Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
motorhomes tyres header

Mitä asuntoauton renkaita minun tulisi käyttää?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Olitpa sitten satunnainen matkailija tai intohimoinen karavaanari, mietit varmaankin , minkä tyyppiset renkaat soveltuvat asuntoautoosi ja miten huolehtia asuntoauton rengaspaineista. Tätä kaikkea käymme läpi tässä artikkelissa.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Minkä tyyppinen asuntoauto sinulla on?

Kun valitset parhaat renkaat asuntoautoosi, huomioi ennen kaikkea asuntoautosi korimalli. Asuntoautoja on neljää päätyyppiä: retkeilyauto, alkoviauto, puoli-integroitu asuntoauto ja A-luokan integroitu asuntoauto.

type 01

1 – Retkeilyauto:

 

Retkeilyauto on kaikkein pelkistetyin asuntoautomalli. Sen erityispiirteenä on katto, jonka voi nostaa ylös ja tehdä näin tilaa vuoteelle.
Esimerkkimallit: Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS ja Adria Twin Supreme.
MICHELININ suosittelemat asuntoauton renkaat: C-merkityt renkaat.

Agilis -valikoimamme sopii täydellisesti tähän ajoneuvotyyppiin.

type 02

2 – Alkoviauto:

 

"Alkoviauto" on hieman korkeampi kuin muut asuntoautot. Sen tunnistaa ohjaamon päällä olevasta nukkumatilasta (alkovista) (esimerkiksi malleissa Ford Transit tai Iveco Daily).
MICHELININ suosittelemat asuntoauton renkaat: CP-merkityt renkaat.

CrossClimate Camping -valikoimamme sopii tähän ajoneuvotyyppiin.

type 03

3 – Puoli-integroitu asuntoauto:

"Puoli-integroitu asuntoauto" on ikään kuin kevyempi versio "alkoviautosta” ilman ohjaamon yläpuolella olevaa makuutilaa. 
Esimerkiksi mallit Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G ja Chausson Titanium 640 kuuluvat "puoli-integroitujen asuntoautojen” luokkaan.
MICHELININ suosittelemat asuntoauton renkaat: CP-merkityt renkaat.

CrossClimate Camping -valikoimamme sopii täydellisesti tämäntyyppiseen ajoneuvoon.

type 04

4 – A-luokan integroitu asuntoauto:

A-luokan integroitu asuntoauto on muita matkailuautomalleja tilavampi ja viihtyisämpi. Sen takaosassa on kunnollinen makuuhuone ja laadukkaat varusteet. 
Esimerkkimallit: Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 ja Hymer B-Klasse ModernComfort.
MICHELININ suosittelemat asuntoauton renkaat: CP-merkityt renkaat.

CrossClimate Camping -valikoimamme sopii täydellisesti tämäntyyppiseen ajoneuvoon.

Miksi CP-merkittyjä renkaita suositellaan raskaille asuntoautoille?

Jos asuntoautosi on tyypiltään "alkoviauto", "puoli-integroitu asuntoauto" tai "A-luokan integroitu asuntoauto", C-merkityn renkaan suorituskyky ei välttämättä ole riittävä. Suosittelemme, että käytät sen sijaan CP-merkittyjä renkaita. 

Miksi? CP-merkityt renkaat on suunniteltu erityisesti raskaille asuntoautoille. Näissä asuntoauton renkaissa on korkeampi kuormitusindeksi ja -paine sekä vahvistettu runko.

Miksi CP-merkityiltä asuntoauton renkailta vaaditaan suurempaa kuormituskapasiteettia?

Asuntoautot ovat yleensä raskaita ajoneuvoja (itse ajoneuvo ja sisätilat) ja niiden painoon lisätään myös matkatavaroiden (matkatavarat, polkupyörät...) paino.

