Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Reinforced tyres

MILLOIN KANNATTAA KÄYTTÄÄ VAHVISTETTUJA RENKAITA ?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Mitä ovat vahvistetut renkaat ja milloin niitä tulee käyttää? Ovatko ne välttämättömät autoosi? Lue lisää artikkelistamme.

Mitä ovat vahvistetut renkaat?

Termi voi olla harhaanjohtava. Voisi kuvitella, että vahvistetut renkaat ovat renkaita, jotka kestävät erinomaisesti karkeiden ja kivikkoisten teiden aiheuttaman rasituksen, jotta ne eivät puhkeaisi... mutta todellisuudessa kyse on ihan muusta!

Vahvistettuja renkaita ei nimittäin ole tarkoitettu maastokäyttöön. Ne ovat renkaita, joiden kantavuus on korkeampi. Vahvistettujen renkaiden ansiosta voit ajaa hyvissä ajo-olosuhteissa samalla kun ne kannattavat painavamman auton kuormaa.

Ajoneuvon kuormaa voidaan kannattaa monella eri tavalla:

  • joko kasvattamalla rengaskokoa: tämä lisää kuormaa kannattavan ilman määrää renkaassa,
  • tai lisäämällä renkaan ilmanpainetta.


Vahvistetut renkaat on suunniteltu tätä toista vaihtoehtoa varten.

Vahvistetut renkaat, joiden sivuseinämässä oli aiemmin merkintä REINF ("vahvistettu"), ovat nyt nimeltään XL (Extra Load) eikä SL (Standard Load).

 Renkaan kantavuusindeksi(merkitty renkaan sivuun) on suurempi XL-renkaassa kuin SL-renkaassa, mikä tarkoittaa, että rengas voi kannattaa raskaamman ajoneuvon.

Minkä tyyppisiin ajoneuvoihin sopivat vahvistetut renkaat?

Vahvistetut renkaat on suunniteltu painavampiin autoihin, kuten katumaastureihin.

Vahvistetut renkaat on suunniteltu painavampiin autoihin

Alla on joitain esimerkkejä:

  • BMW X2 M35i (4x4): XL vahvistetut renkaat, koko 225/45 R 19 96H
  • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): XL vahvistetut renkaat, koko 225/40 R 19 93H
  • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL vahvistetut renkaat, koko 225/55 R 19 103V
  • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4) : vahvistetut renkaat XL, koko 235/45 R 20 100V
  • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL vahvistetut renkaat, koko 255/45 R 20 105H


Toisin kuin voisi luulla, raskaita kuormia kuljettavissa hyötyajoneuvoissa, kuten pakettiautoissa, ei käytetä XL-renkaita. Renkaissa on oma C-merkintä, joka näkyy renkaan sivussa kokomerkinnän yhteydessä.

Mitä eroa on XL- ja HL -renkailla?

HL (Heavy Load) -renkaat ovat uudempi standardi, joka otettiin käyttöön vuonna 2021. Ne ovat vastaus autonvalmistajien ilmaisemaan tarpeeseen saada rengas, joka kestää raskaampia kuormia kuin XL-rengas.

Miksi? Yksinkertaisesti siksi, että markkinoille on tullut uudentyyppisiä ajoneuvoja: sähkö- ja hybridiautoja.

sähköauto

Suuremmat akut lisäsivät ajoneuvon painoa, ja uudentyyppisen renkaan piti pystyä kannattamaan auton painoa ilman rengaskoon kasvattamista. Tämän vuoksi rengasala on sopinut uudesta HL-standardista, jonka lyhenne HL on renkaan kokomerkinnän edessä.

Esimerkki: HL 225/45 17 XL 124V

HL-standardia ei kuitenkaan ole varattu vain sähkö- ja hybridiautoille. Jotkut urheilulliset ja raskaat autot on myös varustettu HL-renkailla,, kuten Mercedes AMG C Class Sport ja muut sen kokoiset autot.

Voinko asentaa vahvistetut renkaat autooni?

Jos ajoneuvosi paino ei edellytä XL-renkaita, niiden käyttöön ei ole mitään syytä.

Vahvistettu rengas on kuitenkin painavampi kuin tavallinen rengas. Se on jäykempi ja vähemmän miellyttävää ajaa. Lisäksi vahvistetun renkaan vierintävastus on suurempi, mikä tarkoittaa, että se kuluttaa hieman enemmän energiaa.

Jos taas suuren massan vuoksi autoon tarvitaan vahvistettuja renkaita tavallisten renkaiden käyttö ei ole suositeltavaa. Samalla rengaspaineella ne puristuisivat kasaan eivätkä toimisi kunnolla tiellä. Ne myös kuluisivat nopeammin.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.