Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Tyre valve replacement

RENGASVENTTIILIN VAIHTAMINEN

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Mikä on renkaan venttiili? Milloin se on vaihdettava? Miten se vaihdetaan? Löydät vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin artikkelistamme.

Mikä on renkaan venttiili?

Renkaan venttiili

Rengasventtiili on renkaan osa. Se varmistaa renkaan tiiviiyden ja estää ilman karkaamisen. Sitä käytetään ilman lisäämiseen renkaaseen.

Venttiili koostuu kolmesta osasta:

 • kuminen venttiilivarsi ja urat venttiilihatun kiertämiseen
 • venttiilihattu
 • venttiilineula, joka näyttää metallitangolta ja joka on venttiilivarren keskellä (punainen osa on tiiviste)

 
Venttiilissä on aina oltava venttiilihattu ilman karkaamisen estämiseksi. Jos siis huomaat, että yhdessä venttiileistäsi ei ole enää hattua, se on vaihdettava.

Milloin renkaan venttiili on vaihdettava?

Venttiili täytyy vaihtaa kahdessa tilanteessa.

1 - Renkaan vaihdon yhteydessä

Venttiili vaihdetaan aina uuden renkaan asennuksen yhteydessä.

 • Jos kyseessä on kumiventtiili, se poistetaan ja vaihdetaan uuteen.
 • Jos kysessä on TPMS (rengaspaineen valvontajärjestelmä), venttiliä ei vaihdeta kokonaan vaan ainoastaan sen sisällä oleva tiiviste ilmatiiviyden säilyttämiseksi.


2 - Kun renkaan venttiili on huokoinen

Jos renkaasta vuotaa hitaasti ilmaa, venttiilissä tai sen sisällä voi olla huokoisuutta. Tämä ei ole yleistä, mutta niin voi tapahtua.

Huokoisuus vaarantaa tiivisteen, aiheuttaa epänormaalin ilmavuodon ja vaatii siksi venttiilin vaihdon, vaikka rengas olisi edelleen hyvässä kunnossa.

Miksi näin tapahtuu?
Osa venttiilistä on valmistettu kumista. Ikääntyessään kumin tiiviys heikentyy. Siksi on suositeltavaa, että venttiili vaihdetaan aina renkaan vaihdon yhteydessä.

Venttiili saattaa kuitenkin olla tarpeen vaihtaa ennen kuin rengas on käyttöikänsä lopussa. Jos esimerkiksi autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja kaupungissa, itse rengas kuluu vain vähän vuosien mittaan, mutta venttiilikumi voi muuttua huokoisaksi ikääntymisen myötä. Tällöin venttiili on vaihdettava ennen renkaanvaihtoa paineen häviämisen välttämiseksi.

Mistä tiedät, onko renkaan venttiili huokoinen?

On tärkeää, että renkaiden ilmanpaine tarkistetaan säännöllisesti.

 • Jos epänormaalia painehäviötä ei havaita, venttiili on edelleen hyvässä kunnossa.
 • Jos taas painehäviö on epänormaalia, venttiilin tiiviys voi olla kyseenalainen (mikä voi johtua myös muusta syystä, esim. pistovauriosta).

 
Tässä toisessa tapauksessa tarkastuta rengas ammattilaisella. Jos hän toteaa venttiilin olevan huokoinen renkaan ollessa vielä hyvässä kunnossa, hän vaihtaa vain venttiilin.

Voit paineistaa renkaat huoltoaseman ilmantäyttöpumpulla

Pieni niksi, jolla selvität, onko venttiili huokoinen:

Varmista, että venttiilinhattu on kierretty tiukasti kiinni ja heiluta venttiiliä edestakaisin. Jos venttiilistä kuuluu pieniä ilmavuotoääniä, se on huokoinen.

Venttiilin tiiviys voidaan myös tarkistaa saippualiuoksen avulla: jos ilmaa vuotaa, se näkyy pieninä kuplina.

Miten renkaan venttiili vaihdetaan?

Venttiilin vaihtoon tarvitaan kaksi asiaa:

 • Toimi näin:
 • Jos haluat käyttää renkaan irrottamiseen ammattilaisten käyttämiä tarvikkeita ja koneita, vaihda venttiili (tai rengaspaineanturin sisätiiviste) ja säädä pyörän tasapaino tähän tarkoitukseen suunnitellun koneen antamien tietojen mukaisesti.

 
Muussa tapauksessa venttiilin vaihtaminen voi olla riskialtista ja rengas on vaarallinen ajettavaksi. Siksi suosittelemme, että vaihdatat venttiilin rengasliikkeessä. Löydät lähimmän rengasliikkeen alla olevan työkalumme avulla:

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
 • Auto
 • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.