Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
liv mich eprimacy close up master v03 njo

Miten pidentää sähköauton toimintamatkaa?

Haluatko parantaa sähköautosi toimintamatkaa? Lue lisää siitä, miten saat pisimmän mahdollisen ajokilometrien määrän sähköautollesi.

Miten voin pidentää sähköauton toimintamatkaa?

Voit parantaa neljällä tavalla sähköauton toimintamatkaa:

Sujuva, ennakoiva ajotapa

Tärkein sähköauton keskimääräiseen ajomatkaan vaikuttava tekijä on niin sanottu ekologinen ajotapa.

Ekologinen ajotapa on paras keino energiankulutuksen parantamiseksi sekä kiihdytysten että hidastusten suhteen. Nopea kiihdyttäminen punaisen valon jälkeen ja äkkinäiset jarrutukset lyhentävät toimintamatkaa enemmän kuin rauhallisempi ajotyyli.

Nopeus on myös yksi tekijä. Toimintamatka vaihtelee sen mukaan, ajatko kaupungissa, lähiössä vai moottoritiellä. Mitä nopeammin ajat, sitä nopeammin kulutat toimintamatkaa.

Pidä ajoneuvon huolto ajan tasalla

Kannattaa muistaa, että sähköauton toimintamatka on sidoksissa sen yleiseen huoltoon. Tämä ei tarkoita ainoastaan säännöllisiä huoltotarkastuksia, vaan myös kausittaista huoltoa ja sähköauton renkaiden paineen tarkkailua.

Esimerkiksi talvi voi vaikuttaa suoraan sähköauton toimintamatkaan: kylmällä ilmalla akun ja moottorin kokonaishyötysuhde heikkenee. Alle nolla-asteiset lämpötilat vaikuttavat toimintamatkaan. Tämän vuoksi monet valmistajat tarjoavat mahdollisuuden lämmittää auto ennen matkaan lähtemistä.

Sähköauton renkaiden paine on myös merkittävä tekijä, joka vaikuttaa sähköauton keskimääräiseen ajomatkaan. Alipaineisilla renkailla ajaminen johtaa tarpeettomaan sähkönkulutukseen, koska renkaat tarvitsevat enemmän energiaa liikkumiseen. Puhumattakaan siitä, että väärin täytetyt renkaat voivat johtaa ennenaikaiseen kulumiseen ja rikkoutumiseen...

Poista tarpeeton kuormitus ja ilmanvastus

Toimintamatka riippuu ajoneuvon kuormituksesta: mitä enemmän painoa autossa on, sitä enemmän energiaa tarvitaan sen liikuttamiseen. Toimintamatka heikkenee väistämättä. Pidä siis huoli, ettet kuljeta turhaa painoa takakontissa!

Myös aerodynamiikka vaikuttaa asiaan. Kattotelineet, polkupyörätelineet jne. lisäävät ilmanvastusta, mikä puolestaan lisää energiankulutusta ja lyhentää toimintamatkaa. Varmistaaksesi parhaan mahdollisen sähköauton tehokkuuden, poista kaikki ulkoiset lisävarusteet, jotta saavutat mahdollisimman pitkän sähköauton toimintamatkan.

Asenna ajoneuvoosi oikeanlaiset sähköauton renkaat

Oikeanlaiset renkaat ovat erittäin tärkeät, jotta sähköauton tehokkuus olisi mahdollisimman hyvä sen toimintamatkan kannalta. Renkailla on keskeinen tehtävä erityisesti niin sanotun vierintävastuksen suhteen. Renkaan kulku haihduttaa aina hieman energiaa, ja tämä pieni määrä energiaa syö akun käyttömatkaa. Yksinkertaisesti sanottuna: mitä pienempi vierintävastus, sitä suurempi toimintamatka sähköajoneuvollasi on.

Siksi Michelinillä vierintävastus on keskeisellä sijalla sähköautojen renkaiden suunnittelussa:

Korvaavien premium-renkaiden markkinoilla MICHELIN e.Primacy lisää toimintamatkaa arviolta 7 % eli noin 30 km ajoneuvolle, jonka toimintamatka on 400 km, verrattuna muihin luokkansa renkaisiin (1)(2). MICHELIN Pilot Sport EV tarjoaa sähköautollesi 60 kilometriä lisää toimintamatkaa (3)

Mistä tiedän, mitkä renkaat tarjoavat parhaan vierintävastuksen?

Miten löydän sopivimmat sähköauton renkaat ajoneuvooni? Joissakin maissa, kuten Euroopassa (ja pian myös Kiinassa), renkaat on varustettu erityisellä tarralla, kuten jääkaapit. Tässä tarrassa ”A-luokka” tarkoittaa alhaisinta vierintävastusta. Jos siis verrataan ”A-luokan” renkaita ja ”C-luokan” renkaita keskenään, ensiksi mainituilla renkailla on pidempi toimintamatka.

OIKEUDELLISET ILMOITUKSET:

(1) - MICHELIN e.PRIMACY -luokan renkaat määritellään yhdeksi Premium-kesärenkaista, joita ovat esimerkiksi CONTINENTAL-, GOODYEAR-, BRIDGESTONE-, PIRELLI- ja DUNLOP-tuotemerkit. Niitä ei ole tarkoitettu erityisesti alkuperäisvalmistajan käyttökohteisiin (eli niitä ei ole suunniteltu saavuttamaan autonvalmistajien tiettyjä tavoitteita), vaan ne voidaan ostaa jälleenmyyjiltä.

 

(2) -  Pidempi sähköajoneuvojen akkujen käyttömatka ja suurempi CO2-päästöjen vähennys – Uutena MICHELIN e.PRIMACY tuottaa keskimäärin 2 kg/t vierintävastusta vähemmän kuin kilpailijat, mikä vastaa polttoaineenkulutuksen vähennystä jopa 0,21 l/100 km, eli CO2-päästöissä jopa 5 g VW-Golf 7 1.5 TSI:llä, tai vastaavasti jopa 7 % lisää käyttömatkaa VW e.Golfilla.
 

(3) - Sisäinen vierintävastustutkimus, tehty 10/2020, koolla 255/45 R19, vertailussa MICHELIN Pilot Sport EV (6,7kg/t) ja MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Sähköajoneuvoille, joiden massa on 2 151 kg ja toimintasäde 540 km, tämä 2,1kg/t:n toimintamatkan lisäys vastaa yli 60 km:n matkaa tai yli 10 %:n lisäystä alkuperäiseen ajomatkaan.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.