Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
shutterstock 1972202852

Mitkä ovat korkean kantavuuden renkaat? 

Lue lisää siitä, mitä korkean kantavuuden renkaat ovat, miksi Michelin kehittää niitä ja mikä on tärkein tekniikka, jota käytetään niiden suunnittelussa äärimmäisen turvallisuuden ja tehokkaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. 

Mitkä ovat korkean kantavuuden renkaat?

Kuluneen vuosikymmenen aikana nykyinen – ja tuleva – ajoneuvotekniikka on muuttunut  huomattavasti, mikä johtuu suurelta osin hybridi- ja sähköautojen lisääntymisestä. Niiden toimintasäde on usein rajallinen, joten kuljettajan tulee varmistaa, että matkan varrella on latausasemia. Lataustauot voivat kuitenkin pidentää matka-aikaa merkittävästi. Ratkaisuna tähän on suurempi ja painavampi akku, joka voi varastoida enemmän energiaa. Näin voit ajaa pidempään ennen seuraavaa lataamista.. Suurempi akku kuitenkin väistämättä lisää auton kokonaispainoa. 

adobestock 225779830

Koska auton paino on neljän renkaan varassa, rengaskokoa täytyy joko suurentaa tai käyttää renkaita, jotka kestävät turvallisesti suuremman painon. Autot (varsinkin urheiluautot) kuitenkin suunnitellaan usein siten, ettei niissä ole tilaa isommille renkaille. Nykyisten markkinoilla olevien Extra Load -renkaiden (XL tai EL) kantavuus ei kuitenkaan riitä kantamaan raskaampaa kuormaa, vaikka ne ovat vahvempia ja kestävämpiä kuin tavalliset renkaat. Tämän vuoksi rengasvalmistajien järjestö ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) on määrittänyt uuden rengasstandardin, jolla on suurempi kantavuus kuin nykyisillä XL-renkailla. Näitä uuden standardin mukaisia renkaita kutsutaan korkean kantavuuden renkaiksi (High Load).

Minkä tyyppisiin ajoneuvoihin HL-renkaat on tarkoitettu?

Korkean kantavuuden renkaat on suunniteltu painavampiin ajoneuvoihin, kuten sähköautoihin, hybridiautoihin ja katumaastureihin. HL-renkaat ovat samankokoiset kuin tavalliset renkaat ja niiden rengaspaine on sama, mutta niillä on korkeampi kantavuus, mikä on tarpeen  suuremmilla akuilla varustetuissa hybridi- ja sähköautoissa.

Mistä HL-renkaan tunnistaa?

HL-rengas on helppo tunnistaa  renkaan kokomerkinnän edessä olevan HL-lyhenteen avulla.

marquage pneu hl 2

Miksi Michelin kehittää HL-renkaita? 

Mukautuvan teknologian tarve ja  uusi rengassuunnittelu näkyy selkeimmin hybridi- ja sähköautojen myyntien kasvuna.  On tärkeää, että kuluttajat voivat ostaa renkaita, jotka on suunniteltu näiden ajoneuvojen erityistarpeisiin. Tämä tarkoittaa yleensä, että renkaiden tulee pystyä kantamaan suurempi kuorma akkujen painon vuoksi. Lisäksi niiden on varmistettava jarrutusvoiman talteenotto ja matalampi vierinvastus > säilyttäen samalla mahdollisimman alhaisen äänitason, jotta ajomatkat olisivat miellyttävän hiljaisia.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, Michelin on kehittänyt nämä renkaat liikenneturvallisuussääntöjä varten ja siksi, että ne soveltuvat varmasti kaikkiin niitä tarvitseviin autoihin.

Miten Michelinin teknologia tukee HL-renkaita? 

Näissä renkaissa käytetään edistyksellistä teknologiaa, joka edustaa nykyaikaisten renkaiden uusimpia edistysaskelia. Renkaiden kehityksessä on hyödynnetty Michelinin asiantuntemusta rungon kantavuuden kasvattamiseksi samalla kun renkaan vierinvastus ja ajomukavuus säilyvät oikealla tasolla. Tämä on mahdollista kumiseoksen koostumuksen ja renkaan rakenteen yhdistelmällä.  Se tarkoittaa, että kulutuspinnan kumiseoksen jäykkyyttä mukautetaan niin, että renkaan kantavuus on suurempi, mutta kulutuskestävyys ja ajettavuus säilyvät hyvinä. Lisäksi rengasrunkoa on vahvistettu maksimaalisen lujuuden saavuttamiseksi käyttämällä entistä vahvempia runkokudoksia ja kovempaa kumiseosta. Lopuksi renkaan profiilia on optimoitu ja mukautettu niin, että se absorboi painavamman auton aiheuttamaa renkaan joustoa ilman, että ajomukavuus heikkenee.  

Tarvitaanko sähköautoon HL-renkaat?

Se riippuu eri tekijöistä. Kun käytät autoa, jolla on suurempi paino tai suurempi kantavuus, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehdot ovat:

  • rengaskoon kasvattaminen ,mikäli mahdollista
  • samankokoisen mutta suuremmalla kantavuudella varustetun eli HL-renkaan käyttäminen.


Muista kuitenkin, että jos ajat suurella ja tehokkaalla hybridi- tai sähköautolla, tarvitset todennäköisesti HL-renkaat autoosi. Muista myös, että jos autossa on HL-renkaat, myös uusien renkaiden tulee olla HL-renkaita. 

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.