Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
r7a13

Mitä ovat nastarenkaat ja milloin niitä tulee käyttää?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Mitä ovat nastarenkaat? Soveltuvatko ne ajo-olosuhteisiisi? Tästä artikkelista löydät kaiken, mitä sinun tulee tietää nastarenkaista ja niiden soveltuvuudesta käyttöösi.

Mikä on talvirengas?

Ennen kuin käsittelemme nastarenkaita ja niiden erityisominaisuuksia, on hyvä palauttaa mieleen, mikä on talvirengas :

Talvirengas on rengas, jonka, pintakuvio, kulutuspinnan rakenne/kumiseos, sisäinen rakenne on suunniteltu tarjoamaan  kesärenkaita paremman suorituskyvyn mitä tulee renkaan liikkeellelähtöön, pitoon ja jarrutuskykyyn talviolosuhteissa.

Kun lämpötila on alle 7 °C, on suositeltavaa vaihtaa alle talvirenkaat. Tämä johtuu talvisista keliolosuhteista, mutta myös siitä, että talvirenkaiden suorituskyky kylmällä säällä kuivilla ja märillä teillä on kesärenkaita parempi. 

Vastaavasti talvirenkaiden käyttö kesällä eivät ole suositeltavaa. Tämä johtuu siitä, että talvirenkaan suorituskyky on kesärengasta huonompi lämpimällä säällä kuivalla tiellä. 

Kaksi talvirengastyyppiä

Talviolosuhteita on karkeasti ottaen kahta tyyppiä, ja niihin tulee varustautua eri tavoilla:

Keski-Euroopan talviolosuhteet: sää on usein talvinen ja tiet ovat lumisia ja märkiä.

Keski-Euroopan talviolosuhteissa auto tulee varustaa nastattomilla talvirenkailla,.

Lumisille ja märille teille sopivat Keski-Euroopan nastattomat talvirenkaat on kehitetty ajoittaisiin talviolosuhteisiin. Niiden suorituskyky on tunnistettavissa lakisääteisestä 3PMSF-merkinnästä (3 Peak Mountain Snow Flake). 

Michelin suosittelee näihin olosuhteisiin ALPIN-sarjan renkaita.

Pohjoismaiset talviolosuhteet: kylmemmät ja ankarammat sääolosuhteet, kun tiellä on jäätä ja lunta.

Pohjoismaisissa talviolosuhteissa auto tulisi varustaa talvirenkailla, joissa on jääpitomerkintä.

Pohjoismaiset talvirenkaat soveltuvat jäälle ja lumelle, ja ne on erityisesti kehitetty ankariin talviolosuhteisiin. Niiden suorituskyky jäällä on huomattavasti parempi kuin keskieurooppalaiseen talveen suunnitelluilla renkailla ja ne tunnistetaan lakisääteisestä jääpitomerkinnästä.

äihin olosuhteisiin pohjoismaisia talvirenkaita.
Pohjoismaisia talvirenkaita on kahdenlaisia: nastallisia ja nastattomia.

Ajoittaiset talviolosuhteet

Alkukevään ja loppusyksyn kylmillä säillä ja ajoittaisissa räntäkeleissä voi myös käyttää 3PMSF-merkittyjä all-season -renkaita, kuten MICHELIN CrossClimate -sarjan renkaita, joita Michelin ei kuitenkaan suosittele pohjoismaiseen talveen.

Mikä on nastarengas?

3PMSF

Nastarengas on talvirengas, jonka kulutuspinnassa on nastat (alumiiniset tai teräksiset).  Nastarenkaat tarjoavat erityisen hyvän pidon  jäällä. Nastarenkaat tarjoavat lisäksi erinomaisen vetopidon lumella.

Renkaat ovat läpikäyneet lakisääteiset testit, minkä jälkeen ne ovat saaneet 3PMSF- ja jääpitomerkinnät todisteena niiden hyvästä suorituskyvystä lumella ja jäällä.

Se tarkoittaa, että nastarenkaat tarjoavat lyhyimmät jarrutusmatkat jäisillä teillä ja lumella. Niiden suorituskyky jäisillä ja lumisilla teillä on parempi kuin muilla talvirenkailla äärimmäisissäkin talviolosuhteissa.

