Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
123218334 comp

MITEN JAKELUAUTON RENGASKOKOA LUETAAN?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Kun jakeluautoon on vaihdettava renkaat, on tärkeää tietää rengaskoko. Mutta mistä rengaskoko löytyy ja miten sitä tulkitaan? Lue tärkeät tiedot tästä artikkelistamme.

Mistä löydän jakeluauton rengaskoon?

Se on hyvin helppoa. Jakeluauton rengaskoko on aina merkitty renkaan sivuun. Sinun ei tarvitse kuin kumartua alas ja lukea renkaiden kyljessä olevat numerot ja kirjaimet.

Kokomerkintä näyttää tältä:

225/65 R 16 C 112/110 R

Mitä tämä merkintä tarkoittaa? Se on kokoelma hyödyllisiä tietoja, jotka määrittävät renkaan koon. Jotta ymmärtäisit sen paremmin, jaamme sen osiin:

  • Ensimmäinen numero (225 tässä esimerkissä) ilmoittaa renkaan leveyden millimetreinä
  • Toinen numero (65) ilmoittaa renkaan korkeuden ja leveyden välisen suhteen prosentteina
  • Kirjain R ilmoittaa renkaan rakennetyypin (radial = vyörengas)
  • Seuraava numero (esimerkissämme 16) kertoo vanteen halkaisijan tuumina

 
Sitä seuraava kirjain antaa lisätietoa: "C" esimerkissämme tarkoittaa, että rengas on vahvistettu, eli se kestää tavallista henkilöautoa raskaampia kuormia ja sopii siksi jakeluautoihin ja kevyisiin hyötyajoneuvoihin. (Lisätietoja saat lukemalla Vahvistettuja renkaita käsittelevän artikkelimme).

  • 112/110 on kantavuustunnus (112 yksittäisasennukseen ja 110 pariasennukseen).
  • R on nopeus- eli suorituskykyluokka.

 
Rengaskoon lisäksi jakeluauton renkaassa on muitakin merkintöjä, jotka ovat tärkeitä oikeaa rengasta valittaessa. Näitä ovat kantavuustunnus ja suorituskykyluokka.

Mikä on jakeluautonrenkaan kantavuustunnus?

Jakeluauton kantavuustunnus on ilmoitettu taulukossa, josta löytyy renkaan vastaava kantavuus kiloissa. Tämä on enimmäiskuorma, jonka rengas voi kantaa.

Kantavuusluokkataulukko näyttää enimmäiskuorman kullekin kantavuustunnukselle.

Renkaan kantavuusluokka ilmaistaan numeroilla ja kirjaimilla. Tämä kirjain kuvaa nopeus- eli suorituskykyluokkaa (katso alla).

Esimerkki:  112/110 R

Tässä 112/110 on kantavuustunnus. Se vastaa 1120 kg:n enimmäiskuormaa yksittäisasennuksessa ja 1060 kg:n enimmäiskuormaa pariasennuksessa.

Pakettiauton renkaan kantavuustunnus vastaa renkaan enimmäiskantavuutta

Mikä on pakettiauton renkaiden nopeus- eli suorituskykyluokka?

Renkaissasi ei ole ainoastaan kuormitusrajoitusta. Niissä on myös nopeusrajoitus, ts. maksiminopeus, jonka rengas kestää maksimikuormalla. Nopeusluokitus on tietenkin suuntaa-antava, eikä sen pitäisi olla etusijalla teillä tai moottoriteillä ajettaessa.

Renkaan nopeusluokitus on merkitty kirjaimella.

Yllä olevassa esimerkissä (112/110 R) kirjain R ilmoittaa renkaan nopeus- eli suorituskykyluokan. Nopeusluokitustaulukon mukaan tämä kirjain vastaa 170 km/h:n enimmäisnopeutta.

Kaksoismerkintä

Vaikka yllä kuvatut yleiset ominaisuudet koskevat useimpia renkaita, jakeluauton renkaissa on joskus erityisominaisuus: lisämerkintä, jossa on korkeampi nopeusluokitus yhdistettynä pienempään kantavuuteen.

Esimerkiksi joissakin rengasko'oissa esiintyy tämäntyyppinen merkintä (joskus kaksoismerkintä kantavuudelle sulkeissa):

205/65 R 16C 107/105T (103H)

Huomaa, että suorituskykyluokka on lisätty toiseen numeroon, mutta viittaa molempiin kantavuustunnuksiin.

Kaksoismerkintä kantavuudelle tulkitaan seuraavasti:

  • 107: ilmoittaa maksimikantavuuden yksittäisasennettuna (tässä: 975 kg rengasta kohden)
  • 105: ilmoittaa maksimikantavuuden paripyöräkäytössä (tässä: 925 kg rengasta kohden)

 
Myös kaksoismerkintä kantavuudelle voidaan sisällyttää merkintään (103H esimerkissämme). Se on täydentävä merkintä renkaassa, jossa on korkeampi nopeusluokitus ja pienempi kantavuus.

Tässä 103H tarkoittaa 875 kg:n kantavuutta rengasta kohti.

Nyt tiedät, kuinka valita oikeankokoiset renkaat oikealla kuormituksella ja suorituskykyluokalla jakeluautoosi.

Artikkelistamme "Mitkä ovat parhaat renkaat jakeluautoon " löydät lisätietoja jakeluauton renkaan valinnasta.

Tiesitkö myös, että voit tarkentaa rengasvalintaasi EU-rengasmerkintöjen avulla? Lue seuraava kappale, jolloin osaat tehdä oikean valinnan.

Parempi rengasvalinta EU-rengasmerkinnän avulla

cklbt6uam07ts01nkbu3wz58b fuel max

Euroopan komissio otti EU-rengasmerkinnän käyttöön Euroopassa vuonna 2012. Merkintää uudistettiin toukokuussa 2021, ja sen tarkoituksena on auttaa autoilijoita tekemään tietoon perustuvan valinnan renkaita ostaessaan kolmen kriteerin perusteella:

• polttoainetaloudellisuus
• märkäpito
• vierintämelu
 
Nämä A-E-kirjaimella luokitellut kriteerit on merkitty tarroihin symboleilla, joiden avulla kuluttajan on helppo ymmärtää yhdellä silmäyksellä, kuinka rengas toimii kaikilla näillä alueilla.

Tässä esimerkissä rengasmerkintätarra osoittaa, että Michelin-renkaan polttoainetaloudellisuusluokka on B, märkäpitoluokka on B ja vierintämeluluokka on A. Nämä ovat tärkeitä ohjeita kuluttajalle renkaan valinnassa.

Nyt sinulla on kaikki tiedot, joita tarvitset parhaiden jakeluauton renkaiden valintaan. Rengasvalitsimemme avulla löydät oikeat rengaskoot, jotka takaavat parhaan suorituskyvyn:

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.