Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
jauge de profondeur

JAKELUAUTON RENGASPAINEOPAS

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Miksi jakeluauton rengaspaineet ovat tärkeitä? Mistä tiedät, mikä on oikea rengaspaine autollesi? Kuinka usein paineet tulisi tarkastaa? Ja miten? Jos pohdit joitakin näitä kysymyksiä, olet tullut oikeaan paikkaan!  Asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi.

Miksi jakeluauton rengaspaineet ovat tärkeitä?

Rengas menettää painetta ajan myötä riippumatta venttiilin ilmatiiviydestä. Tästä syystä ilmanpaineet on tarkastettava säännöllisesti kaikista renkaista varapyörää unohtamatta, jos autossa on sellainen. Tämä tarkastus auttaa myös havaitsemaan epänormaalin painehäviön yhdessä renkaassa muihin verrattuna.

Mitkä ovat jakeluauton virheellisen rengaspaineen aiheuttamat riskit?

Jos renkaan paine on liian alhainen, sen lämpötila nousee epänormaalisti, mikä voi heikentää renkaan sisäisiä komponentteja. Tämä heikkeneminen on peruuttamatonta ja voi aiheuttaa renkaan vaurioitumisen ja äkillisen tyhjentymisen.

Liian alhaisella rengaspaineella ajamisen seuraukset tallentuvat renkaan muistiin, ja ne voivat ilmetä vasta pitkän ajan kuluttua, vaikka rengaspaine olisikin myöhemmin säädetty oikeaksi.

Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja samalla pidon menettämisen riskiä vesiliirron seurauksena.

Ali- tai ylipaineinen rengas kuluu nopeasti ja joskus epätasaisesti, jolloin se on yleensä vaihdettava ennenaikaisesti.

Oikea rengaspaine:

  • Turvallisuus
  • Pidempi käyttöikä
  • Optimaalinen polttoaineenkulutus

-0.5 Bar:

  • Lyhyempi käyttöikä

-1 Bar:

  • Yllättävän rengasrikon vaara
  • Suurempi polttoaineenkulutus
  • Heikentynyt pito
  • Pidempi jarrutusmatka

Kuinka usein jakeluauton rengaspaineet tulisi tarkistaa?

Rengaspaineet on hyvä tarkistaa noin kerran kuukaudessa. Tämä tulisi tehdä ennen jokaista pitkää ajomatkaa.

Miten jakeluauton rengaspaineet tarkastetaan?

Rengaspaine mitataan bareina (BAR) tai PSI:nä, ja se voidaan säätää huoltoaseman ilmapumpulla tai manuaalisella paineilmakompressorilla, mieluiten jäähtyneistä renkaista, kun autolla on ajettu vain lyhyen matkaa tai ei lainkaan.

Kun irrotat venttiilin korkin ja asetat pumpun venttiilin suulle, mittari näyttää renkaan senhetkisen paineen. Painikkeiden avulla voit lisätä tai päästää ilmaa pois, kunnes mittari näyttää oikeaa lukemaa.

Huom! Jos rengaspaine mitataan heti ajon jälkeen, rengas voi olla lämmennyt. Tällöin siitä ei saa koskaan päästää pois ilmaa, koska rengaspaine nousee lämpötilan mukana.

Voit paineistaa renkaat huoltoaseman ilmantäyttöpumpulla

Jakeluauton rengaspaine voidaan tarkastaa huoltoaseman ilmanpainemittarilla

Mihin paineeseen minun pitäisi täyttää jakeluauton renkaat?

Michelin suosittelee noudattamaan ajoneuvon valmistajan ilmoittamia rengaspaineita.

Kullekin autolle suositellut rengaspaineet löytyvät auton käyttöohjekirjasta tai kuljettajan oven karmista. Joskus ne löytyvät myös polttoaineen täyttöluukun kannesta.

Löydät suositellut rengaspaineet jakeluautollesi myös verkkotyökalullamme.

On hyvä huomata, että samalle autolle on useita rengaspainesuosituksia sen mukaan, onko ajoneuvossa kevyt tai raskas kuormitus. Jakeluajoneuvojen käyttöön sisältyy usein kuormaamista ja kuorman purkamista, jolloin niiden paino vaihtelee merkittävästi. Tällöin jakeluauton rengaspaineita tulee säätää vastaavasti.

Jos ylikuormitat jakeluautosi säätämättä rengaspainetta, renkaat kuluvat paljon nopeammin ja ne on vaihdettava ennenaikaisesti. Siksi ennen liikkeelle lähtöä on suositeltavaa varmistaa, että jakeluautossa on oikea rengaspaine suhteessa sen kuormaan.

Renkaiden C-merkintä

Jakeluauton renkaissa on C-merkintä, joka tarkoittaa, että renkaan runko on vahvistettu kestämään suurempia kuormia kuin tavallinen ajoneuvo (katso vahvistetut renkaat -artikkeli).

C-merkinnällä varustetun renkaan sivussa on kaksoismerkintä kantavuustunnukselle: ensimmäinen yksittäisasennukseen (kaksi rengasta taka-akselilla), toinen pariasennukseen (neljä rengasta taka-akselilla kuorman paremman jakautumisen varmistamiseksi).

Jotta nämä vahvistetut renkaat kestäisivät henkilöautoa raskaampia kuormia, niissä on käytettävä myös korkeampaa rengaspainetta auton valmistajan suosituksia noudattaen.

Renkaat, joissa on C-merkintä, on myös täytettävä ajoneuvonvalmistajan suosittelemaan paineeseen

Löydä oikea rengaspaine jakeluautoosi

Alla olevan työkalumme avulla voit syöttää autosi merkin, mallin ja muita tietoja selvittääksesi valmistajan suositteleman rengaspaineen.

Miten rengaspainetyökalu toimii?

Tässä on esimerkki: Jos haluat tietää Renault Master -jakeluauton rengaspaineen, valitse "Renault" kohdasta "Valmistaja", sitten "Master" kohdasta "Malli", sitten Vuosimalli, Moottoritilavuus ja rengaskoko.

Valinnan vahvistamisen jälkeen seuraava sivu ilmoittaa eturenkaiden ilmanpaineen ja takarenkaiden ilmanpaineen bareina kohdassa "Näytä kokotiedot". Voit muuttaa syöttämiäsi tietoja milloin tahansa.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.