ICE

MICHELIN X-Ice North 4 nastarenkaat on kehitetty pohjoismaiden ankariin talviolosuhteisiin.  

Nastat on upotettu kulutuspintaan. Ne on sijoiteltu optimaalisesti niin, että ne tarjoavat parhaan mahdollisen jääpidon sekä minimaalisen rengasmelun.

Michelin X-ICE-north-4 suorituskyky

  1.  Nastojen lukumäärä on optimoitu kullekin rengaskoolle, jolloin varmistetaan poikkeuksellisen hyvä kiihdytys- ja jarrutuskyky (250 teräsnastaa koossa 205/55R16)
  2. Nastoissa on erityinen rakenne ja muotoilu, joka tarjoaa kestävän pidon ja suorituskyvyn
  3. Nastat on sijoitettu  matemaattisten algoritmien perusteella niin, että renkaan pito on optimaalinen ja renkaan melutaso on alhainen.
  4. Uusi pintakuvio tarjoaa hyvän pidon sekä lumella että sohjoisella tai märällä asfaltilla, ja uudet lamellit takaavat tehokkaamman pidon lumella ja optimaalisen hallinnan kaikissa olosuhteissa.
  5.  Ainutlaatuinen kumiseos sopeutuu laajaan lämpötilaskaalaan
  6. Erityinen pintakuvio leveämmissä rengasko’oissa pidon varmistamiseksi

Vaikka nastarenkailla on erinomainen suorituskyky jäisellä tienpinnalla, niiden haittana on kesärenkaita kovempi ajoääni lumettomilla teillä. Siksi nastarenkaamme on suunniteltu niin että nastojen aiheuttama melu on mahdollisimman vähäinen sulalla kelillä.

MICHELIN X-ICE North 4

Onko nastarenkaiden käyttö laillista?

Eri maissa on eri säännöt koskien nastarenkaiden käyttöä. Joissakin maissa niiden käyttö on sallittua tiettyinä ajanjaksoina, toisissa se on kiellettyä.

Miksi nastarenkaiden käyttö on kielletty lukuun ottamatta tiettyjä ajanjaksoja?

Nastarenkaan tehtävänä on tarjota optimaalinen pito jäällä ja talviolosuhteissa.
Niitä voidaan käyttää lumettomilla teillä talvikaudella, mutta kesällä niiden käyttö on kielletty (kesällä ei yleensä suositella minkään tyyppisten talvirenkaiden käyttöä), mikä johtuu pääasiassa paikallisista määräyksistä.

Jos haluat tietää, mitä lainsäädäntö sanoo nastarenkaiden käytöstä  maassasi, klikkaa tästä.

Nastarenkaiden teihin aiheuttamien vaikutusten mittaaminen

Suomessa on tehty virallinen nastarengastesti, jossa mitataan renkaiden vaikutusta teihin. Tämä tarkoittaa, että rengasvalmistajien on suunniteltava nastarenkaat, joiden aiheuttamat vauriot paljailla teillä ovat mahdollisimman vähäiset.

X-Ice North 4 -renkaamme noudattavat nykyisiä teiden kulumista koskevia säännöksiä.

Nastarenkaiden käyttöaika

  • Nastarenkaita tulee käyttää lain sain sallimana ajankohtana siinä maassa, jossa renkaita käytetään. Suomessa nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.
  • Kun vaihdat kesärenkaat nastarenkaisiin, suosittelemme kääntymään rengasammattilaisen puoleen. Ammattilaisella on tarvittavat laitteet ja voiteluaineet sen varmistamiseksi, että renkaiden vaihto tehdään oikein. Löydät lähimmän rengasliikkeen  Jälleenmyyjähakumme


Missä kesärenkaat kannattaa säilyttää talvella?

Jos autotallissasi on riittävästi tilaa enkaiden säilyttämiseen, muista noudattaa suosituksiamme.

Myös monet rengasliikkeet tarjoavat renkaiden säilytyspalvelua. Siellä renkaat säilytetään sopivassa paikassa, jolloin niitä ei tarvitse säilyttää omassa autotallissa. Tiedustele rengasliikkeestäsi,.

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia
Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.