Näytä jälleenmyyjät lähellä Tee uusi haku
compare tyres L

Miten vertailla renkaita?

Vinkkejä ja ohjeita autoa varten

Millä perusteella voit vertailla renkaita niin, että onnistut valitsemaan itsellesi täysin sopivat renkaat? Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä suorituskykykriteerejä sinun on otettava huomioon, mitä apuvälineitä voit käyttää päätöksenteossa ja mitkä ovat Michelinin parhaat neuvot. Käsittelemme sitä, kuinka voit valita rengassarjan sisältä juuri tarvitsemasi renkaan, ja tarjoamme päätöksenteon tueksi työkaluja, kuten riippumattomia testejä, merkintäjärjestelmiä ja rengasvertailuun keskittyviä sivustoja. Lopuksi käsittelemme vielä yhtä tärkeää kriteeriä: pitkän aikavälin suorituskyky.

Tärkein suorituskykykriteeri renkaiden vertailuun

Tehon varmistamiseksi renkaiden on tarjottava erilaisia, usein keskenään ristiriidassa olevia suorituskykyominaisuuksia. Jonkin suorituskykyominaisuuden parantaminen ei saa heikentää muita ominaisuuksia.

Kitka vai pito

Muista: renkaat ovat ajoneuvosi ainoa kontaktipinta tiehen, joten niiden pito on olennainen osa ajoturvallisuutta. Kykysi jarruttaa, kääntyä, kiihdyttää tai ajaa vakaasti suurilla nopeuksilla määräytyy renkaasi pidon perusteella. Kukin rengastyyppi on suunniteltu tarjoamaan pitoa tietyissä sää- ja tieoloissa. Sen vuoksi renkaita valitessa on erittäin tärkeää pohtia, missä ja kuinka tulet ajamaan sekä millaista pitoa tarvitset.

Pitkä käyttöikä

Se, kuinka kauan rengas kestää ennen kulutuspinnan loppuun kulumista, on tärkeä tekijä sen varmistamisessa, että saat rahallesi parhaan vastineen. Saavutettavissa oleva ajokilometrien määrä voi vaihdella merkittävästi renkaiden muotoilun ja laadun perusteella. Urheilukäyttöön tarkoitetuilla renkailla (erittäin suorituskykyisillä renkailla) on yleensä lyhyemmän ajan kestävä kulutuspinta kuin tavallisilla henkilöautojen renkailla, koska urheilurenkaiden suunnittelu keskittyy pidon ja suorituskyvyn varmistamiseen pitkäikäisyyden sijasta. Renkaiden pitkäikäisyyteen vaikuttaa myös se, kuinka ja missä ajat sekä pidätkö huolta renkaistasi. 

Energiatehokkuus

Tiesitkö, että joka viides ajoneuvon polttoainetankillinen johtuu renkaiden vierintävastuksesta? Renkailla voi olla merkittävä vaikutus ajoneuvon polttoaineen kulutukseen. Joissakin renkaissa on erikoisrakenne ja -materiaalit, jotka auttavat vähentämään vierintävastusta. Hankkimalla energiatehokkaat ja alhaisen vierintävastuksen tarjoavat renkaat voit säästää polttoainetta tai pidentää sähköautojen akun käyttömatkaa – toinen tapa saada hyvää vastinetta rahalle.

Käsiteltävyys

Käsiteltävyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka ajoneuvosi vastaa kuljettajan komentoihin (esimerkiksi ohjaukseen, kiihdytykseen ja jarrutukseen) sekä tien kuntoon. Hyvän käsiteltävyyden tarjoavat renkaat voivat parantaa ajoturvallisuutta – pitämällä ajoneuvon vakaana ja kuljettajan ohjauksessa – sekä ajomukavuutta.
Renkaalla on erittäin tärkeä osa ajoneuvon käsiteltävyydessä:
se välittää kuljettajan ohjeet pyörästä tien pintaan. Yleisesti ottaen urheilulliset, erittäin suorituskykyiset renkaat on suunniteltu maksimoimaan käsiteltävyys ja tarjoamaan tarkka ohjaus ja kaarreajo.

Ajomukavuus ja melu

Ajomukavuudella tarkoitetaan sitä, kuinka rengas pehmentää tien epätasaisuuksia kuljettajan kannalta. Renkaissa, jotka on optimoitu ajomukavuuden osalta, on erikoismuotoiltu rakenne, joka auttaa pehmentämään töyssyjä ja tarjoamaan tasaisen ajomatkan.
Toinen tärkeä miellyttävän ajomatkan ominaisuus on hiljaisuus. Tämän määrittää renkaan kulutuspinnan muotoilu – eli renkaan urien määrä ja sijoittelu. Yleisesti ottaen mitä aggressiivisemmalta renkaan kulutuspinta näyttää, sitä todennäköisemmin se aiheuttaa melua. Muista kuitenkin, että renkaan urilla on tärkeä osa pidon varmistamisessa – pohdi siis, onko ylimääräinen pito hieman kovemman tiemelun arvoinen.

Vankka rakenne

Renkaiden on kestettävä mitä tahansa, mitä tiellä tulee vastaan. Renkaan kestävyys tarkoittaa sen kykyä selviytyä arkisista tienpinnan ongelmista. Jos ajat usein päällystämättömillä teillä tai teillä, joiden pinta on vaurioitunut, etsi renkaat, joiden rakennetta on vahvistettu.

