Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
00299871

TPMS: Rengaspaineen valvontajärjestelmä

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

TPMS-järjestelmä (rengaspaineen valvontajärjestelmä) ilmoittaa sinulle, kun renkaiden paine on liian alhainen.
Se on ollut pakollinen Euroopassa 1. marraskuuta 2014 alkaen (Yhdysvalloissa vuodesta 2007 alkaen), mikä tarkoittaa, että ajoneuvosi on varustettu sillä, jos se on valmistettu tämän päivämäärän jälkeen.

Käytännössä TPMS näyttää rengaspaineen tason kojelaudan merkkivalon tai varoitusvalon avulla.

Miten rengaspaineanturi toimii?

TPMS voi käyttää kahta tunnistusjärjestelmää: suoraa ja epäsuoraa.

Suora järjestelmä

Suorassa järjestelmässä renkaassa tai venttiilissä oleva rengaspaineanturi lukee painetiedot reaaliaikaisesti. Tieto kulkee ajoneuvon tietokoneeseen, joka esittää sen kojelaudassa. Ajoneuvosta riippuen tieto voi näkyä eri muodossa:

varoitus- tai merkkivalona

Autosi kuvana, joka esittää renkaiden painetason

Epäsuora järjestelmä

Epäsuorassa järjestelmässä rengaspaineen valvontajärjestelmä laskee rengaspaineen renkaiden pyörimisnopeuden perusteella, jota myös ABS-jarrut (lukkiutumattomat jarrut) ja ESP-järjestelmä (elektroninen ajonvakautusjärjestelmä) käyttävät.

Pyörimisnopeus kasvaa, kun renkaan halkaisija pienenee liian alhaisen paineen vuoksi. TPMS lähettää tiedot kojelaudalle.

TPMS: edut ja haitat

Järjestelmän etuna on, että se antaa automaattisen varoituksen renkaiden paineesta. Saatat sen vuoksi ajatella, että sinun ei tarvitse käydä huoltoasemalla joka kuukausi, koska TPMS-järjestelmä kertoo sinulle, milloin renkaat tulee täyttää uudelleen. Emme kuitenkaan suosittele toimimaan näin.

TPMS-järjestelmällä on yksi haittapuoli: se aktivoituu vasta, kun renkaat ovat menettäneet 20 % ilmastaan, mikä on keskimäärin noin 0,4 baaria.

Miksi tämä on ongelmaista?

Koska tällä painetasolla renkaan katsotaan jo olevan vajaatäytteinen, ja vajaatäytteinen rengas johtaa ennenaikaiseen kulumiseen.
Jos rengas kuluu ennenaikaisesti, se on vaihdettava odotettua aikaisemmin. Tämä merkitsee lisäkustannuksia.

Niin kätevä kuin järjestelmä onkin, on silti suositeltavaa tarkistaa rengaspaineet kerran kuukaudessa, jotta vältytään renkaiden ennenaikaiselta vaihtamiselta.

Miten TPMS säädetään?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä, sillä varoitusjärjestelmä on asetettu renkaillesi sopivan paineen mukaan. Kun jossakin renkaassa on liian vähän painetta (eli kun sen paine on alle 20 % suositellusta paineesta), kojelautaan syttyy merkkivalo. Näin TPMS-järjestelmä ilmoittaa, mikä renkaista on kyseessä.

Milloin TPMS on kalibroitava uudelleen?

Jos käytät eri rengaskokoa, on mahdollista, että suositeltu rengaspaine on erilainen kuin alkuperäisessä renkaassa.

Tässä tapauksessa ammattilaisen on säädettävä TPMS-järjestelmä uudelleen niin, että se hälyttää uusiin renkaisiin liittyvästä paineen laskusta.

Rengaspaineanturin vaihtaminen

Rengaspaineantureiden teoreettinen käyttöikä on 5–7 vuotta.
Tämä johtuu siitä, että rengaspaineanturit altistuvat korroosiolle, iskuille ja suurille nopeuksille moottoritiellä ajettaessa.

Toimintahäiriön sattuessa voit ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka voi vaihtaa viallisen rengaspaineanturin.

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.