiä jarrutuksia, pysähdyksiä ja käynnistyksiä sekä pitämään moottorin käynnissä liikenteessä, sitä suuremman ajokilometrimäärän saat litraa kohden.

•    Ilmastointi
Auton lämmittäminen tai jäähdyttäminen kuluttaa energiaa. Ennen kuin siis lisäät lämmitystä nykäyksen, pohdi, voisitko sen sijaan pukea yllesi hupparin. Pohdi samoin istuinlämmittimien, sumunpoistolaitteen ja muiden polttoainetta kuluttavien laitteiden kohdalla. Säästä lämpöä polttoaineen säästämiseksi.

 

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Mitkä ovat parhaat renkaat polttoaineen kulutuksen kannalta? 

Eräs rengas edottuu tällä hetkellä edukseen omassa tuotesegmentissään alhaisen vierintävastuksen suhteen: MICHELIN e.PRIMACY. Innovatiivinen teknologia tarkoittaa myös sitä, että rengas on sekä ekonominen (saat enemmän ajokilometrejä litraa kohti) sekä ympäristöystävällinen.

Michelinin teknisestä ja tieteellisestä viestinnästä vastaava johtaja Cyrille Roget selittää, että vierintävastuksen kautta menetetyn energian määrä voi olla jopa 20 % polttomoottorilla varustetun auton polttoaineen kulutuksesta. ”Oikea rengasvalinta voi todellakin auttaa säästämään rahaa. Uudella MICHELIN e.PRIMACY -renkaalla, jolla on luokkansa alhaisin vierintävastus*, asiakas voi säästää polttoainetta. ”Sertifioidut testit ovat konkreettisesti osoittaneet, että MICHELIN e.PRIMACY -renkaan alhaisen vierintävastuksen ansiosta kuljettajat säästävät noin 0,21 litraa polttoainetta 100 kilometriä kohti ja noin 80 € renkaan koko käyttöiän ajan”*.

MICHELIN e.PRIMACY -rengas on saanut polttoainetehokkuudestaan A-luokituksen EU:n rengasmerkintöjen luokituks+D27essa.

Kuinka hyödyntää EU:n  autonrenkaiden polttoainetehokkuus-luokitusta polttoaineen säästämiseksi? 

Euroopan unioni julkaisi ensimmäisen rengasmerkintähankkeensa vuonna 2012. Tämä hanke tarjoaa jonkinlaisen aavistuksen siitä, millaisia mahdollisuuksia renkaat tarjoavat polttoaineen säästämiseen.

Tämänhetkinen rengasmerkintä (päivitetty toukokuussa 2021) noudattelee Euroopan unionin uusinta energiamerkintähanketta ja näyttää renkaan vierintävastuksen asteikolla A–E (merkitty polttoainepumpun kuvalla), jossa A on paras ja E heikoin luokitus suorituskyvyn osalta. A-luokan ”polttoainetehokkaiden renkaiden” valinta voi merkittävästi pienentää auton polttoaineen kulutusta. +D27

Rengasmerkinnässä on myös muita hyödyllisiä tietoja:

-    Märkäpidon asteikko, myös A-luokasta E-luokkaan. 
-    Kaiutinkuvake symboloi renkaiden aiheuttaman ulkoisen melun tasoa (dB).
-    Jotkin rengasmerkinnät osoittavat, onko rengas suunniteltu jäiseen ja/tai lumiseen ympäristöön.
-    Merkinnöissä on QR-tunnistuskoodi, jonka kuluttaja voi skannata saadakseen nopeasti lisätietoja renkaasta.

Ajo-ohjeet: tapoja parantaa autosi polttoainetehokkuutta ajon aikana

Polttoaineen säästövinkit ajomatkoille! Ajoitpa sitten lyhyen asiointimatkan tai pitkän taipaleen, tietyillä ajotekniikoilla on mahdollista parantaa polttoainetaloutta.

Yleisesti ottaen mitä tasaisemmin ajat, sitä kauemmas polttoaineesi riittää. Tämän tyyppistä ajamista kutsutaan ekoajoksi; ilmaisu viittaa kukkarolle ystävällisen ajotavan (ekonomisen) lisäksi myös ympäristöystävällisyyteen, sillä se vähentää kilometrikohtaisia hiilidioksidipäästöjä. 

Pitämällä autosi hyvässä kunnossa, valitsemalla oikeat renkaat ja ottamalla käyttöön ekoajon voit vähentää polttoaineen kulutusta, leikata hiilidioksidipäästöjä ja maksimoida ajokilometrien määrän!

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Valokuvat:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Euroopan komissio

Legal mentions

* Käytön aikana MICHELIN e·Primacy tuottaa keskimäärin 1,5 kg/t vähemmän vierintävastusta kuin kilpailijat, mikä vastaa jopa 80 euron säästöä polttoainekustannuksissa. Tämä parannus tarkoittaa jopa 174 kg:n säästöä hiilidioksidipäästöissä. Parannukset arvioidaan uusien ja koneellisesti 2 mm kulutettujen tietojen keskiarvosta, jotta voidaan huomioida suorituskyky todellisessa käytössä – Kaikki lisäykset arvioidaan 35 000 km:n ja polttoaineen hinnan 1,46 €/l perusteella (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 painotettuna kymmenelle suurimmalle maalle moottoriajoneuvojen liikkumisen osalta kansallisella ja ulkomaisella alueella – https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). Todelliset polttoaine- ja kustannussäästöt voivat vaihdella huomattavasti ajotapojen, ajoneuvon tai rengaspaineen mukaan.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.