Kestävää suorituskykyä

Harkitsitpa sitten mitä tahansa suorituskykykriteereitä, on tärkeää, että ne kestävät renkaan koko käyttöiän ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että renkaita ei pidä vertailla vain silloin, kun ne ovat uusia, vaan sinun tulee varmistaa, että renkaiden suorituskyky säilyy niiden käyttöiän loppuun asti (eli siihen saakka, kunnes kulumisvaroittimet tulevat näkyviin). Renkaalla tulee olla hyvä suorituskyky ensimmäisestä kilometristä viimeiseen.

Miten vertailla renkaita saman rengassarjan sisällä?

Kussakin rengassarjassamme on eri kokoisia, eri ajoneuvoihin sopivia renkaita. 

Joskus rengassarjassa on useita versioita samasta rengaskoosta erilaisilla teknisillä ominaisuuksilla varustettuina:

●    nopeusluokat (esimerkiksi S, T, H, V, W tai Y) 
●    kantavuusluokka (esimerkiksi 91, 94 tai XL) 
●    OE-merkinnät.

Nämä tekniset tiedot ovat tärkeitä yksityiskohtia, jotka voivat ratkaista, onko jokin rengasversio yhteensopiva ajoneuvosi ja ajotapasi kanssa.

Jos useat versiot ovat yhteensopivia ajoneuvosi kanssa, suosittelemme valitsemaan version, jolla on samat tekniset tiedot kuin ajoneuvon alkuperäisillä renkailla, mukaan lukien oikea OE-merkintä. 
OE-merkintä koskee renkaita, jotka on kehitetty yhteistyössä autonvalmistajien kanssa ja jotka täyttävät tarkemmat, automerkkikohtaiset vaatimukset. Esimerkiksi MO-merkintä tarkoittaa, että Mercedes on hyväksynyt renkaan käytön ajoneuvoissaan. 
OE-merkintä ei kuitenkaan ole välttämätön, kunhan renkaan koko-, nopeusluokka- ja kuormitusluokkavaatimuksia noudatetaan.
Voit myös turvallisesti valita rengasversion, jolla on korkeampi nopeusluokka tai kuormitusluokka; tämä voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti renkaan kulutuspinnan kestoon ja ajomukavuuteen.

Riippumattomat testit rengasvertailun helpottamiseksi

Riippumattomat rengastestaajat, kuten erikoislehdet tai ammattiorganisaatiot, voivat tukea sinua rengasvertailussa.

Joka vuosi nämä riippumattomat testaajat arvioivat renkaiden suorituskykyä erittäin tiukoin kriteerein testaamalla renkaita erilaisilla pinnoilla. He arvioivat renkaiden eri ominaisuuksia, kuten jarrutusta, käsiteltävyyttä, vierintävastusta ja melua.

Vertaile renkaita eurooppalaisen merkintäjärjestelmän avulla

Eurooppalainen merkintäjärjestelmä on suunniteltu auttamaan eri rengasmallien vertailussa (joko eri tuotemerkkien välillä tai saman tuotemerkin sisällä) objektiivisten kriteerien pohjalta. 

Jos esimerkiksi etsit Michelin-kesärengasta, saatat empiä Primacy 4- ja E-Primacy-renkaiden välillä. Merkintä osoittaa, että E-Primacy-renkaalla on parempi vierintävastus, mikä auttaa vähentämään polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Jos nämä seikat ovat sinulle tärkeitä, merkintä johdattaa sinut valitsemaan E-Primacyn.

Merkinnät voivat tämän vuoksi olla apuväline päätöksenteossa. Sinun tulee kuitenkin huomioida, että merkinnät myönnetään vain muutaman kriteerin perusteella ja että luokitus koskee vain uusia renkaita – et siis saa kattavaa kuvaa renkaan koko suorituskyvystä.

Renkaiden vertailu rengasvertailuun keskittyneiden sivustojen avulla

Rengasvertailuun keskittyvien sivustojen käytöstä saattaa olla hyötyä, mutta on tärkeää muistaa, että niiden vertailut perustuvat yleensä uusiin renkaisiin – ne eivät siis vertaile renkaita tietyn kulumismäärän jälkeen (muutaman tuhannen ajokilometrin täytyttyä). 

Silti joidenkin renkaiden kuluessa niiden suorituskyky heikkenee, etenkin märillä tienpinnoilla ja jarrutettaessa. Sen vuoksi renkaita vertailtaessa on tärkeää arvioita renkaiden suorituskyky myös silloin, kun ne alkavat kulua.

Kestävää suorituskykyä tarjoavien renkaiden valinta

Suorituskyvyn säilyminen aina viimeiseen kilometriin saakka on juuri sitä, mitä Michelin odottaa renkailtaan.

Renkaidemme kehitystyössä ja tuotannossa pyrimme saavuttamaan parhaan suorituskyvyn mistään tinkimättä silloin, kun renkaamme ovat uudet, ja varmistamaan, että tämä suorituskyky pysyy erinomaisena aina viimeiseen ajokilometriin saakka silloin, kun renkaat ovat saavuttaneet maksimaalisen kulumisasteensa. 

Käyttämääsi verkkoselainta ei tueta
Tämä verkkosivusto ei tue käyttämääsi verkkoselainta. Sen vuoksi kaikki toiminnot eivät välttämättä toimi aiotulla tavalla. Tämä saattaa hankaloittaa sisältöjen selaamista. Käytä tai päivitä/asenna jokin seuraavista selaimista, jotta voit käyttää tätä verkkosivustoa mahdollisimman monipuolisesti.