Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Mitä tehdä, kun auton ohjattavuus muuttuu?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Auton hallinta, auton ohjattavuus... Joskus saatat huomata, että autosi ei käyttäydy kuten aikaisemmin, vaikka et ole tehnyt mitään erityistä. Tai niin ainakin luulet! Mitä sinun tulisi tehdä, kun huomaat muutoksia renkaiden ohjattavuudessa ajon aikana? Suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen kunnollisen tarkistuksen tekemiseksi.

Lue lisää MICHELINiltä.

Mitä tarkoittaa auton ohjattavuus?

Ohjattavuudella tarkoitetaan tapaa, jolla ajoneuvo/rengas reagoi kuljettajan vaatimuksiin, kuten auton ohjaamiseen, kiihdyttämiseen ja jarruttamiseen. Ohjattavuus on ratkaisevan tärkeää sekä turvallisuuden, ajoneuvon vakauden että ajamisen ilon kannalta.

Miksi auton ohjattavuus saattaa muuttua?

Esimerkiksi reunakiveykset, kuopat ja hidastetöyssyt voivat muuttaa ajoneuvon käyttäytymistä.

Kun renkaiden suuntauksessa on jotain vikaa, ohjauksen reagointikyky voi heikentyä, tärinä voi lisääntyä tai auto voi esimerkiksi viettää sivulle.

Oli syy mikä tahansa, ongelma on korjattavissa. Käänny ammattilaisen puoleen renkaiden suuntauksen tai tasapainotuksen korjaamiseksi. 

Miksi renkailla on niin suuri merkitys ajoneuvon ohjattavuudessa?

Kuljettajan kannalta auton ohjattavuus mitataan ennen kaikkea sillä, miten hyvin ajoneuvo reagoi kuljettajan käskyihin. Ajamisen pitäisi olla sujuvaa, kaiken toimia johdonmukaisesti ja ilman yllätyksiä.

Autonvalmistajille auton ohjattavuus on yksi tärkeimmistä suorituskyvyn osatekijöistä. Koska suorituskyky on yhteydessä turvallisuuteen ja ajamisen iloon, myös renkaiden suorituskyvyllä on ratkaiseva asema. Se onkin yksi niistä ominaisuuksista, joita ammattilaiset (vaikuttajat ja lehdistö) sekä kuljettajat kommentoivat eniten.

Ohjattavuuden kehittäminen on erityisen monimutkaista, koska se riippuu useista tekijöistä kolmella eri tasolla:

• ajoneuvon geometria ja painojakauma,
• maan ja ajoneuvon väliseen kosketukseen liittyvät tekijät (renkaat, ohjaus ja jousitus),
• ajoavustinjärjestelmät (ajonvakautusjärjestelmä ja ohjausakseli).

Renkailla on keskeinen tehtävä ohjattavuuden kannalta, koska renkaat varmistavat ajoneuvon ja maan välisen voiman välittämisen ja säilyttävät kuljettajan määrittelemän liikeradan.

Ohjattavuutta arvioidaan useilla testeillä (sekä objektiivisilla että subjektiivisilla testeillä, kuivalla ja märällä alustalla sekä koneilla).

Auton ohjattavuus on useimmiten korjattavissa määrittämällä ajoneuvon geometria. Suurissa törmäyksissä ajoneuvon mekaaniset osat voivat kuitenkin vaurioitua.

Miksi renkaiden suuntauksella on tärkeä vaikutus turvallisuuteesi?

Jos ajoneuvon jousitusgeometria on vääränlainen, auton ohjattavuus voi muuttua ja turvallisuutesi vaarantua. Saatat huomata renkaissa epätasaista kulumista.

On tärkeää varmistaa renkaiden oikea suuntaus, jotta voidaan taata auton paras mahdollinen ohjattavuus, suojata renkaat epäsäännölliseltä ja/tai liian nopealta kulumiselta ja säästää polttoainetta.

Entä renkaiden tasapainotus?

Hyvin tasapainotettu rengas, jossa paino on jakautunut tasaisesti, pyörii akselinsa ympäri aiheuttamatta tärinää.

Täydellisen tasapainon saavuttamiseksi painot sijoitetaan tiettyihin kohtiin vanteen ympärille. Tämä edellyttää erityisiä mittauslaitteita, ja vain ammattilainen voi tehdä sen. Hyvin tasapainotetut renkaat lisäävät ajomukavuutta, pidentävät renkaiden käyttöikää ja vähentävät ennenaikaista auton mekaanista kulumista. Lisätietoa renkaiden tasapainotuksesta.

Miten löytää lähin renkaiden suuntaus- ja tasapainotuspalvelu?

On useita tapoja etsiä ”renkaiden tasapainotuspalvelua lähialueelta” ja löytää ammattitaitoinen korjaamo. Renkaiden suuntaus parantaa niiden ohjattavuutta. Käytä jälleenmyyjähakuamme.

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.