Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
tiresealant 1

Miten vararengas asennetaan?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Renkaan puhkeaminen on valitettavan yleinen vahinko, joka sattuu kaikille autoilijoille joskus. Siksi on tärkeää osata asentaa vararengas ja varmistaa, että käytössä on kaikki tarvittavat työkalut ja tarvikkeet rikkoutuneen renkaan nopeaan vaihtamiseen, jolloin voit jatkaa matkaa mahdollisimman pian. 

Tyhjentyneen renkaan vaihtaminen vararenkaaseen

Onneksi renkaan vaihtaminen ei ole kovin vaikeaa, kunhan tietää mitä tehdä. Seuraavassa annamme yksinkertaiset ohjeet puhjenneen renkaan vaihtamiseksi. Vastaamme myös joihinkin yleisimpiin kysymyksiin koskien renkaan vaihtoa rengasrikkotilanteessa

Varmista aina ennen ajomatkaa, että mukanasi on kaikki tarvittavat työkalut ja tarvikkeet vararenkaan vaihtamista varten. Suurin osa näistä tarvikkeista kuuluu auton vakiovarusteluun, mutta joitakin hyödyllisiä lisätarvikkeita kannattaa säilyttää esimerkiksi hansikaslokerossa erilaisten hätätilanteiden varalta (kuten taskulamppu tai puhjenneen renkaan korjaussarja).

Välttämättömät tarvikkeet renkaan vaihtamiseen

  • tunkki
  • auton ohjekirja
  • täysi vararengas (muista tarkistaa vararenkaan paine säännöllisesti!)
  • ristikkoavain

Hyödyllisiä lisätarvikkeita

  • tasku-/otsalamppu
  • pyörän kiilat
  • renkaan korjaussarja.

ohjeet vaihe vaiheelta

Vaihe 1: Aja ajoradan sivuun ja etsi turvallinen paikka 

Heti kun huomaat renkaan puhjenneen, hidasta vauhtia ja vältä äkkinäisiä liikkeitä. Etsi tasainen tienpätkä, esimerkiksi parkkipaikka, tai tarvittaessa kovapintainen piennar, jossa on riittävästi tilaa työskennellä turvallisesti auton ympärillä. 

Vaihe 2: Pysäköi auto ja kytke hätävilkut päälle

Muistathan, että auton parissa saa työskennellä vain turvallisessa sallitussa paikassa. Lisäksi auton tulee olla tasaisella maalla. Kytkemällä hätävilkut päälle varmistat, että muut autoilijat havaitsevat tilanteesi. Tämä on erityisen tärkeää vilkasliikenteisen tien varrella. Muista pukea ylle heijastinliivi ja vie heijastava varoituskolmio riittävän etäälle auton taakse.  

Vaihe 3: Aseta pyörien kiilat paikoilleen

Jos mukanasi on rengaskiilat, aseta ne renkaiden ympärille puhkeamiskohdan vastakkaiselle puolelle, jotta auto ei pääse vierimään (jos esimerkiksi puhjennut rengas on takana, aseta kiilat eturenkaiden taakse). Pyörien tulee olla tuettu kiiloilla, ja käsijarrun ja vaihteen (tai pysäköintivaihteen automaattivaihteiston tapauksessa) tulee olla päällä, jotta auto ei pääse vierimään.

Vaihe 4: Tarkista, että käytettävissäsi on kaikki tarvittavat varusteet 

Ota tunkki ja ristikkoavain autosta ja lue auton käyttöoppaasta automalliasi koskevat tärkeät tiedot. Etsi vararengas, joka on yleensä tavaratilan lattian alla, ja tarkista että, siinä on ilmaa. Jos voit laittaa vararenkaan turvalliseen paikkaan, esimerkiksi nurmikolle auton viereen, nosta se ulos autosta ja laita se varovasti kyseiseen paikkaan.

Vaihe 5:  Irrota puhjenneen renkaan pölykapseli

Jos renkaassa on pyöränmutterit peittävä pölykapseli, irrota se ristikkoavaimen litteällä päällä. Laita se sivuun. 

Vaihe 6: Löysää pyöränmutterit

Käytä ristikkoavainta mutterien löysäämiseen. Ne sijaitsevat aivan pölykapselin alla. Mutterit ovat yleensä pyöreitä tai kuusikulmaisia, ja ne voidaan irrottaa painamalla ja pyörittämällä vastapäivään. Älä irrota niitä kokonaan, vaan löysää niitä noin ½–1/4 kierrosta avataksesi lukituksen. 

Vaihe 7: Nosta autoa tunkin avulla

Aseta tunkki auton rungon alle lähelle vaihdettavaa rengasta. – autossa saattaa olla kolo, joka on erityisesti tarkoitettu tunkille. Katso tarkempia tietoja auton käyttöoppaasta, jotta et vaurioita autoa.

Kun tunkki on paikoillaan, kierrä sen kahvaa myötäpäivään, kunnes puhjennut rengas on kymmenisen senttiä maanpinnan yläpuolella. Aseta tunkin kahva auton alle, jotta tunkki pysyy paikoillaan. Älä koskaan laita mitään ruumiinosaa auton alle, kun auto on tunkin varassa. 

