Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
TYRE LOAD RATING AND TYRE SPEED RATING

Renkaan kuormitusluokan ja nopeusluokan selitykset

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Mikä on renkaan kantavuustunnus ja suorituskykyluokka? Pitääkö ne ottaa huomioon renkaita vaihdettaessa? Löydä vastaukset kysymyksiisi tästä artikkelista.

Mitä ovat rengasmerkinnät?

Renkaan sivulla on erilaisia merkintöjä, jotka antavat tietoa renkaasta. (Opi lukemaan rengasmerkintöjä)

Merkinnässä on muun muassarenkaan kantavuustunnus ja suorituskykyluokka, jotka ilmoitetaan numeron ja kirjaimen yhdistelmällä.

Merkinnät löytyvät myös auton ohjekirjasta tai rekisteritiedoista. Niistä käyvät ilmi auton valmistajan suosittelemat ja hyväksymät renkaat.

Mitä nämä rengasmerkinnät tarkoittavat? Onko sinun noudatettava niitä renkaita vaihtaessasi? Vastaukset löydät tästä artikkelista.

Renkaan kuormitusluokka

Mikä on renkaan kuormitusluokka?

Renkaan kuormitusluokka on numeerinen koodi, joka vastaa enimmäiskuormaa (mittayksikkönä kg), jonka yksittäinen rengas pystyy kannattamaan.  Renkaan kuormitusluokka ja sitä vastaava renkaan enimmäiskuormitus on lueteltu standarditaulukossa.

Voit määrittää ajoneuvon valmistajan suositteleman renkaiden enimmäiskuorman toimimalla seuraavasti:

1 – Etsi renkaan kuormitusluokka

Renkaan sivuseinämässä on numeroiden ja kirjainten muodostama merkkijono, joka näyttää tältä:

Luokitus saattaa näkyä myös kuljettajan ovessa olevassa tarrassa tai ajoneuvosi käyttöoppaassa.

Nämä numerot ja kirjaimet vaihtelevat renkaittain. Ne ilmoittavat renkaan mitat sekä kuormitus- ja nopeusluokat.

Katsotaanpa, mitä tämä koodi tarkoittaa:

Renkaan leveys

Renkaan korkeus

Renkaan halkaisija

Renkaan kuormitusluokka

Renkaan nopeusluokka

205

55

R17

91

V

Huomaa, että samanmittaisilla renkailla voi olla eri kuormitus- ja nopeusluokat. Tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää renkaan mitat, renkaan nopeusluokka ja renkaan kuormitusluokka ennen renkaiden vaihtoa.

Tässä esimerkissä renkaan kuormitusluokka on 91.

2 – Renkaan kuormitusluokka -kaavio

Kun tiedät renkaan kuormitusluokituksen, voit selvittää yksittäisen renkaan enimmäiskuormituksen tämän taulukon avulla:

Esimerkissämme renkaan kuormitusluokka 91 vastaa renkaan enimmäiskuormaa 615 kg.

Mitä rengasmerkintä XL tarkoittaa?

Joissakin renkaissa on myös merkintä XL. Tämä tarkoittaa lisäkuormaa ("Extra Load").

Se merkitsee, että rengasta on vahvistettu niin, että se pystyy kannattamaan painavampia kuormia kuin samoilla mitoilla varustetut vakiorenkaat. Tämäntyyppisiä renkaita käytetään yleensä painavammissa ajoneuvoissa, kuten katumaastureissa.

Voinko vaihtaa renkaan suuremman kuormitusluokan renkaaseen?

Kuten edellä mainittiin, samankokoisilla renkailla voi olla eri kuormitusluokat. Kuluneita renkaita vaihdettaessa on suositeltavaa käyttää renkaita, joilla on valmistajan määrittämä kuormitusluokka (ja nopeusluokka) sekä alkuperäiset mitat.

Ajoneuvoon on mahdollista asentaa renkaat, joilla on korkeampi kuormitusluokka kuin mitä valmistajan teknisissä tiedoissa on ilmoitettu. Et silti voi välttämättä kuljettaa painavampaa kuormaa kuin mitä valmistajan teknisissä tiedoissa on ilmoitettu, sillä ajoneuvollesi on määritetty suurin sallittu akselikuormitus, joka on riippumaton renkaiden kuormitusluokasta.

Entäpä renkaan koko? Onko sitä mahdollista muuttaa?
Löydät vastauksen tähän kysymykseen artikkelistamme, joka käsittelee rengaskoon vaihtamista.

Renkaan nopeusluokka

Mikä on renkaan nopeusluokka?

Renkaan nopeusluokka  ilmaisee enimmäisnopeuden, jolla rengas voi kannattaa enimmäiskuormaansa.

Renkaan sivuseinämässä (tai kuljettajan ovessa olevassa tarrassa tai ajoneuvon käyttöoppaassa) näkyy nopeusluokka, joka on ilmaistu kirjaimella suoraan kuormitusluokan vieressä.

Tässä tapauksessa renkaan nopeusluokka on V.

Renkaan nopeusluokka -kaavio

Jos haluat tarkistaa, mitä nopeutta tämä arvo vastaa, katso alla olevaa renkaan nopeusluokka -kaaviota:

Jos renkaan  nopeusluokka on esimerkiksi V, renkaan mahdollinen enimmäisnopeus on 240 km/h.

Voinko vaihtaa renkaan suuremman nopeusluokan renkaaseen?

Kun renkaat ovat täysin kuluneet, ne on mahdollista vaihtaa alkuperäisiä renkaita korkeamman nopeusluokan renkaisiin. Sinun ei kuitenkaan koskaan tule asentaa renkaita, joilla on alhaisempi nopeusluokka, ellet ole asentamassa talvirenkaita tai All Season -renkaita (katso lisätietoja alta).

Alhaisemman nopeusluokan talvirenkaiden valitseminen

Jos käytät talvirenkaita (joissa on merkintä 3PMSF: joko talvirenkaat tai ympärivuotiset renkaat), nopeusluokka saattaa olla alhaisempi kuin kesärenkailla tai ajoneuvosi alkuperäisillä renkailla.

Miten tämä on mahdollista? Talvirenkaat on suunniteltu talvisissa olosuhteissa (esimerkiksi lumisilla ja jäisillä teillä) ajamista varten, eikä niillä välttämättä ole samaa nopeusluokkaa.  Yleensä talvella kuitenkin ajetaan joka tapauksessa hitaampaa kuin kesärenkailla kuivilla teillä.

Isossa-Britanniassa talvirenkaiden nopeusluokka ylittää silti kansallisen nopeusrajoituksen.  Joka tapauksessa kuljettajan tulee rajoittaa ajoneuvon nopeutta niin, ettei se ylitä renkaan sallittua enimmäisnopeutta.

MICHELINin CrossClimate-valikoima tarjoaa yksinkertaistetut renkaan kuormitusluokat ja nopeusluokat

Mutkikkaaksi ja monipuoliseksi muuttuneen tarjonnan edessä Michelin on päättänyt yksinkertaistaa ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettua CrossClimate [linkki kohteeseen "CC2 TDP"] -rengassarjaansa, joka tarjoaa yhden kuormitusluokan ja yhden nopeusluokan kullekin rengaskoolle – näin kullekin mitalle on tarjolla normaali kuormitusluokka ja normaali nopeusluokka.

CrossClimate-renkaat tarjoavat erinomaisen suorituskyvyn niin talvella kuin kesälläkin.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.