Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
r3a1 header def

Mitä tehdä tyhjälle renkaalle?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Jos autossa on tyhjä rengas, siihen voi olla monta syytä. Täyttöpaineen menetykseen on usein syynä rengasrikko tai renkaan sivuseinän vaurio. Vika voi olla myös vuotavassa venttiilissä, venttiilin korkissa tai jopa vanteessa. Mitä voit tehdä, kun rengas tyhjenee? Katsotaan asian ytimeen.

Mistä tiedän, että tyhjän renkaan aiheuttaja on puhjennut rengas?

Tyhjän renkaan syynä voi olla puhjennut rengas. Rengasrikon syynä voi olla naula, terävä tuntematon esine, jonka päältä ajoit, isku sivuseinään tai vuotava venttiili.

Rengasrikon merkkejä ovat:

●    Hidas tai raskas ohjaus
●    Selkeästi laahaava rengas matalalla nopeudella
●    Jatkuva veto yhteen suuntaan
●    Lisääntynyt melu yhdestä renkaasta kaarteissa
●    Rengaspaineen valvontajärjestelmän varoitus
●    Auto ei näytä olevan tasapainossa ulkoa päin katsottaessa
●    Rengas näyttää vääristyneeltä maata vasten 

Tässä tapauksessa on suositeltavaa vaihtaa rengas (tai vaihdattaa se) ja näyttää puhjennut rengas ammattilaiselle. 

Onko tyhjällä renkaalla ajaminen turvallista?

Ei. Valtuutetun ammattilaisen on tarkistettava rengasrikko aina vian koosta riippumatta. Viallista rengasta ei ole turvallista täyttää uudelleen, sillä rengas saattaa mennä rikki, ja se saattaa tyhjentyä nopeasti ollessasi sen lähellä. Viallisella renkaalla ajaminen saattaa sinut, matkustajat ja muut tien käyttäjät vaaraan, sillä autoa ei voi ehkä ohjata normaalisti ja rengas saattaa mennä rikki.

map search desktop

Löydä lähin rengasliike muutamassa sekunnissa

Hakuehto
Osoite, paikkakunta tai postinumero
Auto
  • Auto
  • Moottoripyörä
Paikanna minut
Etsi
Suomen viisi suurinta kaupunkia

Renkaan sivuseinän vauriot

Pienet kulutuspinnan vauriot, jotka ovat kaukana renkaan olkaosista ja sivuseinästä, voidaan yleensä korjata. 

Mutta jos sivuseinään tai sen lähelle tulee reikä tai repeämä, pieniä korjauksia ei voida tehdä. Jotta tällaisissa tilanteissa voidaan varmistaa, että rengas voidaan huoltaa, renkaalle on tehtävä merkittävä sivuseinän korjaus. Näin voidaan varmistaa, että sivuseinä on tarpeeksi vahvistettu mutta edelleen joustava. Usein tällaista korjausta ei ole taloudellista tehdä auton renkaalle, eikä monilla rengasmyyjillä ole siihen tarvittavia välineitä.
Siksi voi olla parempi vaihtaa rengas uuteen.

Vain pätevien teknikoiden tulisi korjata auton renkaita. Korjaaja saattaa kieltäytyä korjaamasta renkaitasi useasta syystä, esimerkiksi jos epäillään, että autoa on ajettu alitäytetyllä renkaalla.

Renkaan korjaaminen saattaa olla mahdotonta myös monesta muusta syystä. Jos havaitset yhdenkin alla olevista seikoista, rengasta ei voida korjata, ja se on vaihdettava uuteen:

●    Kulutuspinnan syvyys on alle 1,6 mm kulutuspinnan leveyden keskimmäisellä kolmella neljäsosalla
●    Jalkaosan vaurio tai rakenteellinen vaurio tai heikkous, mukaan lukien kosteuden aiheuttama sisäinen korroosio
●    Ikääntynyt kumi
●    Useita aiempia reikiä

Autossani on tyhjä rengas, joka ei ole puhki eikä vaurioitunut

Tässä tapauksessa ongelmana voi olla vuotava venttiili tai vanne, tai renkaasi tarvitsevat säännöllisempää huoltoa. Renkaat menettävät luonnollisesti täyttöpainetta ajan kanssa. Täyttöpainetta voidaan lisätä säännöllisesti tavanomaisen seurannan yhteydessä, jos paine ei ole laskenut niin paljon, että se on voinut aiheuttaa renkaalle vaurioita. 

On suositeltavaa tarkistaa renkaan täyttöpaineet vähintään kerran kuukaudessa ja ennen pitkiä matkoja. Tällainen tarkastus kannattaa tehdä myös, jos täyttöpaineen menetyksessä on muutoksia, sillä syy on hyvä selvittää.

Jos täyttöpainetta ei valvota, paineen menetys voi johtaa huomattavaan renkaan alipaineeseen, joka voi aiheuttaa useita riskitilanteita:

●    Alipaine lyhentää kulutuspinnan ikää ja lisää kulumista yleisesti, mutta erityisesti renkaan ulkoreunoissa (tai olkaosissa).
●    Alipaine voi myös aiheuttaa ylijoustoa ja ylikuumenemista, mikä lisää kumin kulumista ja heikentää renkaan rakennetta.
●    Alipaine voi vaikuttaa ajoneuvon ohjattavuuteen ja suorituskykyyn, esimerkiksi rajuissa jarrutuksissa erityisesti märällä kelillä.
●    Alipaine lisää renkaan vierintävastusta ja siten polttoaineenkulutusta. Tämä tarkoittaa tiheämpiä pysähdyksiä huoltoasemilla ja korkeampia polttoainekustannuksia.

Näiden ongelmien ehkäisemiseksi on tärkeää tarkistaa rengaspaine säännöllisesti riippumatta ajoneuvosi tyypistä.

Mitkä renkaat voivat ehkäistä puhkeamista?

Selfseal®-teknologialla varustetut Michelin-renkaat estävät paineen menetyksen kulutuspinnan rei’istä, sillä kulutuspintaan syntyneet halkaisijaltaan alle 6 millimetrin reiät tiivistetään välittömästi. Tämä suojaa rengasta rajallisen ajan, kunnes reikä saadaan korjattua.

MICHELIN ZP -renkaat tunnistaa sivuseinän ZP-logosta. Niiden vahvistettu sivuseinä tukee kuormaa rajallisen ajan täyttöpaineen menetyksen jälkeen.

MICHELIN ZP -renkaalla voi jatkaa ajamista, mutta enintään 80 km:n tuntinopeudella ja enintään 80 kilometrin matkan. Tämän jälkeen rengas on korjautettava tai vaihdettava jälleenmyyjällä. Jos useampi kuin yksi rengas on puhjennut, autolla ei pidä ajaa.

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.