Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
Driving safely on mountain roads

TURVALLINEN AJOVUORISTOSSA

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Vuoristoteillä ajaminen edellyttää asianmukaisia varotoimia. Näin varmistetaan turvallisuus etenkin vaikeissa sääolosuhteissa märällä, lumisella tai jäisellä tiellä.

Lue asiantuntijoidemme vinkit turvalliseen ajoon vuoristoteillä.

Sisällys:

Miten valmistautua ennen matkaa

Vuoristoon suuntavan on hyvä ottaa huomioon joitakin varotoimia, jotta ajaminen sujuisi turvallisesti.

1 - Pakkaa mukaan tarpeelliset varusteet

Seuraavassa on lista tärkeimmistä apuvälineistä, jotka voivat lisätä turvallisuutta vuoristotiellä, erityisesti talvella:

 • huurteenpoistospray ja kaavin nopeaan huurteen- ja jäänpoistoon
 • lumilapio
 • pussillinen hiekoitushiekkaa, jos pyörät jäävät sutimaan
 • huopa ja lämpimiä vaatteita, jos matka katkeaa ja kylmässä autossa joudutaan odottamaan pidempään
 • juomavettä ja eväitä
   

2 - Tarkista moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen taso

Kukaan ei halua kärsiä moottoriviasta etenkään kylmällä säällä ja vuoristoteillä. Tästä syystä on aina suositeltavaa tarkistaa öljymäärä ennen liikkeellelähtöä, sillä se estää moottorin ja muiden komponenttien liiallisen kuumenemisen. Autoon tulee myös lisätä jäähdytysnestettä, sillä se auttaa pitämään moottorin lämpötilan aina alle 100°C:ssa. Jos lämpötila nousee liian korkeaksi, pysäytä auto turvalliseen paikkaan ja odota muutama minuutti, kunnes lämpötila laskee.

3 - Tarkista ajovalot

Hyvä näkyvyys tiellä on ensiarvoisen tärkeää turvallisuuden kannalta. Erityisen tärkeää se on vuoristoteillä, joissa ei ole katuvaloja. Huolehdi siis auton valojen toimivuudesta, jotta näet eteenpäin ja muut autoilijat näkevät sinut.

4 -Tarkista pyyhkijänsulat

Tuulilasinpyyhkimien kunnolliseen toimintaan on voitava luottaa vesi- tai lumisateella. Muista tarkistaa myös tuulilasin pesunesteen määrä.

5 - Tarkasta renkaat

Renkaiden tarkastuksessa on kiinnitettävä huomiota kahteen tärkeään seikkaan:

 • renkaiden urasyvyyteen
 • rengaspaineeseen

 
Renkaiden kuluminen on väistämätöntä ajan myötä, ja jos se saavuttaa lakisääteisen rajan, ajaminen on vaarallista. Kun renkaiden kulutuspinta on saavuttanut lain määräämän minimiurasyvyyden, ne eivät enää pysty tarjoamaan samaa suorituskykyä etenkään märällä tiellä. Lue lisää renkaiden kulumisasteen tarkastamisesta.

Rengas menettää painetta luonnollisesti ajan myötä. Oikea rengaspaine takaa hyvän käsiteltävyyden ja siten paremman turvallisuuden erityisesti alamäessä. Se ehkäisee myös renkaiden epätasaista ja/tai ennenaikaista kulumista. Tästä syystä on tärkeää tarkistaa rengaspaineet säännöllisesti, etenkin ennen pitkiä ajomatkoja tai vuoristossa ajoa.

Voit paineistaa renkaat huoltoaseman ilmantäyttöpumpulla

Onko autossasi vuoristossa ajoon soveltuvat renkaat?

Sääolosuhteet vuoristossa vaihtelevat ja voivat joskus muuttua vaikeiksi. Siksi on tärkeää varustaa auto vuoristo-olosuhteisiin sopivilla, suorituskykyisillä renkailla.

Alueen talvilämpötiloista, lumipeitteestä ja jäävaarasta riippuen tietyt renkaat takaavat paremman turvallisuuden ja optimaalisen suorituskyvyn. Tutustu vinkkeihimme oikeiden renkaiden valintaan.

michelin crossclimate 2

Ajaminen vuoristossa: turvalliset ajovinkit

Vuoristoajo sisältää mutkaisia teitä ja paljon nousuja ja laskuja. Näkyvyys saattaa heikentyä, mutkia on paljon ja jotkut niistä voivat olla jyrkkiä. Turvallinen ajotapatarkoittaa ajokäyttäytymisen mukauttamista, myös kuivilla teillä.

Yleisiä ohjeita

 • Aja aina varovasti ja hitaasti ja pidä riittävä etäisyys, erityisesti märällä, lumisella tai jäisellä ajoradalla.
 • Hidasta ennen mutkaa, jossa on huono näkyvyys ja anna lyhyt äänimerkki mutkaa lähestyessäsi. Näin mahdolliset vastaantulijat voivat havaita saapumisesi jo ennen kuin he näkevät sinut.
   

Turvallinen ajo ylämäessä

Hidasta ennen jokaista mutkaa ja kiihdytä varovasti kaarteessa. Kierrosten putoaminen tarkoittaa, että autolla on vaikeuksia päästä eteenpäin ylämäessä. Älä paina kaasua vaan vaihda pienemmälle ja palauta auton hallinta tällä tavoin. Etenkin ylämäen jyrkissä mutkissa tämä voi olla erityisen hyödyllinen keino.

Turvallinen ajo alamäessä

Jarruta alamäessä mutta käytä mahdollisimman paljon moottorijarrutusta: kytke pienemmälle vaihteelle sitä mukaa kun auton vauhti hidastuu.

Turvallinen ajo talvella

Turvallinen ajo talvella

Kaikki yllä mainitut ohjeet koskevat myös talviolosuhteita, mutta silloin on noudatettava erityistä varovaisuutta. Vuoristossa ajaminen talvisaikaan tarkoittaa vaikeampia sääolosuhteita verrattuna kesäkeliin.

Lumella tai jäällä auto käyttäytyy jarrutettaessa eri tavalla. Jos painat jarrupoljinta liian lujaa ja äkillisesti, auton pyörät voivat lukkiutua ja luistaa. Muista siis jarruttaa hitaasti ja asteittain, jotta renkaiden pito palautuu ja auton vauhti hidastuu.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.