Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
camionnette premiere image

MITKÄ OVAT PARHAAT RENKAAT JAKELUAUTOON?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Mietitkö, miten osaat valita parhaat renkaat jakeluautoon? Artikkelimme opastaa valintaprosessissa.

Mikä on jakeluauto?

Ensin on hyödyllistä selvittää, mikä jakeluauto oikeastaan on. Toisin kuin henkilöauto (henkilöiden kuljetukseen käytettävä ajoneuvo), jakeluauto on suunniteltu lähinnä ammattikäyttöön.

Suuren tavaratilan ansiosta sitä voidaan käyttää esimerkiksi työkalujen tai tavaroiden kuljettamiseen. Tavaratilan koko vaihtelee jakeluauton mukaan. Jakeluautoja on eri kokoisia, ja niiden tavaratilojen tilavuus vaihtelee. Jakeluautojen tavaratilojen tilavuus vaihtelee 3–30 m³ välillä tarpeista riippuen.

Kolme jakeluautotyyppiä

Alla on lueteltu kolme pääasiallista jakeluautoluokkaa. Tämän avulla voit selvittää, mihin luokkaan oma ajoneuvosi kuuluu.

small van détouré

Pieni jakeluauto

Pieni jakeluauto on kokoluokaltaan pienin hyötyajoneuvo, ja se muistuttaa jakeluautoista eniten henkilöautoa. Itse asiassa kyseessä on henkilöauto, joka on mukautettu toimivammaksi. Siinä ei ole monia ovia eikä takapenkkiä. Sen sijaan siinä on suuri, noin 3 m³:n tavaratila.

Esimerkkejä:

 • Renault Kangoo
 • Citroën Berlingo
 • Peugeot Partner
 • Mercedes Citan
 • Volkswagen Caddy
 • Fiat Torino
 • Fiat Doblo Cargo
medium van

Keskikokoinen jakeluauto

Keskikokoinen jakeluauto ei ole kaupunkiajossa yhtä ketterä kuin pieni jakeluauto, mutta sen etuna huomattavasti suurempi tavaratila. Näin ollen se täyttää vaativammat kuljetustarpeet.

Esimerkkejä:

 • Renault Traffic
 • Citroën Jumpy
 • Peugeot Expert
 • Mercedes Vito
 • Volkswagen Transporter
 • Fiat Scudo
 • Fiat Talento
large van détouré

Suuri jakeluauto

Tämä on kokoluokaltaan suurin hyötyajoneuvo. Suureen jakeluautoon mahtuu jopa 20 m3 varusteita tai paketteja.

Esimerkkejä:

 • Renault Master
 • Citroën Jumper
 • Peugeot Boxer
 • Mercedes Sprinter
 • Volkswagen Crafter
 • Fiat Ducato
 • Ford Transit

Suuret jakeluautot on myös mukautettu kylmäkuljetuksiin ja matkustajien kuljettamiseen.

van lifers

Pakettiauto asuinkäytössä

On myös olemassa asuinkäyttöön tai huoltokäyttöön varusteltuja jakeluautoja.

Kuten huomaat, käyttötarkoituksia ja rajoituksia on monenlaisia. Parhaan mahdollisen turvallisuuden takaamiseksi kaikissa olosuhteissa jakeluauto on varustettava oikeilla renkailla.

Omistatko asuntoauton tai asuntovaunun?

Tutustu siinä tapauksessa artikkeliimme, jonka avulla voit valita parhaat renkaat asuntoautoosi.

Jakeluauton rengasmerkintöjen ymmärtäminen

markings

Jokainen rengas on suunniteltu kantamaan tietty kuorma. Tämä vaihtelee ajoneuvokohtaisesti, joten on olemassa tarkat merkinnät, jotka ilmaisevat kantavuuden. Ne on selostettu alla:

XL (Extra Load) tai REINF (Reinforced) renkaan sivuseinämässä kertoo, että renkaan kantavuus on suurempi kuin henkilöauton renkaassa.

XL- tai REINF-renkaat saattavat siksi sopia pieniin jakeluautoihin.

Esimerkki XL-renkaiden kokomerkinnästä: 215/65 R 16 102V XL

C- tai LT-merkintä tarkoittaa jakeluauton renkaita, joissa on vahvistettu runko ja jotka kestävät suuremman kuorman. Esim. 128 kantavuusluokka tarkoittaa 1 800 kg:n enimmäiskuormaa. Tästä syystä tämä merkintä koskee keskikokoisia ja suuria jakeluautoja.

Esimerkki rengaskoosta, jossa on C-merkintä: 215/65 R 16 C 109/107 T

Varo sekoittamasta tätä CP-merkintään, joka ei koske jakeluautoja, vaan ainoastaan matkailuautoja.

Miten valita parhaat renkaat jakeluautoon?

Muista, että pieniin jakeluautoihin saatetaan tarvita henkilöauton renkaat, kun taas suuremmat jakeluautot vaativat yleensä erityiset jakeluauton renkaat. Tarkista rekisteriotteesta, mitkä rengaskoot ajoneuvon valmistaja on hyväksynyt jakeluautoosi. Joka tapauksessa MICHELIN suosittelee C-merkinnällä varustettuja renkaita.

Tämän jälkeen voit valita sopivimmat tämän kokoiset renkaat alla selostettujen kriteerien mukaisesti:

Millaisissa talviolosuhteissa ajat?

Renkaan valinta riippuu siitä, ajatko leudoissa, kylmissä vai äärimmäisissä talviolosuhteissa. Voidaksesi työskennellä mahdollisimman turvallisesti tarvitset renkaat, jotka tarjoavat turvallisen pidon kaikissa olosuhteissa.

Tutustu alla olevaan kuvaan, jotta löydät nopeasti sopivimmat renkaat ajo-olosuhteisiisi:

van

Ajatko talvella ajoittaisessa lumisateessa? MICHELIN Agilis CrossClimate all-season -renkaat ovat tällöin hyvä valinta. Lue lisää All-season-renkaita käsittelevästä artikkelistamme.

Jos ajat talvella olosuhteissa, joissa sataa usein lunta, voit valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

Jos ajat äärimmäisissä talviolosuhteissa (alle 7 °C) jäisillä teillä, suosittelemme varustamaan jakeluautosi MICHELIN Agilis X-Ice North -renkailla talvella ja kesällä MICHELIN Agilis 3 -renkailla. Lue lisää talvirenkaista erillisestä artikkelistamme.

Ajatko maastossa?

Jos joudut ajamaan jakeluautolla maastossa, lue artikkelimme jakeluauton offroad-renkaista.

Miksi valita MICHELIN Agilis -renkaat?

MICHELIN Agilis -sarjan renkaamme on suunniteltu erityisesti n, kuljetusyrityksille, ammattilaisille ja liikkeenharjoittajille.

Tiedämme, että sinun täytyy voida keskittyä liiketoimintaasi ja tarjota hyvää palvelua asiakkaillesi säästä riippumatta, joten olemme kehittäneet tämän rengassarjan tarjoamaan mielenrauhaa.

Tarvitset luotettavat renkaat, jotta sinä ja työntekijäsi voitte ajaa turvallisesti myös märillä tai lumisilla teillä.

MICHELIN Agilis -renkailla voit ajaa turvallisesti kaikissa sääolosuhteissa ja kaikilla teillä. Ne tarjoavat hyvän pidon ja erinomaisen kestävyyden.

Ja vaikka MICHELIN Agilis -sarjan renkaat on suunniteltu ammattilaisten vaativiin tarpeisiin, ne sopivat myös niille, joille pakettiauto on elämäntapa vuodenajasta riippumatta.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.