Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
tyre wear indicator

Miten tulkita kulumisvaroitinta?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Oikeiden renkaiden valitseminen ajoneuvoon on olennaista ajoturvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi ajoturvallisuuteen kuuluu olennaisena osana renkaiden hyvän kunnon varmistaminen auton määräaikaishuoltojen yhteydessä. Vaikka renkaiden kunnon arvioinnissa tuleekin ottaa huomioon useita eri tekijöitä renkaiden kulumisesta sivuseinämän kuntoon, eräs tärkeimmistä tekijöistä on renkaan kulutuspinnan syvyys.

TARKISTUSLISTA: RENKAAN KULUTUSPINNAN KULUMISEN TÄRKEIMMÄT MERKIT

- kulutuspinta, joka on lakisääteistä kulutuspinnan urien syvyyttä (1,6 mm autoille) matalampi
- renkaan sivuseinämän näkyvät repeämät, halkeamat tai viillot
- tahrat tai värin kuluminen renkaasta
- epätavalliset pullistumat tai sivuseinämän vääntyneet osat, renkaan kuluminen ulkoreunasta
- näkyvillä oleva tai vahingoittunut rengaslanka
- irronnut kulutuspinta tai haljenneet rengaselementit. 

Mikä on kulumisvaroitin?

Renkaan kulumisvaroittimet ovat merkintöjä, jotka on aseteltu tasaisesti renkaan kulutuspinnalle niin, että voit nähdä, kuinka suuri osa kulutuspintaa on kulunut pois. Henkilöautoihin tarkoitetuissa MICHELIN-renkaissa on Michelin-miehen hahmo, joka osoittaa kulumisvaroittimien paikan. Näin voit nopeasti nähdä renkaita tarkastaessasi, onko kulutuspinta liian kulunut.

tyre wear indicator 1

Michelinin uusimmissa renkaissa saattaa olla myös muunlaisia innovatiivisia kulumisvaroitintyyppejä, kuten Wear2Check.

Kun rengas on kulunut kulumisvaroittimen tasolle, kulutuspinnan syvyys on lakisääteinen kulumisraja 1,6 mm, ja rengas on vaihdettava. 

tyre wear indicator 2

Miten voin tarkistaa renkaani kulutuspinnan syvyyden kulumisvaroittimen avulla?

Helpota pääsyäsi renkaiden ääreen pysäköimällä ajoneuvosi tasaiselle pinnalle avoimessa ja tilavassa tilassa, jossa on vain vähän liikennettä, kuten kotona tai pysäköintialueella. Sammuta moottori ja varmista, että käsijarru on päällä.

Paikanna kulumisvaroittimet selvittääksesi, onko renkaidesi kulutuspinta saavuttanut lakisääteisen urasyvyyden. Tarkista tarvittaessa nykyinen kulutuspinnan urasyvyys kulutuspinnan syvyysmittarilla. Kyseessä on yksinkertainen työkalu, joka on suunniteltu mittaamaan autonrenkaiden kulutuspinnan syvyys. Tarkista rengas useista eri paikoista koko renkaan alueelta epätasaisen kulumisen varalta. 

tire wear indicator 3

Samalla kannattaa tarkistaa renkaat läpikotaisin edellä olevassa tarkistuslistassa mainittujen kulumisen merkkien varalta – renkaat voivat kulua monella eri tavalla, mukaan lukien renkaan keskeltä tai erillisinä laikkuina.

Sinun tulee myös tarkistuttaa renkaasi säännöllisesti ammattilaisella, joka voi etsiä renkaiden sisältä kulumisen ja vaurioiden merkkejä sekä tarkistaa renkaiden ulkopinnan. 

Katso myös renkaiden kulutuspinnan tarkistamista käsittelevä artikkelimme.  

Milloin renkaat on vaihdettava?

Vaikka sinusta saattaisikin tuntua siltä, että renkaat kannattaa vaihtaa silloin, kun ne alkavat kulua ja ennen kuin ne saavuttavat lakisääteisen kulutuspinnan vähimmäissyvyyden, tämä on kallista ja tarpeetonta. Lisäksi sillä voi olla negatiivinen ympäristövaikutus. Tämän vuoksi Michelin jatkaa innovointiaan tarjotakseen renkaita, joita voidaan käyttää turvallisesti mahdollisimman pitkään eli lakisääteiseen kulutuspinnan kulumisrajaan saakka. MICHELINin kestävän suorituskyvyn ansiosta erinomainen pitkäikäisyys yhdistyy korkeaan suorituskykyyn ensimmäisestä ajokilometristä aina viimeiseen.

