Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Auton melu: ovatko sähköautot hiljaisempia kuin bensiiniautot?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Liikenteen melu koostuu moottorin melusta, renkaista lähtevästä melusta, tiemelusta ja renkaiden viheltävästä äänestä. Mutta aiheuttavatko sähköautot vähemmän melua kuin bensiiniautot? Vastaus löytyy tästä artikkelista. 

Bensiiniauton äänet: mitä ääniä polttomoottoriajoneuvo tuottaa?

Polttomoottoriajoneuvossa moottorin ääni on kuuluvin auton ääni (paitsi jos ajoneuvossa on jokin vika). Tämä auton ääni johtuu termodynamiikasta: kun lämpöenergia muutetaan mekaaniseksi autoa liikuttavaksi energiaksi, moottorin sylinterit tuottavat pulsseja (ääniä), jotka tulevat ulos pakoventtiilin kautta.

Sähköauton äänet: mitä odottaa?

Ovatko sähköautot hiljaisempia kuin bensiiniautot?  Sähköajoneuvossa ei ole moottoria. Sen sijaan siinä on akkukäyttöinen moottorijärjestelmä. Toisin kuin termodynamiikka, sähkömagnetismi ei aiheuta melua. Tämän ansiosta moottori on lähes täysin äänetön.

Ehkä jopa liian hiljainen! Sähköajoneuvot ovat paljon hiljaisempia kuin bensiiniautot. Pienillä nopeuksilla (alle 30 km/h) ne ovat niin hiljaisia, että jalankulkijoiden onnettomuuksien vähentämiseksi EU on ottanut käyttöön sähköajoneuvoja koskevan asetuksen, jossa sähköajoneuvoille asetetaan 56 desibelin vähimmäisraja pienillä nopeuksilla.

Tämä vastaa tiskikoneen ääntä, toimiston tietokoneen ääntä tai lähes tyhjän ravintolan hiljaista puheensorinaa... Polttomoottoriautojen ääni on keskimäärin lähempänä 65 desibeliä, mikä vastaa vilkasta luokkahuonetta

Renkaista lähtevä melu sähköautolla ajettaessa

Sähköauton ääni on lähtöisin renkaiden äänestä: renkaiden rullaava ääni tien pinnalla (jota usein kuvataan auton sisälle kuuluvana matalana taustameluna).

Aiheuttavatko sähköauton renkaat enemmän ääntä kuin polttomoottoriajoneuvon? Eivät.
Jos kuulet paremmin renkaan rullaavan äänen tien pinnalla, se johtuu siitä, että sähkömoottori ei pidä juuri lainkaan ääntä. Sinusta tulee siis herkempi kaikille lisä-äänille.

Tämä renkaiden ääni riippuu tien kunnosta, mikä aiheuttaa auton sisälle tuntuvaa tärinää. Edes moottoriteillä ei aina ole samanlaista pintaa. Tässä kohtaa rengas- ja autonvalmistajilla on edessään todellinen haaste.

Autosta kuuluva viheltävä ääni

Renkaan ääni riippuu myös ajonopeudesta. Mitä kovempaa ajat, sitä enemmän autosi viheltää.  MICHELIN tekee kovasti töitä tämän eteen, jotta voisit nauttia sähköautolla ajamisesta.

Michelinin ratkaisu rengasmelun vähentämiseksi on monimutkainen yhdistelmä kulutuspintakuviota ja tuotemerkin Acoustic®-teknologiaa, joka vähentää auton sisäistä melua jopa 20 prosenttia. (1) 

OIKEUDELLISET ILMOITUKSET

(1) – Meluhaitat – Sisäinen melumittaus, tehty vuonna 2016, 245/45 R19 -koon renkailla, KIA Cadenza -ajoneuvolla. Melutaso mitattuna alueella ”170–230 Hz”. Tulokset voivat vaihdella ajoneuvon, rengasvalikoiman ja koon, nopeuden ja tieolosuhteiden mukaan.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.