Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Mikä on oikea rengaspaine autolleni?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Oikea suositeltu rengaspaine ei ainoastaan paranna ajoneuvosi suorituskykyä, vaan myös lisää sinun ja muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Väärä rengaspaine heikentää renkaiden pitoa ja pidentää jarrutusmatkaa. Se voi myös vahingoittaa renkaita, lyhentää niiden käyttöikää ja lisätä polttoaineen kulutusta. Tutustu siihen, miten voit välttää nämä riskit ja mikä on oikea rengaspaine ajoneuvollesi.

Mikä rengaspaine on oikea renkaillesi?

Rengaspaineiden tarkistaminen on yksinkertaista ja edullista. On tärkeää käyttää valmistajan suosittelemaa painetta, jotta vältetään liian suuri tai liian pieni ilmanpaine renkaissa.

 • Liian suuri ilmanpaine voi johtaa renkaan kulutuspinnan ennenaikaiseen kulumiseen sen keskeltä.
 • Liian pieni ilmanpaine voi johtaa renkaan ennenaikaiseen kulumiseen sen olka-alueelta. Tämä heikentää renkaan pito-ominaisuuksia.
   

Valmistajan suosittelema rengaspaine

Valmistaja on määritellyt ihanteellisen paineen tietyn ajoneuvon ja renkaan yhdistelmälle. Valmistajan määritysten tavoitteena on: sinun turvallisuutesi. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää selvittää, mikä on valmistajan suosittelema paine ajoneuvollesi. Paine ilmoitetaan yleensä:

 • kuljettajan puoleisen oven tarrassa,
 • polttoaineluukussa,
 • tai ajoneuvon ohjekirjassa.
   

Etu- ja takarenkaiden suositeltu ilmanpaine ei välttämättä ole sama. Huomaat myös, että paineita on ilmoitettu kahta eri tyyppiä:

 • Normalisoitu paine: tämä on vakiopaine
 • Kuormituspaine: käytetään, kun ajoneuvo on erityisen lastattu täyteen, esimerkiksi lomamatkalla


Paine ilmoitetaan asuinmaassasi käytetyssä paineyksikössä:  BAR tai PSI (1 bar = 14,50 psi).

Vääränlaisen rengaspaineen aiheuttamat riskit

Valmistajan suositukset ovat olennaisen tärkeitä turvallisuutesi kannalta, ja sinun on noudatettava niitä aina rengaspaineita tarkistaessasi. Muuten niiden suorituskyky voi heikentyä erityisesti seuraavissa tapauksissa:

Kestävyys

Alipaineisilla renkailla ajaminen heikentää renkaan rakennetta, mikä voi johtaa renkaan irtoamiseen ja/tai puhkeamiseen.

Vesiliirto

Jos rengaspaine alittaa ajoneuvon valmistajan suositteleman paineen, vesiliirron riski kasvaa suuresti.

Jarrutus

Yhden baarin eli 14 psi:n ero ajoneuvon valmistajan suosittelemaan paineeseen voi lisätä jarrutusmatkaa märällä tiellä 11 metriä.

Polttoaineen kulutus

14 psi:n (1 bar) liian pienellä paineella varustettujen renkaiden vierintävastus kasvaa, mikä lisää polttoaineen kulutusta yhdellä täydellä tankillisella vuodessa.

Oikea rengaspaine: turvallinen, taloudellinen ja vastuullinen teko

Suositusten mukainen rengaspaine parantaa ajoturvallisuutta, taloudellisuutta ja se tekee ajamisesta ympäristöystävällisempää.

Koska rengas menettää jonkin verran painetta luonnollisista syistä (tyypillisesti noin 0,07 baaria kuukaudessa), rengaspaineiden säännöllinen tarkistaminen on välttämätöntä.

Jos ajoneuvosi on valmistettu vuoden 2014 jälkeen, se pitäisi varustaa TPMS-järjestelmällä (rengaspaineen valvontajärjestelmä), joka hälyttää, kun renkaissa on liian vähän painetta. On kuitenkin suositeltavaa, ettet odota tätä hälytystä, vaan huolehdit renkaidesi oikeista paineista.

Etsi ajoneuvosi merkki löytääksesi oikea paine renkaillesi

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
 • Auto
 • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.