Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
liv mich eprimacy close up master v03 njo

Miten sähköautojen toimintasädettä voidaan pidentää?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Haluatko kasvattaa sähköautosi toimintasädettä? Tutustu haasteisiin ja ratkaisuihin, joiden avulla voit ajaa maksimaalisen määrän kilometrejä sähköautollasi.

Miten voin pidentää sähköautoni toimintasädettä?

Voit parantaa sähköautosi toimintasädettä neljällä tavalla:

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Aja rauhallisesti ja ennakoivasti

Tärkein sähköauton keskimääräiseen ajomatkaan vaikuttava tekijä on niin sanottu ekologinen ajotapa.

Ekologinen ajotapa on paras keino energiankulutuksen parantamiseksi sekä kiihdytettäessä että jarruttaessa. Nopea kiihdyttäminen punaisen valon jälkeen ja äkkinäiset jarrutukset lyhentävät toimintamatkaa enemmän kuin rauhallisempi ajotyyli.

Nopeus on myös yksi tekijä. Toimintasäde vaihtelee sen mukaan, ajatko kaupungissa, maantiellä tai moottoritiellä. Mitä nopeammin ajat, sitä lyhyempi on käytettävissä oleva kantama.

Huolehdi ajoneuvon säännöllisestä huollosta

adobestock 127114466

Sähköauton toimintasäde voidaan myös optimoida huolehtimalla kausittaisesta huollosta, rengaspaineiden tarkistuksesta sekä ohjauskulmien tarkastuksesta ja säädöstä.

Esimerkiksi talvi voi vaikuttaa suoraan sähköauton toimintasäteeseen: kun sää kylmenee, auton toimintasäde yleensä pienenee akun varauksesta riippuen. Alle nolla-asteiset lämpötilat vaikuttavat toimintamatkaan. 

Sähköauton renkaiden paine on myös merkittävä tekijä, joka vaikuttaa sähköauton keskimääräiseen ajomatkaan. Ajaminen vajaapaineisilla renkailla johtaa tarpeettomaan sähkönkulutukseen, koska renkaat tarvitsevat enemmän energiaa vieriäkseen. Puhumattakaan siitä, että väärät rengaspaineet voivat johtaa renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen.

Lue lisää siitä, miten ja milloin rengaspaineet tulisi tarkistaa.

Poista tarpeeton kuorma ja ilmanvastus

Toimintamatka riippuu ajoneuvon kuormasta: mitä enemmän painoa autossa on, sitä enemmän energiaa tarvitaan sen liikuttamiseen. Toimintamatka heikkenee väistämättä. Pidä siis huoli, ettet kuljeta turhaa painoa tavaratilassa!

Myös aerodynamiikka vaikuttaa asiaan. Kattotelineet, polkupyörätelineet jne. lisäävät ilmanvastusta, mikä puolestaan lisää energiankulutusta ja lyhentää toimintamatkaa. Varmistaaksesi parhaan mahdollisen sähköauton tehokkuuden, poista tarpeettomat ulkoiset lisävarusteet, jotta saavutat mahdollisimman pitkän toimintamatkan.

Asenna ajoneuvoosi oikeanlaiset sähköauton renkaat

Oikeanlaisten renkaiden asentaminen sähköautoon voi vaikuttaa toimintamatkaan. Miksi? Koska renkailla on keskeinen tehtävä erityisesti niin sanotun vierintävastuksen suhteen. Vieriäkseen renkaan täytyy vapauttaa pieni määrä energiaa, ja tämä pieni määrä vapautunutta energiaa vähentää toimintamatkaa. Yksinkertaisesti sanottuna: mitä pienempi vierintävastus, sitä suurempi on sähköautosi kantama.

Siksi Michelinillä vierintävastus on keskeisellä sijalla renkaiden suunnittelussa: 

Toisin sanoen mikä tahansa autoosi sopiva Michelin-rengas optimoi vierintävastuksen ja pidentää siten toimintasädettä.

Jos et tiedä, minkä renkaan valitset, mieti ajotapaasi.

  • Jos pidät mukavuudesta ja turvallisuudesta, MICHELIN Primacy -renkaat ovat hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi premium-renkaiden jälkimarkkinoilla MICHELIN e·Primacy tarjoaa keskimäärin 7 % pidemmän toimintamatkan tai noin 30 kilometriä enemmän arvioidulla 400 km:n toimintamatkalla, verrattuna muihin luokkansa renkaisiin (1)(2).
  • Urheilullisempaa ajoa varten MICHELIN Pilot Sport -renkaat ovat hyvä valinta. Erittäin tehokkaille sähköajoneuvoille MICHELIN Pilot Sport EV tarjoaa jopa 60 kilometriä lisää toimintamatkaa(3).

Mistä tiedän, mitkä renkaat tarjoavat parhaan vierintävastuksen?

Miten löydät autoosi sopivimmat sähköautonrenkaat?
Joissakin maissa, kuten Euroopassa (ja pian myös Kiinassa), renkaat on varustettu erityisellä tarralla samalla tavalla kuin kodinkoneet. Tässä merkinnässä "A-luokka" tarkoittaa alhaisinta vierintävastusta. Jos siis verrataan ”A-luokan” renkaita ja ”C-luokan” renkaita keskenään, ensiksi mainituilla renkailla on pidempi toimintamatka.

OIKEUDELLISET ILMOITUKSET:

(1) - MICHELIN e·Primacy -renkaat määritellään Premium-kesärenkaiksi, kuten CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI ja  DUNLOP. Niitä ei ole suunniteltu ensiasennussovelluksia varten (saavuttamaan autonvalmistajien erityistavoitteita), vaan renkaat voidaan ostaa jälleenmyyjiltä.

(2) - Pidempi sähköajoneuvojen toimintamatka ja pienemmät CO2-päästöt - Uutena MICHELIN e.Primacy tuottaa keskimäärin 2 kg/t vähemmän vierintävastusta kuin kilpailijat, mikä vastaa 0,2 litraa pienempää polttoaineenkulutusta per 100 km, ja CO2-päästöissä jopa 5 g VW-Golf 7 1.5 TSI-autolla. Sähköautolla (VW e.Golf) pienempi vierintävastus vastaa toimintasäteen kasvua 7 %:lla.

(3) - Sisäinen vierintävastustesti, suoritettu 10/2020, rengaskoko 255/45 R19. Vertailussa MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) ja MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). 2151 kg painavassa sähköautossa, jonka toimintasäde on 540 km, tämä 2,1 kg/t:n ero lisää toimintasädettä yli 60 km eli yli 10 % alkuperäisestä toimintasäteestä.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.