Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
microsoftteams image

Voiko rengaskokoa  vaihtaa?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Haluatko vaihtaa rengaskokoa? Se on mahdollista, mutta tietyin rajoituksin. Käymme asiaa tarkemmin läpi tässä artikkelissa.

Mikä on renkaan koko?

Renkaan koosta puhuttaessa tarkoitetaan itse asiassa renkaan mittoja. Nämä mitat on merkitty renkaan sivuseinämään

tyre size
 • Leveys (esim. 205) millimetreinä.
 • Profiilisuhde (esim. 55) prosentteina. Se tarkoittaa renkaan sivun korkeuden ja renkaan leveyden välistä suhdetta.
 • Rakenne (esim. R tarkoittaa vyörengasta)
 • Halkaisija (esim. 17) tuumina.
 • Kantavuusluokka (esim. 91) Tämä luku on indeksi, joka vastaa enimmäiskuormaa, jonka yksittäinen rengas pystyy kantamaan.
 • Suorituskykyluokka (nopeusluokka) (esim. V) Tämä kirjain on indeksi, joka vastaa suurinta sallittua nopeutta, jolla rengas voi kantaa enimmäiskuormansa.

Mitkä rengaskoon muutokset ovat mahdollisia?

Autossa on autonvalmistajan ehdottama vakiorengaskoko sekä joitakin  ​​valmistajan hyväksymiä vaihtoehtoisia kokoja. 

Esimerkkinä PEUGEOT 308 – 1.2 pure tech, vuosimalli 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

On esimerkiksi mahdollista valita toinen rengashalkaisija. Tällöin vaihtoehtoja on yleensä kolme. Auton hyväksytty pyörän halkaisija voi olla 15, 16 tai 17 tuumaa.

Pyörän halkaisijan muuttaminen merkitsee luonnollisesti myös vanteiden vaihtoa. Vanteet voivat olla peltivanteita (teräsvanteita) tai alumiinivanteita, jotka ovat kevyempi ja tyylikkäämpi vaihtoehto.

Hyväksynnät

Kaikki valmistajan ilmoittamat rengaskoot ovat ajoneuvoon hyväksyttyjä.
Auton oikea rengaskoko löytyy auton rekisteritiedoista. Kokoja voi olla yksi tai useampi.

Voinko käyttää muita kuin rekisteritietoihin merkittyjä rengaskokoja?

On erittäin tärkeää käyttää valmistajan hyväksymiä kokoja. Joissakin maissa poikkeus on mahdollinen edellyttäen, että renkaan halkaisijan muutos on enintään -2...+1,5 %.

Suosittelemme, että noudatat hyväksyttyjä rengaskokoja, jotta et altista itseäsi, matkustajiasi tai muita tienkäyttäjiä vaaralle.
Jos valitset rengaskoon, jota ei ole hyväksytty autoon, saatat esimerkiksi asentaa autoon liian leveät renkaat, jotka ulkonevat vaarallisen paljon auton leveyteen nähden tai asentaa renkaat, joissa on riittämätön kantavuusluokka,esimerkiksi hyötyajoneuvoissa, joita usein käytetään painavien kuormien kuljettamiseen.

Koska auton nopeusmittari huomioi pyörien halkaisijan, se saattaa näyttää virheellisen nopeuden. Sama koskee myös auton matkamittarin lukemaa.

Mitä seuraa, jos hyväksytystä rengaskoosta poiketaan?

Vaikka joissakin maissa rengaskokoa voi muuttaa tietyissä toleranssirajoissa, hyväksytystä rengaskoosta poikkeaminen tuo mukanaan riskejä:

 • turvallisuusriskit
 • poliisin antama sakko
 • hylkäys katsastuksessa
 • vakuutus ei korvaa onnettomuuden sattuessa.


Kun noudatat rengaskokosuosituksia, voit joustavasti valita jonkin hyväksytyn koon ja välttää ikävät seuraukset.

Milloin rengaskoon muutos on tarpeen?

Jos ajoneuvosi on tuotu toiselta mantereelta, on suositeltavaa varmistaa, että renkaat ovat valmistajan paikallisten hyväksyntöjen mukaisia.
(R30- ja R117-säännökset ilmoitetaan E2-merkinnällä renkaan kyljessä).

Esimerkiksi jos ajoneuvo tuodaan Yhdysvalloista Eurooppaan, renkaiden on noudatettava EY-tyyppihyväksyntää ja rengaskokoja on muutettava vastaavasti.

Milloin voin käyttää korkeampaa tai alempaa kantavuus- tai nopeusluokkaa?

3PMSF-merkintä talvirenkaan sivulla

Talvirenkaissa on oltava sekä M+S- että 3PMSF -merkintä.

Jos renkaissa on 3PMSF-merkintä (sertifioitu talviajoon märillä tai lumisilla teillä), niitä voi laillisesti käyttää suositeltua alemmalla nopeusluokalla.

Tämä johtuu siitä, että kuljettajat laskevat keskinopeuttaan talvella ajaessaan lumisilla teillä.

Ainoa rajoitus on se, että ajoneuvon sisään on kiinnitettävä tarra muistuttamaan kuljettajaa suurimmasta sallitusta nopeudesta.Jos renkaassa on sen sijaan vain M+S-merkintä ilman 3PMSF -merkintää, nopeusluokan alentaminen on ollut kiellettyä tammikuusta 2020 lähtien.

Kesäksi on mahdollista valita renkaat, joiden kantavuus- ja/tai nopeusluokka on korkeampi kuin valmistajan ilmoittama, mutta se ei saa olla pienempi.

Kuinka monta rengasta saa vaihtaa samanaikaisesti?

On tärkeää, että kaikkien neljän renkaan koko vaihdetaan samanaikaisesti niin, ettet vaihda vain kahta samalla akselilla olevan renkaan kokoa.

Nyt kun sinulla on kaikki tiedot, joita tarvitset rengaskoon vaihtamiseen, voit käyttää alla olevaa rengasvalitsinta löytääksesi autoosi sopivan renkaan:

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
 • Auto
 • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.