Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
microsoftteams image

ONKO SEKARENGASTUS SALLITTUA?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Saako etu- ja taka-akselilla olla erilaiset renkaat? Saako autoon asentaa erimerkkiset renkaat? Voiko samalla akselilla olla urasyvyydeltään erilaiset renkaat? Tiedon löytäminen ei ole helppoa, mutta MICHELIN auttaa sinua ymmärtämään, mikä on mahdollista ja mikä ei.

1 - Erilaisten renkaiden asentaminen ETU- ja TAKA-akselille

Voiko etu- ja taka-akselilla olla kulumisasteeltaan erilaiset renkaat? 

Auton renkaat kuluvat eri tavalla etu- ja taka-akselilla. Kun ostat uuden auton tai vaihdat kaikki neljä rengasta samaan aikaan, etuvetoisten autojen renkaat kuluvat nopeammin kuin takarenkaat. Siksi on normaalia, että etu- ja takarenkaiden urasyvyyksissä on eroja. Laki ei kiellä tätä niin kauan kuin urasyvyys ei ole kulunut kulumisvaroittimen tasalle.

Etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin

Kahden uuden renkaan vaihto: laitetaanko ne eteen vai taakse?

Syvemmän kulutuspintakuvion omaavat renkaat taka-akselilla parantavat käsiteltävyyttä, märkäpitoa ja veden poistoa, mikä auttaa välttämään yliohjautumista ja auton vakauden heikkenemistä märillä alustoilla.

Eturenkaiden syvempi kulutuspinta voi parantaa jarrutus- ja pysähtymismatkaa märällä suoralla tiellä.

Jos vaihdetaan vain kaksi rengasta, MICHELIN suosittelee yleensä asentamaan ne taka-akselille, ellei rengasalan ammattilainen suosittele tai kuluttaja halua tehdä toisin.

Saako etu- ja taka-akselilla olla erimerkkiset renkaat?

Laki ei sitä kiellä. Voit esimerkiksi asentaa Michelin-renkaat etuakselille ja muun merkkiset renkaat taka-akselille.

Voit asentaa erimerkkiset renkaat etu- ja taka-akselille.

Voiko etu- ja takarenkaissa olla erilaiset pintakuviot? 

Olemme nähneet, että etu- ja taka-akselille voidaan asentaa erimerkkiset renkaat. Etu- ja taka-akselille voidaan myös asentaa samanmerkkiset renkaat, joissa on erilaiset kulutuspintakuviot.

Etu- ja takarenkaissa voi olla erilaiset pintakuviot

Saako autoon asentaa sekaisin kesä- ja talvirenkaat etu- ja taka-akselille?

Michelinin asiantuntijat eivät sitä suosittele. Nykyisen lainsäädännön mukaan talvirenkaita on joka tapauksessa käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Miksi se ei ole suositeltavaa? Muun muassa siksi, että renkaiden ajo-ominaisuudet muuttuvat tie- ja sääolosuhteiden mukaan.

Jos esimerkiksi talvella kesärenkaat asennetaan eteen ja talvirenkaat taakse, takarenkaat pitävät hyvin eikä auto pääse pyörähtämään ympäri.

Kesällä tilanne on päinvastainen: edessä olevat kesärenkaat pitävät kuivilla teillä paremmin, kun taas taka-akselilla olevat talvirenkaat yliohjautuvat herkemmin. Yliohjautuvuus tarkoittaa sitä, että auto kääntyy enemmän kuin ohjaaja haluaa ja auto pääsee pyörähtämään.

Etu- ja taka-akselille ei siis suositella asentamaan sekaisin kesä- ja talvirenkaita. Jos niin kuitenkin joudutaan tekemään, on suositeltavaa asentaa kesärenkaat eteen ja talvirenkaat tai all season -renkaat taakse. 

Talvi- ja kesärenkaiden seka-asennusta etu- ja taka-akselilla ei suositella

2 – Erilaiset renkaat samalla akselilla

Voiko samalle aksellle asentaa erimerkkisiä, -kuvioisia, -syvyisiä tai -mallisia renkaita? 

Tämä on yleensä kielletty laissa.

Samalla akselilla olevien renkaiden tulee olla samanarvoiset. Tämä ei kuitenkaan koske väliaikaista käyttöä, jos esimerkiksi rengas puhkeaa ja autoon joudutaan asentamaan vararengas. Käänny tässä tapauksessa ammattilaisen puoleen mahdollisimman pian renkaan vaihtamiseksi.

Samalle akselille ei yleensä saa asentaa erimerkkisiä renkaita.
Samalle akselille ei yleensä saa asentaa renkaita, joissa on erilainen kulutuspinta.
Samalle akselille ei yleensä saa asentaa renkaita, joilla on erilainen urasyvyys.
Samalle akselille ei yleensä saa asentaa kesä- ja talvirenkaita.

Miksi se on kiellettyä?

Kyse on mitoista. Eri rengasvalmistajien rengasmalleissa on yleensä erikokoiset halkaisijat. Renkaiden vierintäkehän pituus voi vaihdella, mikäli samalle akselille asennetaan erilaiset renkaat. Tämä voi aiheuttaa ESP:n (ajonvakautusjärjestelmän) virhetoiminnon ja järjestelmän antaman varoituksen alhaisesta rengaspaineesta.

Jos vasemman ja oikean renkaan vierintäkehän pituudet poikkeavat toisistaan, renkaiden vierintänopeudet ovat erilaiset, ja rengaspaineanturi lähettää varoituksen alipaineesta. Lisäksi auto voi puoltaa toiselle puolelle tai reagoida märällä ajoradalla eri tavoin riippuen siitä, kääntyykö auto vasemmalle vai oikealle.

Erilaiset urasyvyydet vasemmalla ja oikealla: jos renkaani puhkeaa, pitäisikö minun vaihtaa molemmat renkaat?

Jos sinulla on puhjennut rengas, rengasasentaja korjaa sen, jos se on korjattavissa, tai vaihtaa sen uuteen.

Jos urasyvyyksien välillä ei ole suurta eroa, hän vaihtaa vain rikkoutuneen renkaan. Muussa tapauksessa asentaja suosittelee molempien renkaiden vaihtoa.

Rengasasentaja arvioi, onko rengasrikon seurauksena vaihdettava saman akselin molemmat renkaat

Sekarengastus nelivetoautoissa

Pyörien vaikutus tasauspyörästöön

Kaarreajossa kaarteen sisemmän pyörän on vierittävä ulompaa pyörää hitaammin, koska molempien kehien suuruus ei ole sama. Tästä syystä tasauspyörästö säätelee ja estää molempia pyöriä pyörimästä samalla nopeudella kaarreajossa.

 4x4-autoissa vierintäkehän pituus on erilainen etu- ja takarenkaissa.

Autoissa on tasauspyörästö, joka hallitsee etu- ja takapyörille välittyvän voiman jakautumista näiden eri vierintäkehien mukaan.

Jos 4x4-ajoneuvoon asennetaan renkaat, joiden vierintäkehä ei ole sama kuin se, mikä on autoon suunniteltu, tasauspyörästön toiminta häiriintyy eikä sitä voi enää säätää. Siksi on ehdottoman tärkeää noudattaa valmistajan tälle ajoneuvotyypille antamia rengassuosituksia. Suosittelemme myös tarkistamaan autonvalmistajan suositukset, ennen kuin 4x4-ajoneuvoon asennetaan renkaat, joilla on erilainen kulumisaste edessä ja takana.

Kysy tarvittaessa neuvoa rengasasiantuntijalta.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.