Vaihe 8: Irrota pyöränmutterit

Jatka pyöränmutterien auki kiertämistä, kunnes voit irrottaa ne kokonaan ja laita ne sivuun turvalliseen paikkaan. 

Vaihe 9: Irrota puhjennut rengas

Tartu renkaaseen ja vedä se varovasti navalta. Aseta se sitten lappeelleen maahan, jotta se ei pääse vierimään. 

Vaihe 10: Asenna vararengas

Ota vararengas ja kohdista se pyörän pulttien kanssa. Työnnä sitä sitten kevyesti sisäänpäin, kunnes pyöränpulttien päät näkyvät vanteesta. Aseta pyöränmutterit takaisin paikoilleen ja kiristä ne käsin ennen kuin tarkistat,  että ne ovat hyvin kiinni. 

Vaihe 11: Laske autoa niin, että se koskettaa maata

Laske tunkkia niin, että vararengas koskettaa maata, mutta auto ei kuitenkaan ole koko painollaan sen päällä. Kiristä pyöränmutterit ristikkoavaimella niin tiukalle kuin mahdollista. 

Vaihe 12: Laske auto maahan

Tuo auto kokonaan maahan ja  poista tunkki. Tarkista sitten kertaalleen pyöränmutterien kireys.  

Vaihe 13: Laita pölykapseli takaisin paikoilleen

Jos voit käyttää rikkoutuneen renkaan pölykapselia vararenkaassa, laita se nyt paikoilleen. Muussa tapauksessa laita pölykapseli autoon.

Vaihe 14: Kerää työkalut pois

Laita tyhjentynyt rengas vararenkaan säilytyspaikkaan ja pakkaa työkalut ja tarvikkeet autoon unohtamatta mitään. 

Vaihe 15: Lopputarkastus

Tarkasta, että vararenkaan paine on riittävä, jotta sillä on turvallista ajaa. Jos kaikki ei tunnu olevan kunnossa, soita tiepalveluun. Tiepalvelu pystyy ehkä huolehtimaan vararenkaan vaihdosta ja varmistamaan, että auton voi turvallisesti ajaa lähimmälle korjaamolle. 

Usein kysytyt kysymykset:

Miten kauan vararengasta voi käyttää? 

Se riippuu vararenkaan tyypistä. Niitä ei yleensä ole suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön eikä korkeille nopeuksille. Joissakin automalleissa on tilaa vain pienemmille vararenkaille, joilla ei saa ajaa yli 80 kilometrin tuntinopeudella. Niiden pito on perinteisiä renkaita huonompi ja ajettavuus on heikompi huonolla säällä. Muista myös, että vararengas saattaa olla toisen vuodenajan rengas kuin muut autossasi olevat renkaat.

Kun vararengas on asennettu paikalleen, käy rengasasiantuntijalla mahdollisimman pian. Asiantuntija voi varmistaa, että pyörä on tukevasti asennettu, ja tarkastaa vaurioituneen renkaan. Jos vararengas on pienikokoinen tai tilapäiseen käyttöön tarkoitettu, sinun tulee noudattaa ajoneuvon käyttöoppaassa ilmoitettuja rajoituksia. Pääsääntöisesti sinun tulee kuitenkin käyttää rengasta korjaamolla mahdollisimman pian, jotta saat yleisarvion ja voit vaihtaa puhjenneen renkaasi uuteen.

Milloin on aika vaihtaa renkaat?

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kaikki yli 10 vuotta vanhat renkaat tulisi korvata uusilla. Jos kuitenkin huomaat, että renkaasi on vaurioitunut tai saavuttanut sallitun urasyvyyden rajan ennen sitä, se on vaihdettava.

Renkaat tulisikin tarkistuttaa rengasasiantuntijalla 5–6 vuoden välein.

Miten kauan vararenkaan vaihtaminen kestää?

Osaamisestasi riippuen rikkoutuneen renkaan vaihto vararenkaaseen kestää alle 30 minuuttia. Älä kuitenkaan hätäile vaan etene rauhallisesti vaihe vaiheelta. Lisäksi vararenkaan ilmanpaineen tulee olla oikealla tasolla. Muista siis tarkistuttaa vararenkaan ilmanpaine säännöllisesti rengasammattilaisella. Jos tunnet olosi epävarmaksi, on hyvä harjoitella renkaan vaihtoa turvallisessa paikassa, kuten kotipihalla.

Varmista aina ennen ajomatkaa, että mukanasi on varmuuden vuoksi kaikki tarvittava vararenkaan vaihtamista varten. Suurin osa näistä tarvikkeista kuuluu auton vakiovarusteluun, mutta joitakin hyödyllisiä lisätarvikkeita kannattaa säilyttää esimerkiksi hansikaslokerossa erilaisten hätätilanteiden varalta (kuten taskulamppu tai puhjenneen renkaan korjaussarja). 

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.