Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
r1a2 header

Miten valita parhaat renkaat autoon

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Mitkä renkaat tarvitsen? Miten valita parhaat renkaat autoon? Jos pohdit näitä kysymyksiä, artikkelimme auttaa sinua tekemään oikean valinnan huomioimalla päätöksessä tärkeät tekijät.

Rengaskoko saattaa vaikuttaa ainoalta tärkeältä tekijältä renkaita valittaessa. Kuten tulemme näkemään, renkaita valittaessa on kuitenkin erittäin tärkeää huomioida myös oma ajotapa ja sääolosuhteet. Auttaaksemme sinua tekemään oikean valinnan tarkastelemme myös eurooppalaista merkintäjärjestelmää ja tarjoamme sinulle päätöksentekotyökalun.

Noudata valmistajan ilmoittamia mittoja

Tämä on aivan ensimmäinen kriteeri valittaessa renkaita autoon.

Koska renkailla ei ole vakiokokoa, sinun on ensin määritettävä oman ajoneuvosi kanssa yhteensopivat rengaskoot, ennen kuin teet valinnan muiden, alla esiteltyjen kriteerien pohjalta.

auto edito etsi rengaskoko renkaan sivulta vinkkejä ja ohjeita

Miten selvitän rengaskoot, jotka sopivat omaan autooni?

Renkaan koko ilmaistaan renkaan sivuseinämässä olevalla numero- ja kirjainyhdistelmällä.
Tämän tiedon avulla voit löytää omaan autoosi sopivat renkaat.
Tässä on esimerkki renkaan täysistä mitoista: 255/55 R17 72H

Rengaskoot näkyvät myös kuljettajan tai matkustajan ovessa:

Rengaskoot on myös mainittu ajoneuvon käyttöoppaassa (jonka pitäisi olla hansikaslokerossa). Näissä asiakirjoissa on yleensä kaikki renkaiden kokoon ja teknisiin tietoihin liittyvät tiedot sekä suositellut rengaspaineet.

Mitä nämä kirjaimet ja numerot tarkoittavat?

Renkaan leveys tai poikkileikkausleveys(Esimerkki: 255)
Renkaan leveys millimetreinä mitataan renkaan ulkoisen sivuseinämän leveimmästä kohdasta renkaan sisäisen sivuseinämän leveimpään kohtaan.

Profiilisuhde(Esimerkki: 55)
Profiilisuhde tarkoittaa renkaan sivun korkeuden ja renkaan leveyden välistä suhdetta. Mitä pienempi luku on, sitä matalampi on renkaan sivu – tuloksena on paremmat kaarreajo-ominaisuudet mutta samalla heikompi ajomukavuus.

Rakenne : (Esimerkki: R)
Tämä ilmaisee renkaan sisärakenteen. Suurin osa renkaista on vyörenkaita (”R”, ”Radial”), ja muita vaihtoehtoja ovat ristikudosrenkaat (”D”, ”Diagonal”) tai puolivyörenkaat (”B”, ”Belted”).

Renkaan sisähalkaisija : (Esimerkki: 17)
Luku on ilmoitettu tuumina, ja se ilmaisee vanteen halkaisijan, johon rengas on suunniteltu sopimaan.

Kantavuusluokka(Esimerkki: 72)
Tämä tunnus ilmoittaa enimmäiskuorman, jonka rengas pystyy kannattamaan, kun se on täytetty suurimpaan turvalliseen paineeseen. Kutakin kantavuustunnusta vastaavan kuorman voi tarkistaa vastaavuustaulukosta.

Esimerkiksi 72 = 355 kg.

Löydät omasi kantavuusluokkakaaviosta:

Suorituskykyluokka (nopeusluokka) : (Esimerkki: H)

Tämä merkintä ilmaisee suurimman turvallisen nopeuden, jolla rengas pystyy kuljettamaan kuorman tietyissä olosuhteissa. Nopeusluokat etenevät aakkosjärjestyksessä A:sta (alin) Y:hyn (korkein) yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: H sijaitsee U:n ja V:n välissä.

Esimerkiksi H = 210 km/h.

Tarkista renkaasi enimmäisnopeus alla olevasta suorituskykyluokkataulukosta. Voimassa olevia nopeusrajoituksia ei saa ylittää.

Suuren kantavuuden renkaat (HL-renkaat) 

HL-renkaat on suunniteltu tukemaan sähkö- ja hybridiajoneuvojen painoa. Niiden ansiosta voidaan käyttää samaa rengaskokoa mutta suuremmalla kantavuudella. 

Mistä tunnistaa HL-rengas? Renkaan koon alussa on HL-etuliite. Lisätietoja

Mitä ovat ensiasennusrenkaat (OE)?

OE (Original Equipment) tarkoittaa alkuperäisiä varusteita eli sitä, että ajoneuvovalmistaja on hyväksynyt renkaat ajoneuvon vakiovarusteeksi.
Jotkin ajoneuvovalmistajat, kuten Audi, BMW ja Mercedes, varustavat ajoneuvonsa renkailla, jotka on suunniteltu juuri kyseistä automerkkiä varten. Näiden renkaiden sivupinnassa on erityinen OE-merkintä. Tässä tapauksessa MICHELIN suosittelee ajoneuvossa käytettäväksi kyseisellä OE-merkinnällä varustettuja renkaita.

