Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
shutterstock 1972202852

Mikä on korkean kantavuuden (HL) -rengas?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Lue, mitä korkean kantavuuden renkaat ovat, miksi Michelin kehittää niitä ja mitkä ovat niiden suunnittelussa käytetyt keskeiset teknologiat parhaan turvallisuuden ja tehokkaan suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Mikä on korkean kantavuuden (HL) -rengas?

Kuluneen vuosikymmenen aikana nykyinen – ja tuleva – ajoneuvotekniikka on muuttunut dramaattisesti hybridi- ja sähköautomarkkinoiden kasvun myötä. Sähköautojen usein rajallinen toimintasäde merkitsee sitä, että kuljettajan on pidemmillä ajomatkoilla pysähdyttävä useita kertoja lataamaan akkua. Nämä säännölliset lataustauot voivat kuitenkin pidentää matka-aikaa merkittävästi. Tämän ongelman ratkaisuun on useita keinoja. Toisaalta valmistajat haluavat pidentää sähköautojen toimintamatkaa kehittämällä autojen aerodynamiikkaa ja kokonaistehokkuutta, ja toisaalta he käyttävät suurempia ja painavampia akkuja, jotka säilyttävät varauksensa pidempään. Suurempien akkujen asentaminen lisää kuitenkin väistämättä auton kokonaismassaa.

adobestock 225779830

Koska auton paino on neljän renkaan varassa, rengaskokoa täytyy joko suurentaa tai käyttää renkaita, jotka kestävät turvallisesti suuremman painon. Näin on erityisesti hybridiajoneuvojen kohdalla, joissa akun/moottorin paino lisätään olemassa olevan polttomoottorin painoon.

Useimmissa ajoneuvoissa (etenkin urheiluautoissa ja hybrideissä) ei kuitenkaan suunnittelunsa vuoksi ole tilaa isommille renkaille. Lisäksi mitä leveämpi rengas on, sitä huonompi on sen ilmanvastus, mikä vaikuttaa toimintasäteeseen.Nykyisten markkinoilla olevien Extra Load -renkaiden (XL tai EL) kantavuus ei kuitenkaan riitä kantamaan raskaita kuormia, vaikka ne ovat vahvempia ja kestävämpiä kuin tavalliset renkaat.

Tästä syystä rengasvalmistajien järjestö ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) on määritellyt uuden rengasstandardin, joka kestää suurempia kuormia kuin XL-renkaat. Näitä uuden standardin mukaisia renkaita kutsutaan korkean kantavuuden renkaiksi (High Load).

Minkä tyyppisiin ajoneuvoihin HL-renkaat on tarkoitettu?

Korkean kantavuuden renkaat on suunniteltu painavampiin ajoneuvoihin, kuten sähköautoihin, hybridiautoihin ja katumaastureihin. HL-renkaat ovat samankokoiset kuin tavalliset renkaat ja niiden rengaspaine on sama, mutta ne tarjoavat suuremman kantavuuden, jota vaaditaan suuremmilla akuilla varustetuissa hybridi- ja sähköautoissa.

Mistä HL-renkaan tunnistaa?

HL-rengas on helppo tunnistaa renkaan kokomerkinnän edessä olevasta HL-etuliitteestä.

marquage pneu hl 2

Miksi Michelin kehittää HL-renkaita?

Mukautuvan teknologian ja uusien rengasmallien tarve on selvästi nähtävissä hybridi- ja sähköajoneuvojen kasvun ja yleistymisen myötä.  On tärkeää, että kuluttajat voivat ostaa renkaita, jotka täyttävät näiden ajoneuvojen erityisvaatimukset. Tämä tarkoittaa yleensä, että renkaiden täytyy voida kantaa suurempi kuorma akkujen painon vuoksi. Lisäksi niiden on varmistettava regeneratiivinen jarrutus (jarrutus, joka muuttaa jarrujen kitkan takaisin sähköenergiaksi ajoneuvon toimintasäteen parantamiseksi), pienempi vierintävastus sekä mahdollisimman alhaisen äänitaso, jotta ajomatkat olisivat miellyttävän hiljaisia.

Michelin kehitti nämä renkaat liikenneturvallisuusmääräysten mukaisiksi ja siksi, että ne soveltuvat varmasti kaikkiin niitä tarvitseviin autoihin.

Miten Michelinin teknologia tukee HL-renkaita?

Näiden renkaiden valmistukseen käytetyt tekniikat ovat edistyksellisiä ja modernin rengaskehityksen eturintamassa. Renkaiden kehityksessä on hyödynnetty Michelinin asiantuntemusta rungon kantavuuden kasvattamiseksi samalla kun renkaan vierintävastus ja ajomukavuus säilyvät oikealla tasolla. Tämä on mahdollista kumiseoksen koostumuksen, renkaan profiilin ja vahviketyypin sopivalla yhdistelmällä. Tällöin kulutuspinnan kumiseoksen jäykkyyttä mukautetaan niin, että renkaan kantavuus on suurempi, mutta kulutuskestävyys ja ajettavuus säilyvät hyvinä. Lisäksi rengasrunkoa vahvistetaan maksimaalisen lujuuden varmistamiseksi käyttämällä entistä vahvempia runkokudoksia ja kovempaa kumiseosta. Lopuksi renkaan profiilia optimoidaan ja mukautetaan vaimentamaan painavamman auton aiheuttamaa renkaan ylimääräistä taipumista ilman, että ajomukavuus heikkenee.

Tarvitsenko HL-renkaat sähköautooni?

Se riippuu eri tekijöistä. Kun käytät autoa, jolla on suurempi paino tai suurempi kantavuus, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko:

  • Kasvattaa rengaskokoa, mikäli mahdollista
  • Tai käyttää samankokoista rengasta, jolla on suurempi kantavuus (HL)

 

Helpoin tapa selvittää asia on varmistaa, että vaihtorenkaat vastaavat alkuperäisten renkaiden teknisiä tietoja, jotka olivat ajoneuvossa sen ollessa uusi. Älä myöskään unohda, että jos ajoneuvossa on HL-renkaat, myös uusien renkaiden tulee olla HL-renkaita.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.