Kuitenkin kun renkaat saavuttavat 1,6 mm:n urasyvyyden, ne on tärkeää vaihtaa mahdollisimman pikaisesti maksimaalisen ajoturvallisuuden varmistamiseksi sekä lainsäädännön noudattamiseksi. Jos sinulla on renkaita koskevia huolenaiheita tai pelkäät, että ne kuluvat liian nopeasti,  tarkistuta ne ammattilaisella mahdollisimman pian. 

Knowing when to replace your tires | Michelin Garage

Mitä riskejä seuraa ajamisesta renkailla, joiden kulutuspinta on erittäin kulunut?

Vaikka onkin aivan normaalia, että renkaan kulutuspinta kuluu ja mataloituu ajan mittaan, tarkistamalla urasyvyyden säännöllisesti voit torjua mahdollisia ongelmia etenkin, jos havaitset, että renkaat kuluvat epätasaisesti tai liian nopeasti.

Jos renkaiden kulutuspintaa on jäljellä vain vähän, renkaiden saattaa olla hankalaa säilyttää pitonsa tienpinnasta, mikä saattaa asettaa sinut ja muut tiellä kulkijat vaaraan. Tämä on erityisen ongelmallista märällä säällä, jolloin tarvitset mahdollisimman hyvän pidon tienpintaan ajoneuvon hallinnan säilyttämiseksi ja vesiliirron riskin minimoimiseksi.

Ajamisen vaikeuttamisen (auton pito tienpinnasta on heikompi) lisäksi ajaminen paljailla renkailla eli renkailla, joiden urasyvyys alittaa lakisääteisen vähimmäisrajan 1,6 mm, on laitonta ja siitä voi seurata sakko.

Mitä yleisiä syitä on renkaiden kulutuspinnan kulumiseen liian aikaisin?

On myös tärkeää muistaa, että renkaat voivat kulua monella eri tavalla kulumissyyn mukaan. Tässä on tyhjentävä katsaus yleisistä kulumispinnan aikaisen kulumisen syistä ja kulumistyypeistä:

• Alipaineiset renkaat: saavat aikaan epätasaisen renkaiden kulumisen ulkoreunasta
• Ylipaineiset renkaat: aiheuttavat renkaan keskiosan kulutuspinnan aikaisen kulumisen
• Virheellinen camber-asetus: saa renkaan kulumaan joko kulutuspinnan olka-alueen sisä- tai ulkoreunasta.

Kun näin tapahtuu, aja lähellä olevaan autokorjaamoon ammattilaisavun saamiseksi.

banner dealer locator

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia

Mitä voin tehdä estääkseni renkaan kulumista ja pidentääkseni renkaideni käyttöikää?

Kuljettajana voit itse asiassa vaikuttaa varsin paljon siihen, kuinka nopeasti renkaasi kuluvat. Sen vuoksi on tärkeää pitää ajon aikana mielessä muutama olennainen seikka, joilla saat renkaasi kestämään mahdollisimman pitkään.

Eräs tärkeistä elementeistä on varmistaa oikea rengaspaine auton kuorman perusteella sekä olla ylittämättä valmistajan ilmoittamaa enimmäiskapasiteettia, sillä tämä voi aiheuttaa renkaille tarpeetonta ja liiallista painetta. Nämä tiedot ovat näkyvissä polttoainetankin venttiilissä, kuljettajan ovessa olevassa tarrassa, auton käytöoppaassa tai autonvalmistajan oppaassa.

Ajaessasi sinun tulee välttää äkillisiä jarrutuksia tai liian nopeita kiihdytyksiä sekä välttää nopeaa ajoa sellaisten esteiden yli, jotka voivat vaikuttaa renkaiden kuntoon, kuten kuopat, hidastetöyssyt ja katukiveykset. Lopuksi sinun tulee säännöllisesti tarkastaa autosi kunto ja varmistaa, että renkaat on täytetty oikein ja että pyörät on myös suunnattu oikein.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.