OE-merkintätaulukko ajoneuvon merkin mukaan:

marked tyre

Renkaiden valinta autoon käyttötavan ja käyttöolosuhteiden mukaan

Kun olet selvittänyt mitat, sinun on huomioitava seuraavat kolme kriteeriä:
● sääolosuhteet, joissa ajat
● oma ajotapasi
● ajoneuvon tyyppi (sähköinen vai terminen).
 

Sääolosuhteet:

Eräs kriteeri, jonka suosittelemme ottamaan huomioon valittaessa renkaat autoon, on sääolosuhteet.

Kuinka valitsen renkaat autoon säätilan mukaan?

● Valitse kesä- ja talvirenkaat, jos ajat vuoristoisella alueella, jossa on ankarat talviolosuhteet (lunta ja jäätä) useiden kuukausien ajan vuodesta ja jossa lämpötila laskee 7 °C:n alle. Jos talviolosuhteet ovat tätä ankarammat, katso lisätietoja artikkelistamme "Kuinka valita talvirengas?"

 

34963888 m

● Valitse ympärivuotiset renkaat, jos asut alueella, jossa talvet ovat leutoja ja jossa lunta sataa harvakseltaan.
​​​​​​​● Käytä kesärenkaita vuoden ympäri, jos ajat eteläisessä Euroopassa, jossa talvet ovat leutoja (lämpötila yli 7 °C, ei lunta).

Oma ajotapasi:

Varmista ajomukavuutesi etsimällä omaan ajotapaasi sopivat renkaat.

Jos haluat hiljaisen ja miellyttävän ajomatkan:

Etsi renkaita, joiden kerrotaan olevan käytössä miellyttävät tai tasaisen ajon tarjoavat tai joissa on alhainen rengasmelu. Yleisesti ottaen Touring-renkaat, joilla on alempi nopeusluokka (S-, T- tai H-merkintä sivuseinämässä), on optimoitu nopeuden sijasta ajomukavuus huomioiden – on suositeltavaa, että et koskaan asenna rengasta, jonka nopeusluokka on alhaisempi kuin ajoneuvon valmistajan määrittämä nopeusluokka. Vältä myös aggressiivisen näköisiä urituksia – ne saattavat näyttää hyviltä mutta voivat saada aikaan paljon tiemelua.
Tällöin esimerkiksi Primacy 4+ -renkaamme olisi hyvä valinta.

Jos haluat tuntea jokaisen kaarteen sisuksissasi:

Etsi renkaita, joiden sanotaan tarjoavan hyvä käsiteltävyys tai ohjaustarkkuus. Niitä kutsutaan yleensä erittäin suorituskykyisiksi renkaiksi, ja niillä on korkeammat nopeusluokat, eli ne on optimoitu tarjoamaan parempi hallinta ja jäykempi ja tarkempi ajettavuus.
Tällaiseen ajotapaan sopii esimerkiksi Pilot Sport 5 -renkaamme.

Ajoneuvon tyyppi (sähköinen vai terminen):

Markkinoille tulee koko ajan yhä enemmän sähköautoja. Nyt tarjolla on erikoisvalmisteisia renkaita, sillä ne on suunniteltu juuri näiden ajoneuvojen erityisominaisuudet huomioiden. Esimerkiksi alhaisen vierintävastauksen renkaat sopivat akun käyttömatkan maksimointiin. Tämä koskee E-Primacy- ja Pilot Sport EV -renkaitamme.

Vaikka E-Primacy-rengasta ei olekaan suunniteltu sähköajoneuvoille, se sopii niihin erityisen hyvin alhaisen vierintävastuksensa ansiosta. Pilot Sport EV -rengas sopii paremmin ”urheilullisiin” sähköautoihin (esim. Porsche Taycan ja Tesla Model Y)

RENGASRYHMÄT

MILLE AJONEUVOILLE?

SUOSITELTU

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Terminen

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Terminen / Sähköinen

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Terminen

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Sähköinen

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Terminen / Sähköinen

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Terminen / Sähköinen

Renkaiden valinta käyttämällä apuna eurooppalaista rengasmerkintäjärjestelmää

Valitessasi omalle autollesi parhaita renkaita voit käyttää apuna myös EU:n määrittämää merkintäjärjestelmää, joka korostaa tiettyjä renkaiden suorituskykyominaisuuksia, etenkin märkäpitoa ja energiatehokkuutta, ja jossa rengas saa luokituksen A:sta E:hen.

Katso artikkelimme eurooppalaisesta rengasmerkintäjärjestelmästä

Työkalu, joka auttaa sinua valitsemaan parhaat renkaat autoosi

Tämä työkalu auttaa sinua valitsemaan sopivimman renkaan Michelinin rengasvalikoimasta yllä mainittujen kausikriteerien mukaisesti. 

Esimerkiksi jos käytössäsi on Renault Scenicin kaltainen perheauto ja ajat vuoristossa, tarvitset kesä- ja talvirenkaat.  Tällöin valintasi voi esimerkiksi olla MICHELIN Alpin ⁶ talveksi ja MICHELIN Primacy ⁴ kesäksi. 

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.