Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
r2a4 tyre tread depth and legal limit

Kulutuspinnan urasyvyys ja lakisääteinen raja

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Renkaan tulee täyttää tietyt suorituskykyvaatimukset ja kun se on kulunut määrättyyn rajaan asti, se täytyy vaihtaa. Mikä on renkaan pintakuvion rooli? Mihin kulumisrajaan asti rengas säilyttää tehonsa? Entä mikä on lain mukaan renkaiden vähimmäisurasyvyys, jonka jälkeen renkaat tulee vaihtaa? Täältä löydät vastaukset kaikkiin kysymyksiisi.

Renkaan suorituskyky

Renkaan päätehtävät ovat kuorman kantaminen sekä ajoneuvon kiihdytyksen, jarrutuksen ja ohjaamisen mahdollistaminen. Mutta näiden ominaisuuksien ohella renkaan valinta riippuu käyttäjän odotuksista ja renkaan käyttöolosuhteista.

Renkaan suunnittelu määrittelee sen suorituskyvyn erilaisissa olosuhteissa. Renkaan pintakuvion merkitys on tässä ratkaiseva.

Renkaan kulutuspinnan urilla on ratkaisevan tärkeä merkitys renkaan suorituskyvyn kannalta. Pintakuvion muotoilu määrittelee renkaan suorituskyvyn eri ajo-olosuhteissa, esimerkiksi lumella tai märillä ja kuivilla teillä.

Renkaan urasyvyydellä on myös suuri merkitys renkaan suorituskyvyn kannalta. Se on tärkeä esimerkiksi sateella veden ohjautumiseksi pois  renkaan alta.  Näin renkaan kosketus tienpintaan säilyy, ja vesiliirron riski on pienempi suuremmilla nopeuksilla.

Mikä on uusien renkaiden urasyvyys?

Urasyvyys riippuu renkaista ja valmistajasta, mutta seuraava seikka on tärkeä tietää: renkaan kulutuspinnan urien tulee olla riittävän syvät, jotta rengas kestäisi mahdollisimman pitkään.

Jos renkaan kulutuspinta kuitenkin on liian syvä, se kuluttaa ajamisen aikana liikaa energiaa ja siten polttoainetta johtuen lämmöstä, jota kumi luovuttaa muuttaessaan muotoaan.
Siksi rengasvalmistaja suunnittelee optimaalisen  urasyvyyden siten, että tuloksena on paras tasapaino renkaan käyttöiän ja renkaisiin liittyvän polttoaineenkulutuksen välillä. 

Mikä on renkaiden lakisääteinen urasyvyys?

Pienin sallittu urasyvyys  on 1,6 mm kesärenkaissa. Se tarkoittaa, että lain noudattamiseksi ja turvallisuuden varmistamiseksi on ehdottoman tärkeää vaihtaa renkaat, kun urasyvyys on saavuttanut tämän rajan.  
Mutta se tarkoittaa myös sitä, että on liian aikaista vaihtaa renkaat ennen kuin tämä lakisääteinen kulumisraja on saavutettu. Tässä kappaleessa kerromme, miten renkaan kuluneisuus tarkistetaan. 

Michelin valmistaa renkaita, joiden suorituskyky on tehty kestämään. Michelin-renkaat tarjoavat erinomaisen suorituskyvyn aina viimeiseen kilometriin asti eli siihen asti, kun lakisääteinen kulumisraja on saavutettu. Michelin optimoi renkaidensa käyttöiän kahdesta pääasiallisesta syystä: kun uusia renkaita ei tarvitse ostaa yhtä usein, se tuo säästöjä kuluttajalle ja lisäksi se säästää ympäristöä. Siksi Michelin suunnittelee renkaita, joiden suorituskyky säilyy hyvänä  pienimpään sallittuun kuvionsyvyyteen saakka. 

Renkaan urasyvyyden mittaus

Rengasliikkeet käyttävät erityistä työkalua renkaan sallitun urasyvyyden Jos käytössäsi ei ole urasyvyysmittaria, voit helposti tarkistaa renkaan kulumisen kulumisvaroittimien avulla. Michelin-renkaissa kulumisvaroittimien sijainti osoitetaan pienten Michelin-ukkojen avulla.  

Kun rengas on kulunut kulumisvaroittimien tasolle (jotka ilmaisevat lain salliman urasyvyyden), rengas on aika vaihtaa.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.