Lisäksi asuntoautoissa on korkea painopiste, joskus huomattava takaylitys (ajoneuvon takimmaisen osan ja taka-akselin välinen etäisyys) ja lisäkuorma, joka voi jakautua epätasaisesti. 

schema

1 – Epätasainen staattisen kuorman jakautuminen (esim. vesisäiliö)
2 – Korkeampi kuormitus takaosassa (esim. polkupyöräteline)
3 – Kuorman heilahtelu keskipakovoimasta ja painopisteestä riippuen  (esim. mutkissa)

Kaikkien neljän renkaan on kestettävä tätä suurta kuormitusta useiden kilometrien ajan. Siksi CP-merkinnällä varustetut renkaat soveltuvat tähän tarkoitukseen paremmin kuin C-merkinnällä varustetut renkaat.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) suosittelee CP-renkaita


Vuodesta 2003 lähtien ETRTO on suositellut, että edellä kuvatun tyyppisten asuntoautojen renkaiden rengaskokomerkinnässä tulisi olla näkyvä CP-merkintä tavanomaisen C-merkinnän sijasta, jota käytetään pakettiautojen renkaissa.

CP-tunnus on merkitty asuntoautojen renkaiden kylkeen.

Asuntoauton renkaat, joissa on CP-merkintä, kuten MICHELIN CrossClimate Camping, on suunniteltu erityisesti tämäntyyppisten ajoneuvojen korkeampia kuormituksia silmällä pitäen sekä ETRTO:n suositusten mukaisesti. Näin varmistetaan asuntoautosi mahdollisimman turvallinen ajettavuus.


Asuntoauton rengaspaineet

Turvallisuuden ja ajoneuvon vakauden varmistamiseksi on huomioitava toinenkin tärkeä seikka: asuntoautosi renkaat tulee säätää oikeaan paineeseen. Asuntoauton renkaiden ilmamäärä ja -paine määräävät renkaiden kantavuuden.

Asuntoauton renkaat, joissa on CP-merkintä, on suunniteltu toimimaan korkeammalla paineella kuin pakettiautojen renkaat (C-merkintä), mikä parantaa käsiteltävyyttä ja lisää suurten asuntoautojen kuormituskestävyyttä.  

ETRTO suosittelee asuntoautojen CP-renkaisiin seuraavia ilmanpaineita:
●    Taka-akseli: asuntoauton rengaspaineen tulisi olla 5,5 baaria (80 psi). Renkaaseen kohdistuvaa enimmäiskuormaa ei saa ylittää.
(Huomaa, että yli 4,5 baarin (65 psi) paineessa on käytettävä metalliholkkia venttiilissä tai erityistä korkeapaineista kumiventtiiliä).
●    Etu-akseli:  noudata ajoneuvonvalmistajan suosituksia, jotka löytyvät esimerkiksi auton ohjekirjasta.

Muista tarkistaa asuntoautosi rengaspaineet kerran kuussa ja aina ennen lähtöä pidemmälle matkalle. 

157751925 m

Mitkä ovat suositukset asuntoauton pitkäaikaiselle pysäköinnille?

Mikäli ajoneuvo jätetään seisomaan pidemmäksi aikaa:

  • Varmista, että rengaspaineet on säädetty ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti. Vältä ehdottomasti vajaapainetta, joka todennäköisesti vahingoittaisi asuntoauton renkaita.
  • Suojaa asuntoauton renkaat mahdollisuuksien mukaan auringonvalolta, sillä UV-säteily ja kuumuus nopeuttavat renkaiden ennenaikaista vanhenemista.
  • Mikäli mahdollista, suojaa asuntoauton renkaat kylmän ja kostean lattian vaikutuksilta nostamalla ajoneuvo pukeille.
  • Tarkista renkaiden kunto ja säädä rengaspaineet ennen ajoneuvon käyttöä.

Mitkä matkailuauton renkaat sopivat käyttöön kaikissa sääolosuhteissa?

Jos haluat ajaa matkailuautolla turvallisesti varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, suosittelemme käyttämään MICHELIN CrossClimate Camping -renkaita.

MICHELIN CrossClimate Camping -rengas on ihanteellinen valinta, sillä se on 3PMSF-sertifioitu (3 Peak Mountain Snow Flake) ja tarjoaa hyvät talvirenkaan ominaisuudet viileissä lämpötiloissa (jopa −7 °C:ssa) ja märällä lumella sekä erinomaiset kesärenkaan ominaisuudet, kuten jarrutustehon kuivalla ja märällä tiellä. 

Renkaan vankan rakenteen ja pidon ansiosta voit ajaa vaikeuksitta nurmella, soralla, hiekalla tai mudassa.

Rengas on suunniteltu erityisesti raskaita kuormituksia sekä raskaimpia asuntoautoja varten. Siksi se on CP-merkitty ja erinomainen valinta asuntoautoon.

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.